21.3 C
Athens
Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤο «Καλοκαίρι στο Μέγαρο» ξεκινά στις 17 Ιουνίου

Το «Καλοκαίρι στο Μέγαρο» ξεκινά στις 17 Ιουνίου

Το «Καλοκαίρι στο Μέγαρο» ξεκινά στις 17 Ιουνίου 2022 και συνδυάζει την κλασική με την παραδοσιακή μουσική, ήχους έθνικ, τζαζ και μουσική δωματίου, αλλά και μνήμες της Μικρασίας, ενώ για όγδοη χρονιά συνεχίζει το «Σινεμά με θέα».
Η αρχή θα γίνει με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων της Βοστώνης, μια από τις πιο επιδραστικές ορχήστρες νέων παγκοσμίως, η οποία περιοδεύει στην Ελλάδα με αφορμή τα 10α γενέθλια από την ίδρυσή της ως τμήμα της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βοστώνης.
Η εκδήλωση θα έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, καθώς θα γίνει ένα masterclass από τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Ορχήστρας Benjamin Zander, μια θρυλική μορφή της μουσικής των ΗΠΑ, στο οποίο θα συμμετέχουν τα παιδιά της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου MOYSA.
«Είναι σημαντικό που τα νέα παιδιά της Θεσσαλονίκης θα έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν με έναν τέτοιο μουσικό», υπογράμμισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΟΜΜΘ Χρίστος Γαλιλαίας.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον και ελεύθερη για το κοινό είσοδο θα έχει το «Party… στο Μέγαρο» στις 21 Ιουνίου 2022, η συναυλία με την οποία το ΜΜΘ τιμά την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, με την νεοσύστατη ορχήστρα αποτελούμενη από το “νέο αίμα” της τζαζ σκηνής της Θεσσαλονίκης Big Band of Northern Greece, που αποτελείται από 22 μέλη και τους Liebe.
«Θέλαμε αυτή η βραδιά να έχει έναν χαρακτήρα πάρτι για να γιορτάσουμε και την έξοδό μας από τους περιορισμούς της πανδημίας», ανέφερε ο κ. Γαλιλαίας.
Για πρώτη φορά το Μέγαρο συνεργάζεται με το Καλοκαιρινό Μουσικό Πρόγραμμα του Αμερικανικού Κολλεγίου και μαζί με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του ΟΜΜΘ, MOYSA θα παρουσιαστεί η όπερα του Henry Purcell «Διδώ και Αινείας», μια παραγωγή που εντάσσεται στο πλαίσιο του 5ου MOYSA Summer School.
«Η ορχήστρα νέων είναι από τα πιο σημαντικά κομμάτια του Μεγάρου. Το να επενδύει κανείς στα νέα παιδιά, σημαίνει να βάζει τα θεμέλια για το μέλλον», τόνισε ο κ. Γαλιλαίας.
Στο πρόγραμμα “Καλοκαίρι στο Μέγαρο” θα ακολουθήσει ο Κύκλος Νέων Καλλιτεχνών, που δίνει τη δυνατότητα σε νέους καλλιτέχνες από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης να είναι οι σολίστ στο μέγαρο. «Βασικός άξονας των δραστηριοτήτων μας είναι και τα εκπαιδευτικά προγράμματα», σημείωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου, ενώ ο πρόεδρος του ΟΜΜΘ Βασίλης Γάκης επισήμανε ότι «ο πολιτισμός είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό και ο Ο.Μ.Μ.Θ. ως φορέας έντονων συμβολισμών και αξιών οφείλει να αποτελεί πεδίο γόνιμου διαλόγου και αναπόσπαστο μέρος μιας αναπτυξιακής δυναμικής».
Eναρξη και λήξη των συναυλιών του Φεστιβάλ Οδησσού στο Μέγαρο
Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης θα φιλοξενηθούν την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022 και την Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022, οι τελετές έναρξης και λήξης του Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής της Οδησσού «Odessa Classics».
Καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κατέστησε για τη φετινή χρονιά αδύνατη την τέλεσή του στην Οδησσό, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη ανταποκρίθηκε αμέσως στην πρόταση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Alexey Botvinov, να αναλάβει το ΥΠΠΟΑ τον βασικό κορμό των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ. Το ΥΠΠΟ επέλεξε ως φορέα διοργάνωσης το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.
«Σινεμά με Θέα»
Στο θεσμό «Καλοκαίρι στο Μέγαρο» εντάσσεται και το «Σινεμά με Θέα», μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που διοργανώνεται για όγδοη συνεχή χρονιά, στην οροφή του κτηρίου Μ2, με υπέροχη θέα στο Θερμαϊκό κόλπο.
Αναλυτικά το πρόγραμμα «Καλοκαίρι στο Μέγαρο» στην ιστοσελίδα του ΟΜΜΘ http://www.tch.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=3&tcheid=2827
Δ. Κεχαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ