13.8 C
Athens
Κυριακή, 27 Νοεμβρίου, 2022
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας ΑΓΩΝ επιστρέφει

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας ΑΓΩΝ επιστρέφει

Ενας θεσμός 25 χρόνων, το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας ΑΓΩΝ, κάνει επανεκκίνηση μετά από έξι χρόνια απουσίας, με θεματικό τίτλο «Οικουμενική Κοινότητα». Από τις 10 έως τις 16 Μαΐου, 58 ταινίες από 55 χώρες και θεματολογία την αρχαιολογία με την ευρύτερη έννοια του όρου, θα παρουσιαστούν στον κινηματογράφο «Λαΐς» της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, στο πλαίσιο της διοργάνωσης που εμπνεύστηκε και καθιέρωσε η σκηνοθέτης Μέμη Σπυράτου και υλοποιείται από την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Πολιτισμού «ΟΔΥΣΣΕΙΑ», σε συνεργασία με την ταινιοθήκη και το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων Ελληνικό Τμήμα (ICOM).
«Η αρχαιολογία είναι η βαριά βιομηχανία μιας χώρας χωρίς βιομηχανία. Είναι η μόνη βιομηχανία που έχουμε», δήλωσε η σκηνοθέτης Μέμη Σπυράτου κατά τη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης όπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ. «Το κοινό θα απορρίψει, θα χειροκροτήσει, θα αξιολογήσει με τον δικό του τρόπο, όμως η αρχαιολογία και ιδιαίτερα ο ‘Αγώνας’ είναι ένα κομμάτι συλλογικό, που μπορεί να το σκεφτεί ένας νους, αλλά για να υλοποιηθεί θέλει πάρα πολύ κόσμο. Είναι τα δάχτυλα της παλάμης ενός δημιουργού που πρέπει να λειτουργήσουν συντονισμένα και συγκροτημένα για να μπορέσει να δοθεί αυτό το αποτέλεσμα. Το κοινό είμαι βέβαιος ότι θα αξιολογήσει όλη αυτή τη προσπάθεια, η οποία πρέπει να συνεχίσει», δήλωσε ο καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης, γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης και μέλος της διεθνούς κριτικής επιτροπής που θα απονείμει τα θεσπισμένα βραβεία του ΑΓΩΝΑ.
«Ευτυχώς που στην Ελλάδα έχουμε ωραίους τρελούς. Χωρίς αυτή την τρέλα δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να υπάρχει το Φεστιβάλ ‘Αγών’, το οποίο όμως είναι εθνική υπόθεση. Η Ελλάδα είναι σχεδόν ταυτόσημη με την έννοια της αρχαιολογίας», σημείωσε ο νέος διευθυντής του φεστιβάλ, Δημήτρης Κομνηνός. Τη «χαρά» του που το φεστιβάλ «επανεκκινεί», εξέφρασε ο καθηγητής Μανόλης Κορρές, ο οποίος μίλησε για τη «φυσική ανάγκη του ανθρώπου να γνωρίσει το παρελθόν και να ‘ταξιδέψει’ στον χρόνο, που μαζί με τον χώρο συνθέτει τον κόσμο μας», αλλά και για την προσωποποίηση του «Αγώνα» από τους αρχαίους, για τους οποίους αποτελούσε μια «διαδικασία αέναη όπου αναμετρώνται διεκδικητές χωρίς να έχει μεγάλη σημασία η έκβαση».
«Ο ΕΟΤ είναι εδώ, είναι συμπαραστάτης σ’ αυτόν τον σπουδαίο ‘Αγώνα’ του φεστιβάλ, που συντελεί στο να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη, τη σύνδεση και να είναι παρόν το αποτέλεσμα αυτό στην ίδια τη ζωή μας, μέσα από τον κινηματογραφικό χώρο, τα οπτικοακουστικά μέσα και την τεκμηριωμένη έρευνα της Αρχαιολογίας. Λαός χωρίς ρίζες και ιστορία δεν έχει μέλλον. Αρα ένας πολύ σημαντικός τομέας άμεσος, καταλυτικός σε σχέση με τον θεατή που τον λαμβάνει είναι ο κινηματογράφος, τα οπτικοακουστικά μέσα. Το έργο που κάνετε είναι πολύ σπουδαίο και η διεύρυνση που έχετε δώσει σε αυτό το φεστιβάλ επίσης πολύ σπουδαία», δήλωσε η Άντζελα Γκερέκου, πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.
«Αισθάνομαι ευτυχής που βρίσκομαι σήμερα εδώ, βίωσα την εμπειρία των ταινιών και αυτό που σκεπτόμουν διαρκώς είναι πως ο άνθρωπος προσπαθεί να βρει τα χνάρια της ύπαρξής του, κυρίως για να βρει ποιος είναι ο σκοπός αυτής της ζωής… Μετά τη θεώρηση των ταινιών, αυτό που σου μένει είναι ότι ο κόσμος είναι μια ενότητα, η οποία θα μπορούσε να προσδιορίσει ξανά τον σκοπό της», δήλωσε μεταξύ άλλων ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης, μέλος της κριτικής επιτροπής του ΑΓΩΝΑ.
«Το Φεστιβάλ ‘Αγών’ προβάλλει την πολιτιστική κληρονομιά χωρίς γεωγραφικούς και χρονικούς περιορισμούς σε συσχετισμό με τα ιστορικά και κοινωνικά συμφραζόμενα της κάθε εποχής. Συμβάλλει έτσι στην ευαισθητοποίηση του κοινού, επιτυγχάνοντας μια ισορροπία μεταξύ έρευνας, μελέτης και ψυχαγωγίας», ανέφερε η Τέτη Χατζηνικολάου, πρόεδρος του ελληνικού τμήματος του ICOMOS που μίλησε για τη συνεργασία με το φεστιβάλ, αλλά και για τη χαρά του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων γι’ αυτή την επανεκκίνηση.
Η απονομή των βραβείων θα γίνει στο ΟΛΥΜΠΙΑ Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» στις 16 Μαΐου 2022, όπου η Μαρία Φαραντούρη στον «Αστερισμό της Ανδρομέδας» (τίτλος συναυλίας) ερμηνεύει Μίκη Θεοδωράκη στον οποίο αφιερώνεται το φεστιβάλ. Το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας ΑΓΩΝ τελεί υπό τις αιγίδες της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού, του ΕΟΤ, της Περιφέρειας Αττικής και του δήμου Αθηναίων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ