33.8 C
Athens
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΤο έργο across(2024) της Έλυας Ηλιάδη

Το έργο across(2024) της Έλυας Ηλιάδη

Το έργο across(2024) της Έλυας Ηλιάδη είναι μια μακράς διαρκείας, διαδραστική επιτελεστική δράση (performance) που θα εξελιχθεί μέσα σε 5 εβδομάδες.

Το θέμα του έργου είναι ο ξενιστής (host) + o ξένος (parasite) και η μεταξύ τους συμβιωτική σχέση.Με εφαλτήριο τις έννοιες της ξενοφοβίας, το φόβο της διαφορετικότητας του άλλου και του ανοικείου στο κοινωνικό πλαίσιο, η καλλιτέχνιδα στήνει ένα έργο όπου ο φακός γυρνά προς τα μέσα, διερευνόντας το άτομο και την ψυχή του.

Με αναφορές στο έργο του Λακάν και του Φροϋντ, ο «ξένος» ή ο «άλλος»γίνεται ο τόπος του ασυνείδητου, οι επιρροές του οποίου καθορίζουν τη ζωήμας, πολλές φορές έξω από το δικό μας έλεγχο.

Η ασθένεια και η θεραπεία, η αναγνώριση και η μετάβαση, το πέρασμα από μια πραγματικότητα σε μια άλλη, πραγματοποιούνται και σωματοποιούνται στο across μέσω του λόγου.Το κοινό συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση του έργου, καθώς καλείται να καθήσει αν θέλει απέναντι από την καλλιτέχνιδα και να απαντήσει ανώνυμα ή μη, σε δύο ερωτήματα γραπτώς.

Οι απαντήσεις αυτές θα περισυλλεχθούν έξω από διάφορα φαρμακεία στοκέντρο της Αθήνας, όπου η εικαστικός θα καθήσει παρασιτικά σχεδόν, πάνω σε ένα δάπεδο πράσινου σταυρού με δύο καρέκλες και δύο μαύρα κουτιά-κάλπες, κατά τη διάρκεια 3 εβδομάδων.

Αυτές οι απαντήσεις, που θα ρίχνει στο ένα κουτί το κοινό, αποτελούν την πρώτη ύλη για την τελική σύνθεση του across.

Το έργο across(2024) της Έλυας Ηλιάδη
Το έργο across(2024) της Έλυας Ηλιάδη

Στο δεύτερο κουτί, το κοινό καλείται να ρίξει ένα νόμισμα οποιασδήποτεμορφής, το λεγόμενο “ναύλο” ή “πορθμείο”, ως αποζημίωση για τη μετάβαση.

Το τελικό έργο, με τις απαντήσεις όλων, θα παρουσιαστεί στην οριστική του μορφή στην 5η κατά σειρά ομαδική εικαστική έκθεση του +oikismos στον Προσφυγικό Συνοικισμό Χαλανδρίου, στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου.

Οργάνωση +oikismos: Παναγιώτης Δαραμάρας

Επιμέλεια: Παναγιώτης Δαραμάρας – Θοδωρής Κορέλης –Ήρα Παπαδοπούλου – Δημήτρης Χαλάτσης.Οι ημερομηνίες και τα φαρμακεία έξω από τα οποία θα γίνει η δράση είναι:

27/5+28/5

To Φαρμακείο της Κανάρη

Κανάρη 8 Κολωνάκι

29/5

Π.Στελάκη

Πλατεία Μητροπόλεως 11 Πλάκα

30/5+31/5+1/6

Χατζηδημητρίου

Δραγατσανίου 6 Πλ.Κλαυθμώνος

3/6+4/6

Ηλιάδου Σ. – Ηλιάδης Ι.

Πανεπιστημίου 57 Ομόνοια

5/6+6/6

Δέσποινα Π.Χρυσαφίδου

Στουρνάρη 25 Εξάρχεια

7/6+8/6

Κακοδήμου Μαρία

Γ’ Σεπτεμβρίου 84 Πλατεία Βικτωρίας

10/6+11/6+12/6

Νακάσης Παντελής

Πατησίων 143 Κυψέλη

13/6+14/6+15/6

Νικόλαος Οικονομέας

Φωκίωνος Νέγρη 76 Κυψέλη

Ώρα: Άπο τις 10:00 το πρωίΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Έλυα Ηλιάδη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Ολοκλήρωσε το Foundation Course του Central Saint Martins στο Λονδίνου το 1995 και αποφοίτησε από την Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας το 2005.

Ασχολήθηκε ενεργά με τη διδασκαλία παιδιών και ενηλίκων από το 1999 έως τo 2005.

Από το 2012 εργάζεται στο πολυαισθητηριακό και μακράς διάρκειας έργο της, την “Pandώra”.

Η τελευταία της δουλειά διερευνά τον τρόπο που βιώνουμε αυτόν τον κόσμο μέσα από τις αισθήσεις μας και συνεπώς την ίδια την τέχνη. Χρησιμοποιώντας διαφορετικά μέσα όπως ήχο, ποίηση, γλυπτική, βίντεο, περφόρμανς αλλά και αισθήσεις, όπως η γεύση και η όσφρηση, δημιουργεί μια πολυδιάστατη εμπειρία που εξελίσσεται στο χρόνο.

Το έργο across(2024) της Έλυας Ηλιάδη
Το έργο across(2024) της Έλυας Ηλιάδη

Η αλληλεπίδραση με το κοινό παίζει σημαντικό ρόλο στη δυναμική της εργασίαςτης, καθώς πιστεύει ότι οι σχέσεις μεταξύ θεατή, δημιουργού και έργου είναι ρευστές και αλληλεξαρτώμενες.

To across(2024) είναι το τρίτο διαδραστικό έργο μεγάλης κλίμακας της καλλιτέχνιδας, με τη συμμετοχή του κοινού.

Έχουν προηγηθεί το id(2022) με τη συμμετοχή 1673 ανθρώπων, στην έκθεση reality check II:inner sanctum στο Ψ.Ν.Α σε επιμέλεια Κώστα Πράπογλου. Επίσης το Pandώra in progress… (2013-2014), με 1420 συμμετέχοντες από 12 διαφορετικά γεωγραφικά σημεία της Ελλάδας.

www.elia-iliadi

www.instagram.com/eliailiadi/

www.facebook.com/eliailiadi

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ