Το Ισραήλ επιστρέφει θριαμβευτικά στην κανονικότητα – Τέλος οι μάσκες σε κλειστούς χώρους

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι καταργεί τον μόνο εναπομένοντα περιορισμό λόγω του κορονοϊού στις 15 Ιουνίου που έχει να κάνει με την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.
Την πλήρη επιστροφή του στην κανονικότητα ανακοίνωσε το Ισραήλ με τον υπουργό Υγείας της χώρας Γιούλι Έντελσταϊν να αναφέρει ότι αίρεται πλέον και η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους.
Την 1η Ιουνίου το Ισραήλ τερμάτισε τους περισσότερους περιορισμούς που σχετίζονται με την πανδημία και επηρέαζαν για πάνω από έναν χρόνο τις οικονομικές και όχι μόνο δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, πλέον οι συγκεντρώσεις επιτρέπονται κανονικά ενώ όλες οι επιχειρήσεις λειτουργούν χωρίς περιορισμούς.
Επίσης, δεν απαιτούνται πλέον «διαβατήρια εμβολίων» για να παρακολουθήσουν οι πολίτες ορισμένες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις.
Το μέτρο της κατάργησης της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους έρχεται καθώς σχεδόν το 60% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως.
Χθες, ήταν επίσης η πρώτη ημέρα κατά την οποία το Ισραήλ δεν κατέγραψε νέα εγχώρια κρούσματα της COVID-19 καθώς οι τέσσερις νέες μολύνσεις που αναφέρθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες προήλθαν στο εξωτερικό, όπως ανέφεραν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
«Εάν η νοσηρότητα παραμείνει χαμηλή έως τις 15 Ιουνίου, θα επιτρέψουμε να αφαιρεθούν οι μάσκες ακόμη και σε εσωτερικούς χώρους», δήλωσε ο Έντελσταϊν την Κυριακή κατά τη διάρκεια τελετής τιμής των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, προσθέτοντας ότι «αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν περιμέναμε να φτάσουμε, όμως τα καταφέραμε».
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι μονοψήφιος στο Ισραήλ από την 1η Ιουνίου. Παράλληλα τα ενεργά κρούσματα βρίσκονται σε συνεχή μείωση όντας μόλις 221 συμπεριλαμβανομένων 38 ασθενών που νοσηλεύονται με σοβαρά συμπτώματα.
Τα σχολεία, ωστόσο, θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν με την απαίτηση μάσκας εσωτερικού χώρου μετά τις 15 Ιουνίου, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι, καθώς τα παιδιά κάτω των 16 ετών δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί. Οι μαθητές θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκες στην τάξη καθώς το Ισραήλ ξεκινά την εκστρατεία για τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας μεταξύ 12 και 16 ετών. Εάν πετύχουν, η κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο να άρει και αυτή την υποχρέωση τις επόμενες εβδομάδες.
Στο μεταξύ οι περιορισμοί στα αεροπορικά ταξίδια θα παραμείνουν σε ισχύ. Οι διεθνείς αφίξεις θα εξακολουθούν να απαιτούν αρνητικό τεστ. Όσοι ταξιδεύουν στο Ισραήλ θα πρέπει επίσης να μπαίνουν σε καραντίνα για τουλάχιστον 10 ημέρες κατά την άφιξη, εάν δεν παρουσιάσουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης που έχει εκδοθεί από το Ισραηλινό Υπουργείο Υγείας.
Το Ισραήλ έχει τραβήξει την προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας εξαιτίας της ταχύτητάς του στον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού που έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα σε σχέση με άλλες χώρες. Η εκστρατεία εμβολιασμού στο Ισραήλ ξεκίνησε στις 20 Δεκεμβρίου 2020, με την πρώτη φάση να στοχεύει στο ιατρικό προσωπικό, σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και ασθενείς με χρόνιες ασθένειες.
Πηγή: Sputniknews