Τέταρτο κύμα πανδημίας

Πότε επιστρέφουμε στην κανονικότητα

Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση της Generali σε συνεργασία με την Affidea, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας και Διευθυντής του κέντρου Οικονομικών της Υγείας του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο τέταρτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού τον Δεκέμβριο και απάντησε στο πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα.
Εστίασε στην ανάγκη μελέτης για την ανοσία του πληθυσμού και την παρακολούθηση της εξέλιξης των μεταλλάξεων του, καθώς όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά το τέταρτο κύμα μπορεί να ξαναεμφανιστεί τον Δεκέμβριο. Αυτό ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, θα επηρεάσει σαφώς μικρότερες ομάδες πληθυσμού και όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, όπως τους αρνητές. Δεν παρέλειψε ωστόσο να εκφράσει την αισιοδοξία του για την επόμενη μέρα της πανδημίας, αν οι εμβολιασμοί προχωρήσουν ομαλά.
Οταν θα έχει εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού στην Ελλάδα ή το 70%-75% των άνω των 50 ετών θα επανέλθει η κανονικότητα στην Ελλάδα, εκτίμησε ο καθηγητής.
Ο διακεκριμένος καθηγητής δέχθηκε «τσουνάμι» ερωτήσεων από το κοινό σχετικά με τους εμβολιασμούς, σημειώνοντας πως ο ίδιος έχει εμβολιαστεί, ενώ τα «εμβόλια είναι ασφαλή, όπως διασφαλίζει η εθνική επιτροπή εμβολιασμών».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα self-tests, χαρακτηρίζοντας γενναία την απόφαση παροχής τους από την ελληνική κυβέρνηση.
Διευκρίνισε πάντως πως ο έλεγχος είναι πιο αποτελεσματικός όταν γίνεται στοχευμένα σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες και όχι στον γενικό πληθυσμό.
Ακολούθως, ο κ. Μόσιαλος εξήγησε πώς ο εμβολιασμός ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα με τη δημιουργία αντισωμάτων και μέσω κυτταρικής ανοσίας.
Αναφερόμενος, δε, στα τελευταία επιστημονικά δεδομένα τόνισε ότι το ποσοστό ανοσο-απόκρισης των εμβολίων αγγίζει μέχρι και το 99%.
Σημείωσε ωστόσο ότι από τη στιγμή που το ιικό φορτίο που μένει στον οργανισμό μας αν έχουμε νοσήσει είναι πολύ μικρό, η πιθανότητα μετάδοσής του ιού σε τρίτους είναι μόλις 10%-20% βάσει μέχρι τώρα μελετών.
«Για το λόγο αυτό, συνεχίζει να παραμένει προτεραιότητα η τήρηση μέτρων, μέχρι να εμβολιαστεί η πλειοψηφία του πληθυσμού», υπογράμμισε.
Σχετικά με τις επιπτώσεις του κορονοϊού στον οργανισμό, ο κ. Μόσιαλος ανέφερε ότι έχουν παρατηρηθεί νεφρολογικές, καρδιακές και νευρολογικές επιπτώσεις στην υγεία, ενώ οι έρευνες είναι ακόμα σε εξέλιξη.
Στάθηκε μάλιστα ιδιαίτερα στις επιπτώσεις του lockdown στην ψυχική υγεία, οι οποίες «θα πρέπει να συνεκτιμηθούν, ειδικά σε νεότερες ομάδες πληθυσμού».
Καταλήγοντας ο καθηγητής δεν παρέλειψε να εκφράσει την αισιοδοξία του, τονίζοντας ότι «η εξέλιξη των εμβολιασμών και η μεταφορά των δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους, όπου σύμφωνα με έρευνες η μετάδοση του ιού είναι σημαντικά μικρότερη, θα συμβάλλουν στη μετάβαση στην επόμενη μέρα».
Κατέστησε σαφές ωστόσο ότι η τήρηση των μέτρων προστασίας, όπως η χρήση μάσκας, καθώς και η τήρηση των αποστάσεων και των μέτρων υγιεινής) είναι το «κλειδί στην ανακοπή της εξάπλωσης του ιού».
Πηγή: Sputniknews

Ο έλεγχος είναι πιο αποτελεσματικός όταν γίνεται στοχευμένα σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες και όχι στον γενικό πληθυσμό

Σχετικά με τις επιπτώσεις του κορονοϊού στον οργανισμό, ο κ. Μόσιαλος ανέφερε ότι έχουν παρατηρηθεί νεφρολογικές, καρδιακές και νευρολογικές επιπτώσεις στην υγεία, ενώ οι έρευνες είναι ακόμα σε εξέλιξη.