Τέσσερα ποιήματα του Καβάφη «ζωντανεύουν» στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 28 Απρίλιος 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , , ,

Ενας animator, ένας ράπερ και τέσσερα ποιήματα του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη. Το Ιδρυμα Ωνάση, με αφορμή την επέτειο γέννησης και θανάτου του σπουδαίου ποιητή, καλεί δύο σύγχρονους Ελληνες καλλιτέχνες να δώσουν νέα πνοή σε κλασικά ποιήματά του. Ο διεθνούς εμβέλειας καλλιτέχνης Ανδρέας Καραουλάνης «ντύνει» με εικόνα και ήχο το καβαφικό σύμπαν, μέσα από τέσσερα animated βίντεο κολάζ σε τέσσερα επιλεγμένα ποιήματα του Καβάφη, τα οποία απαγγέλλει ο Ελληνας ράπερ Saske.
29 Απριλίου 2021. Εκατόν πενήντα οκτώ και 88 χρόνια, αντίστοιχα, από τη γέννηση και τον θάνατο του ποιητή, το Ιδρυμα Ωνάση καλεί έναν διεθνώς αναγνωρισμένο animator να «ζωντανέψει» τέσσερα ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη και έναν νέο Ελληνα ράπερ να τα απαγγείλει. Τα ποιήματα «Θυμήσου, Σώμα… », «Τα Παράθυρα», «Η Πόλις» και «Απ’ τες Εννιά -» έρχονται να δώσουν νέα πνοή στο έργο του Καβάφη, ανοίγοντας ακόμη ένα παράθυρο στο έργο του, ως «παρηγορία» για το παράξενο 2021.
Ο ταλαντούχος MC Saske, ένας από τους νεότερους εκπροσώπους του ελληνικού hip-hop, απορροφάται από τους στίχους του Καβάφη, κάνοντας μία βόλτα στις σκέψεις που αποτύπωσε στο χαρτί ο ποιητής, ενώ ο διεθνώς αναγνωρισμένος animator Ανδρέας Καραουλάνης, για χρόνια πρωτοπόρος της σύνθεσης των ήχων με την εικόνα και με εκθέσεις ανά τον κόσμο, συνοδεύει τις απαγγελίες με εικόνα και μουσική, δημιουργώντας τέσσερα animated βίντεο κολάζ που ολοκληρώνουν την εμπειρία.
Ο Κωνσταντίνος Π. Καβάφης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 29 Απριλίου 1863 και έφυγε από τη ζωή στις 29 Απριλίου 1933, δημιουργώντας μία αξιοσημείωτη ληξιαρχική σύμπτωση: Εναν απόλυτα στρογγυλό κύκλο ζωής. Ξεκίνησε να γράφει ποιήματα για τον έρωτα, τον θάνατο, τη βία, τη μέθη της εξουσίας, τον πολιτικό οπορτουνισμό και τη διάψευση των μεγάλων ιδανικών, από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα.
Η ιδιομορφία της ποίησής του, οι ιδιορρυθμίες του χαρακτήρα του και η μοναχική ζωή του, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και χωρίς τηλέφωνο, συνιστούσαν μία εξαιρετική περίπτωση που παρέκκλινε από τα συνήθη πρότυπα της εποχής. Με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς, η ποίησή του άρχισε να εξαπλώνεται τόσο στις παροικίες της Αιγύπτου όσο και στον κυρίως ελλαδικό χώρο και να αποκτά πιστούς θαυμαστές, αλλά και φανατικούς πολέμιους.
Ο Καβάφης φρόντιζε να συγκεντρώνει και να αρχειοθετεί το έργο του συστηματικά, δημιουργώντας έτσι ένα μοναδικό λογοτεχνικό και προσωπικό αρχείο. Το Αρχείο Καβάφη περιλαμβάνει χειρόγραφα καβαφικών ποιημάτων, έντυπες αυτοσχέδιες εκδόσεις, πεζά λογοτεχνικά κείμενα, άρθρα, μελέτες και σημειώσεις του ποιητή και περιήλθε στη διαχείριση του Ιδρύματος Ωνάση στα τέλη του 2012, εξασφαλίζοντας την παραμονή του στην Ελλάδα και αποφεύγοντας ενδεχόμενο κατακερματισμό του. Σκοπός του είναι η ανοιχτότητα και η ελεύθερη πρόσβαση του Αρχείου σε κοινό και ερευνητές, καθώς και η διάδοσή του διεθνούς χαρακτήρα της ποίησης του Κ. Π. Καβάφη, ύστερα από την ψηφιοποίηση και την εκ νέου τεκμηρίωσή του.
Συντονιστείτε στο Onassis Channel στο YouTube στις 29 Απριλίου 2021 και δείτε τα ποιήματα του Κ. Π Καβάφη, «Θυμήσου, Σώμα… », «Τα Παράθυρα», «Η Πόλις» και «Απ’ τες Εννιά-» να «ζωντανεύουν».
ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ