Τι «χωρίζει» την Ελλάδα από το τρίτο κύμα της πανδημίας

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 27 Νοέμβριος 2020

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

Εάν θα έρθει και πότε το τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα, έχει γίνει η επόμενη «αγαπημένη» συζήτηση μετά το πότε και πώς θα τελειώσει το lockdown.
Σαρηγιάννης, Ζαούτης, Δερμιτζάκης και Εξαδάκτυλος μιλάνε στο Sputnik για την πιθανότητα ενός τρίτου κύματος της πανδημίας, αλλά και πότε θα έρθει αυτό.
Για τον Δημοσθένη Σαρηγιάννη, καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, η συζήτηση για το τρίτο κύμα είναι απόλυτα εξαρτώμενη με το πότε και πώς θα αρθεί το lockdown στο οποίο βρισκόμαστε τώρα. Κι έχει, όπως λέει ο ίδιος, να κάνει και με τη σοβαρότητα που θα αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί το θέμα.
«Αν η οικονομία δεν αντέχει άλλο κι αν αυτοί που φορούν τη μάσκα έχουν κουραστεί να τη φορούν, θα έχουμε οπωσδήποτε τρίτο κύμα. Ακόμα και το κάτω από 500 κρούσματα την ημέρα που ακούμε να βάζει η κυβέρνηση ως όριο, δεν είναι ένα νούμερο ασφαλές. Η εκτίμησή μου είναι ότι στις 15 Δεκεμβρίου θα είμαστε γύρω στα 1.800 κρούσματα ημερησίως. Οι ΜΕΘ θα πιάσουν την κορύφωσή τους όταν οι διασωληνωμένοι ξεπεράσουν τους 600. Με τις ΜΕΘ ήδη «φορτωμένες», η συζήτηση για οποιαδήποτε άνοιγμα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο τρίτο κύμα».
Ειδικά το άνοιγμα της εστίασης, κατά τον ίδιο, με όλο το ιικό φορτίο που μπορεί να μεταδίδεται μέσα σε ένα κλειστό κατάστημα με συχνά ακατάλληλο εξαερισμό, φτωχή απολύμανση και φιλτράρισμα αέρα, θα ισοδυναμεί με δεδομένη μετάδοση.
Κατά τον κ. Σαρηγιάννη, αν συνεχίσουμε με το πλάνο του ανοίγματος, όπως αυτό συζητείται τις τελευταίες ημέρες, το τρίτο κύμα θα έρθει αρχές Ιανουαρίου. Το ψύχος μάλιστα θα το βοηθήσει και να αναζωπυρωθεί.
Τι «χωρίζει» την Ελλάδα από το τρίτο κύμα της πανδημίας
Και πώς μπορούμε να το γλιτώσουμε; Αύξηση τηλεργασίας, πιστότατη τήρηση της χρήσης της μάσκας (ο κ. Σαρηγιάννης έδωσε μάλιστα το παράδειγμα ενός φούρναρη που θα πρέπει να φοράει τη μάσκα του μέσα στο μαγαζί του ακόμα κι όταν δεν έχει πελάτες) και αραίωση του κόσμου στα ΜΜΜ. Ειδικά για τα τελευταία, ο καθηγητής του ΑΠΘ είπε πως είναι απαράδεκτο να είναι γεμάτα τη δεδομένη στιγμή τα λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη.
Η σύγκριση της Ελλάδας με τις άλλες χώρες
Οπως εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης, οι χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας δεν μπήκαν καν σε δεύτερο κύμα και κατάφεραν να το τιθασεύσουν απόλυτα πριν αυτό ξεσπάσει. Μάλιστα, κατά τον ίδιο, η Γαλλία που συζητά επίσης -όπως κι εμείς- να ανοίξει μερικώς τα Χριστούγεννα, θα το κάνει με καλύτερους όρους από τους δικούς μας, μιας και θα προχωρήσει σε αυτή την απόφαση όταν τα κρούσματα σταθεροποιηθούν στα 5.000.
«Σε έναν πληθυσμό 60.000.000, αν κάνουμε την αντιστοίχιση με τα δικά μας κρούσματα οι Γάλλοι θα το κάνουν με 800 «ελληνικά» κρούσματα ημερησίως. Θα βρίσκονται σίγουρα σε καλύτερη θέση από εμάς» εξηγεί.
Η Ισπανία, εκτός από έναν καλό έλεγχο στη Μαδρίτη, που έχει «δαμάσει» την κατάσταση με πολλά τεστ και σφιχτά μέτρα, είναι πολύ πιθανό να μπει σε 3ο κύμα. Η Ιταλία και η Τσεχία το ίδιο. Η Γερμανία θα καταφέρει να το συγκρατήσει.
«Το εμβόλιο θα παίξει σημαντικό ρόλο για τον αν θα υπάρξει τρίτο κύμα»
Ο Θεοκλής Ζαούτης, καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο University of Pennsylvania-School of Medicine, ταυτίζει καταρχάς την έννοια του «κύματος» με τον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων. Επίσης, θεωρεί πως αν ο εμβολιασμός ξεκινήσει στα τέλη του Δεκέμβρη, θα παίξει έναν σημαντικό ρόλο ανάσχεσης ή και συγκράτησης προς το τρίτο κύμα.
Παρ’ όλ’ αυτά είναι σαφής: «Ο κορονοϊός σε καμία περίπτωση δεν θα φύγει με το εμβόλιο. Αν προστατεύσουμε άμεσα με το εμβόλιο τις ευπαθείς ομάδες και σταματήσουν να γεμίζουν τα νοσοκομεία, η κατάσταση θα αρχίσει να προσομοιάζει με αυτή της γρίπης. Θα αρχίσει λοιπόν να υπάρχει μια σχετική κανονικότητα. Για να εξαλειφθεί, όμως, η μετάδοση θα μας πάρει πάρα πολύ καιρό. Σκεφτείτε μόνο πόσα χρόνια θα μας πάρει να εμβολιαστεί ολόκληρος ο πλανήτης».
Κατά τον κ. Ζαούτη, μάλιστα, η ανοσία δεν είναι ένα «δώρο παντοτινό» που θα χαρίσει το εμβόλιο σε όσους το κάνουν, γνώση που ήδη υπάρχει από την παρατήρηση της συμπεριφοράς άλλων κορονοϊών.
Οπως εξήγησε, είναι πολύ πιθανό όσοι εμβολιαστούν άμεσα, να ξαναχρειαστούν το εμβόλιο και την επόμενη χρονιά και ενώ ήδη άλλοι θα περιμένουν στην ουρά. Αρα, το «κοντρολάρισμα» της πανδημίας θα χρειαστεί σε κάθε περίπτωση πολύ χρόνο.
Σε κάθε περίπτωση, για τον ίδιο οι προβλέψεις για ένα τρίτο κύμα είναι «στον αέρα»: «Περιμέναμε, μετά το πολυσυζητημένο άνοιγμα το καλοκαίρι, αυτό το δεύτερο μεγάλο κύμα; Ο μεγάλος χαμός έγινε τον Νοέμβριο. Μπορεί λοιπόν να έρθει ένα τρίτο κύμα, αλλά να μην είναι τόσο μεγάλο. Μπορεί και να το γλιτώσουμε. Μεγάλο ποσοστό θα εξαρτηθεί από τον κόσμο και την τήρηση των μέτρων. Το ότι ο κόσμος έχει κουραστεί είναι μια πραγματικότητα».
Επινόηση του ανθρώπινου νου τα κύματα πανδημίας
«Τα κύματα είναι επινόηση του ανθρώπινου νου»: Η φράση ανήκει στον καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλη Δερμιτζάκη.
«Τα κύματα της πανδημίας δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο σαν το σεισμό ή σαν να πέφτει ένα μετεωρίτης στη Γη. Τα κύματα είναι το αποτέλεσμα της συμπεριφοράς μας. Μπορεί να είναι ένα κύμα μονοκόμματο, μπορεί να είναι πολλά ανάλογα με το πώς συμπεριφέρεται το κοινό. Μπορεί να ξεσπούν σε μια χώρα και καθόλου στη διπλανή» εξηγεί ο κ. Δερμιτζάκης μιλώντας στο Sputnik.
Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, η Αμερική βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τρίτο κύμα και αυτό είναι για τη χώρα και το πιο σφοδρό απ’ όλα. Παρ’ όλ’ αυτά, βλέπει μειωμένες τις πιθανότητες για ένα τρίτο κύμα στην Ελλάδα δεδομένου ότι υπάρχει μια σημαντική διαφορά σε σχέση με το καλοκαίρι. Οπως εξήγησε, το καλοκαίρι ο παγκόσμιος πληθυσμός ήταν ακόμα πιο «ομογενοποιημένος», δεδομένου ότι τα ταξίδια συνεχίζονταν σε μεγάλο βαθμό. Τους τελευταίους μήνες έχουν μειωθεί αρκετά, με αποτέλεσμα οι χώρες να είναι αυτή τη στιγμή πιο «κλειστά» συστήματα.
«Δεν έχουμε καν τελειώσει με το δεύτερο κύμα»
Οσο για τον Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, η κουβέντα τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι απλώς άτοπη, και πρέπει να την αποφύγουμε.
«Δεν έχουμε καν τελειώσει με το δεύτερο κύμα, τι συζητάμε ακριβώς; Θεωρητικά μιλώντας, ναι, θα μπορούσαμε να μπούμε σε τρίτο κύμα, είναι όμως ακόμα αστάθμητο. Για εμάς τους γιατρούς, πάντως, θα είναι καταστροφικό. Αν δεν είμαστε προσεκτικοί με τα μέτρα, θα έρθει. Πάντως χώρα που να έχει μπει στο τρίτο κύμα, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει».
Δήμητρα Τριανταφύλλου