27.2 C
Athens
Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΠρώτη δημόσια παρουσίαση της τεχνικής λειτουργίας του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη

Πρώτη δημόσια παρουσίαση της τεχνικής λειτουργίας του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη

Mε μία μικρή ανάλυση των δεδομένων του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη μπορούμε να αφαιρέσουμε 10.000 αιτήσεις από τις Πολεοδομίες

«Το φτιάξαμε. Και ξεκινά να λειτουργεί» ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός για το έργο του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη και ευχαρίστησε προσωπικά τον Πρωθυπουργό, «που είχε την πρόνοια και την αποφασιστικότητα να στηρίξει μια τέτοια μεγάλη μεταρρύθμιση. Και που εμπιστεύτηκε το ΤΕΕ και εμένα προσωπικά να υλοποιήσουμε ένα τέτοιο μεγάλο έργο. Ενός νέου πληροφοριακού συστήματος, που αποτελεί μια πραγματικά εθνική μεταρρύθμιση».

 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι πρέπει να την αντιμετωπίσουμε «ως μία επιτυχία του τεχνικού κόσμου αλλά και ως ένα συλλογικό βήμα προόδου του ίδιου του τόπου», αναφερόμενος στην εκδήλωση επίσημης παρουσίασης της ολοκλήρωσης του έργου του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη και του Ψηφιακού Μητρώου Υποδομών, που διοργάνωσε το ΤΕΕ.

Ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης είναι μια μεταρρύθμιση που ανήκει στην Ελλάδα. Εμείς τη σκεφθήκαμε, εμείς την υλοποιήσαμε. Δεν μας την επέβαλλε κανείς. Το πρώτο, νομίζω, μεγάλο έργο πληροφορικής του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που ολοκληρώνεται, εντός χρονοδιαγραμμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Στασινός, στην πανηγυρική εκδήλωση που διοργάνωσε το ΤΕΕ, το απόγευμα της Τετάρτης 15 Μαΐου 2024 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).
Ολοκληρώθηκε ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης ακολουθεί το Εθνικό Μητρώο Υποδομών
Ο Γιώργος Στασινός ανακοίνωσε ότι: «O Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης τίθεται άμεσα σε δοκιμαστική λειτουργία, μέσα στο έτος θα μπει σε παραγωγική λειτουργία και θα εμπλουτίζεται διαρκώς». Σε δεύτερο επίπεδο, μέσα από τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, δηλαδή ένα πληροφοριακό σύστημα και πάλι με γεωχωρική αναφορά, όπου θα αποτυπωθούν από όλη τη δημόσια διοίκηση και τους δημόσιους φορείς, όλες οι δημόσιες υποδομές, όπως γέφυρες, έργα οδοποιίας, αντιπλημμυρικά, ύδρευσης-άρδευσης-αποχέτευσης, δημόσια κτίρια και πολλά άλλα».
Τι είναι και τι προσφέρει ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης
Eξηγώντας ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, τι είναι και τι προσφέρει ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης σημείωσε ότι:
• «Αλλάζουμε τον τρόπο που δουλεύουν όλοι οι μηχανικοί που ασχολούνται με την αδειοδότηση κάθε είδους έργου.
• Διευκολύνουμε τη δουλειά των μηχανικών.
• Δίνουμε εργαλεία στις επιχειρήσεις με στοιχεία που θα έκαναν μέρες να ενσωματώσουν, εβδομάδες να βρουν, μήνες να πειστούν ότι είναι θεσμικά ασφαλή.
• Δίνουμε στους πολίτες πληροφορίες που τους λύνουν τα χέρια να κάνουν ορθολογικές επιλογές, που κάνουν πιο απλή και πιο γρήγορη τη δουλειά όλων, που εξοικονομούν πόρους, που κερδίζουν χρόνο.
• Και παράλληλα ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης συμβάλει και στην αποδοτικότητα κάθε αρμόδιου δημόσιου φορέα».
• «Mε μία μικρή ανάλυση των δεδομένων του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη μπορούμε να αφαιρέσουμε 10.000 αιτήσεις από τις Πολεοδομίες».
Υπερπολύτιμα πολυεργαλεία στα χέρια της πολιτείας, του τεχνικού κόσμου, της Δικαιοσύνης, των πολιτών

«Τόσο ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, όσο και το εξαιρετικά υπερπολύτιμο Εθνικό Μητρώο Υποδομών, γίνονται πλέον πολυεργαλεία στα χέρια της πολιτείας, του τεχνικού κόσμου, της Δικαιοσύνης, των πολιτών. Από τη μία πλευρά παρέχοντας άμεσα κάθε πληροφορία για να προχωρήσει οποιοδήποτε τεχνικό έργο, οποιαδήποτε επένδυση, μικρή, μεγάλη, και από την άλλη δίνοντας σε πραγματικό χρόνο την εικόνα των υποδομών σε ολόκληρη την επικράτεια»
Θεσμικές κατευθύνσεις υποστήριξης των έργων και των δράσεων του ΤΕΕ
O Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του:
• Τόνισε ότι ως «πολιτικό μήνυμα το οποίο εκπέμπουμε σήμερα με αυτή την παρουσίαση, μετά την πιλοτική της φάση, αυτή η πλατφόρμα θα μπορεί να ενσωματώνει κάθε στοιχείο, κάθε νέο στοιχείο του πολεοδομικού σχεδιασμού – ο οποίος, όπως ξέρετε, εξελίσσεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα- και κάθε νέο δεδομένο από τα πληροφοριακά συστήματα των Υπουργείων, των συναφών φορέων και του ΤΕΕ».
• Ανάφερε ότι «καλύτερη ζωή σημαίνει να εξασφαλίζεται η νομιμότητα, όταν θα καταγράφεται πλέον με απόλυτη διαφάνεια – κάποια στιγμή αυτό ευελπιστούμε να έχει και δεσμευτική νομική αξία – τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται σε κάθε περιοχή, τι ισχύει στον αιγιαλό, στους αρχαιολογικούς χώρους, στις δασικές εκτάσεις, στους προστατευόμενους οικισμούς. Και πόσο πιο εύκολη γίνεται η ζωή όταν θα μπορούμε να υπολογίζουμε αυτόματα αντικειμενικές αξίες και όταν όλοι θα γνωρίζουν τους όρους δόμησης σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας».
• Υπογράμμισε ως «συμπέρασμα το οποίο θεωρώ ότι όλοι συμμεριζόμαστε: ναι, έγιναν πολλά, αλλά είμαστε στη μέση αυτής της διαδρομής. Απομένουν να γίνουν πολλά περισσότερα. Να εκδίδονται όλες οι οικοδομικές άδειες, για παράδειγμα, από το ηλεκτρονικό σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ώστε μεσοπρόθεσμα να μηδενιστεί η ταλαιπωρία για να χτιστεί μία κατοικία ή να ολοκληρωθεί μία επένδυση. Έτσι η Ελλάδα θα προχωρήσει ακόμα πιο γρήγορα στον δρόμο της ανάπτυξης, μία ανάπτυξη που φέρνει και θέσεις εργασίας και δημόσια έσοδα. Αλλά και ο πολίτης θα εμπιστευτεί το κράτος με δράσεις που βελτιώνουν τελικά τη δική του προκοπή».
Επίσης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην ολοκλήρωση του έργου του Εθνικού Μητρώου Υποδομών, δίνοντας κατευθύνσεις για την επόμενη ημέρα τόνισε ότι:

«Όλοι οι κρατικοί φορείς θα κληθούν να καταχωρήσουν στο σύστημα συγκεκριμένα δεδομένα για όλα τα έργα που έχουν στην ευθύνη τους, από την ημερομηνία κατασκευής μέχρι το πότε συντηρήθηκαν για τελευταία φορά και από ποιον. Με στόχο και οι υποδομές μας επιτέλους να αποκτήσουν ταυτότητα, κάτι το οποίο θα μας επιτρέπει να εντοπίζουμε πιθανούς κινδύνους. Θα μας επιτρέπει επίσης να οργανώσουμε ένα συνολικό πρόγραμμα πανελλαδικής ανακαίνισης και αναβάθμισής τους». Υπογράμμισε αναφερόμενος «στις ανάγκες της εποχής, όπως η κλιματική κρίση» ότι: «Το Τεχνικό Επιμελητήριο έχει δώσει το δικό του «παρών» με πολλές πρωτοβουλίες: από τον προσεισμικό έλεγχο σχολείων, νοσοκομείων, σταδιακά των δημοσίων κτισμάτων, μέχρι τους αισθητήρες στις οδικές και στις σιδηροδρομικές γέφυρες, και από τον οδοφωτισμό μεγάλων αξόνων, μέχρι τις έξυπνες διαβάσεις. Είναι κινήσεις και αυτές που συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας».
«Σημείο -κλειδί η διαλειτουργικότητα»

Ο Γιώργος Στασινός χαρακτήρισε σημείο – κλειδί στον σχεδιασμό και την ολοκλήρωση του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη όχι μόνο την ενσωμάτωση υφιστάμενων δεδομένων αλλά τη διαλειτουργικότητα με άλλα πληροφοριακά συστήματα, είτε του ΤΕΕ, όπως το σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών e-Άδειες και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου είτε άλλων φορέων, όπως το Υπουργείο Οικονομικών, το Κτηματολόγιο και πολλά άλλα που ήδη υπάρχουν, αλλά και νέα που τώρα δημιουργούνται. Τέτοια έργα είναι: το Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» και η Ψηφιοποίηση των Αρχείων της Πολεοδομικής Πληροφορίας, δηλαδή του συνόλου των οικοδομικών αδειών της χώρας.
«Στην πραγματικότητα, μέσα από το έργο του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, αποτυπώνουμε όλες τις θεσμικές γραμμές, τα όρια, τις προϋποθέσεις, του πολεοδομικού σχεδιασμού. Αυτό που θέλαμε να πετύχουμε εξαρχής» τόνισε. «Πάνω στον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη θα μπορούν να κλειδώσουν τόσα άλλα συστήματα και εργαλεία και με την πρόοδο που υπάρχει ήδη στα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης» συμπλήρωσε. Διαβεβαίωσε ότι «σε 2-3 χρόνια από σήμερα, ένας μηχανικός θα μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε στη Γη, σε οποιαδήποτε ώρα, να μπαίνει στον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη και μετά στο e-Άδειες και να τελειώνει με την έκδοση οικοδομικής – και ιδανικά κάθε άλλης – άδειας».
Πρώτη δημόσια παρουσίαση της τεχνικής λειτουργίας του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη με δεδομένα και παραδείγματα
Ν. Παναγιωτόπουλος: Εμβληματικό έργο που φιλοδοξεί να βάλει σε ενιαία μορφή το ισχύον δίκαιο επί της γης

Στην τεχνική παρουσίαση για τον Ψηφιακό Χάρτη, έκανε λόγο για ένα εμβληματικό έργο «που φιλοδοξεί να βάλει σε ενιαία μορφή το ισχύον δίκαιο επί της γης» ο Νίκος Παναγιωτόπουλος Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης Έργων – Επαγγελματικών και Επιστημονικών θεμάτων του ΤΕΕ.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η καταπολέμηση όλων των παθογενειών που κουβαλάμε χρόνια στην χωροθέητηση, αλλά και η υφιστάμενη γραφειοκρατία πρέπει να θεωρείται “πόλεμος”, καθώς κάθε μέρα χαμένη την αφαιρούμε από τα παιδιά μας» και συμπλήρωσε ότι: «Ο νέος Ψηφιακός Χάρτης ξεκινάει και είμαστε δεσμευμένοι ως ΤΕΕ να τον βελτιώνουμε έτσι ώστε κάθε μέρα να γίνεται καλύτερος.
Το ΤΕΕ έχει ενσωματώσει στην πλατφόρμα δεδομένα πλήθους φορέων έτσι ώστε να τα αξιοποιούμε μαζί και όχι αποσπασματικά. Ευχαρίστησε δε για τη συνεργασία τους, τα Υπουργεία Οικονομικών, Πολιτισμού, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τον Ελληνικό Στρατό, τους αναδόχους και τους υπεργολάβους, και τέλος τη διοίκηση και τους Έλληνες Μηχανικούς που «μας έσπρωξαν να προσαρμοστούμε στις απαιτήσεις της νέας εποχής» όπως ανέφερε.

Στ. Τσαμουράς: Με ένα «κλικ» θα δίνεται άμεσα πρόσβαση στην πληροφορία
Ο Στρατής Τσαμουράς, Program Manager της Netcompany – Intrasoft, παρουσίασε με παραδείγματα τις τεχνικές λύσεις και τα παραδείγματα που έχουν δοθεί στο έργο, καθώς και την τεχνογνωσία που αξιοποιήθηκε για την υλοποίησή του. Όπως εξήγησε: «Ο Ψηφιακός Χάρτης περιλαμβάνει κατεξοχήν γεωχωρικά δεδομένα τα οποία εμφανίζονται με τη μορφή θεματικών επιπέδων που ανάλογα με το θέμα λαμβάνουν τον ανάλογο συμβολισμό».
Στην παρουσίασή του ανέλυσε τον τρόπο που εμφανίζονται οι πληροφορίες που αφορούν, μεταξύ άλλων, το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο, τις Προστατευόμενες Περιοχές, την Πολεοδομική πληροφορία, τις χρήσεις γης, τους κοινόχρηστους χώρους, τα οριοθετημένα ρέματα, τις ζώνες αιγιαλού και παραλίας κλπ, ενώ με ένα «κλικ» η εκάστοτε πληροφορία απεικονίζεται στην οθόνη του χρήστη.
Όπως εξήγησε, «η κάθε πληροφορία είναι συνδεδεμένη με την αντίστοιχη απόφαση – διάταγμα και το συγκεκριμένο ΦΕΚ. Σε πλήρη αποτύπωση εμφανίζονται οι όροι δόμησης, η κάλυψη, η αρτιότητα, οι ρυμοτομικές γραμμές, οι κοινόχρηστοι χώροι, οι πεζόδρομοι, τα κτήρια, αλλά και οι οικοδομικές άδειες που προέρχονται είτε από το e-Άδειες είτε μέσω της ψηφιοποίησης των φακέλων των οικοδομικών αδειών που γίνεται σε όλες τις πολεοδομίες της χώρας. Επίσης, με ένα «κλικ» θα δίνεται άμεσα πρόσβαση στην πληροφορία για την θεωρημένη άδεια, το τοπογραφικό διάγραμμα, αλλά και το διάγραμμα κάλυψης του κάθε κτιρίου.

Ο κ. Τσαμουράς αναφέρθηκε στη δημιουργία του Μητρώου Κτηρίων με το σύνολο των πληροφοριών που αφορούν την εκάστοτε κατασκευή, συμπεριλαμβανομένων και των μετρητών του ΔΕΔΔΗΕ, του Ε9 και του ΕΝΦΙΑ, ενώ θα προβλέπονται και συστήματα προσδιορισμού του ΤΑΠ. Επιπλέον, θα εμφανίζεται με ακρίβεια η τρισδιάστατη γεωμετρία των κτιρίων με δυνατότητες μετρήσεων και προσομοιώσεων για την διευκόλυνση έργων ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης.
Σημαντική διευκόλυνση είναι η δυνατότητα εξεύρεσης των δυνατοτήτων χρήσεων γης και επαγγελματικών δραστηριοτήτων της κάθε περιοχής έτσι ώστε να γνωρίζει ο κάθε ένας τί μπορεί να κάνει και πού. Τέλος, όπως εξήγησε ο κ. Τσαμουράς, δίνεται η δυνατότητα αναζήτησης αντικειμενικών αξιών με βάση τα επίσημα στοιχεία.

Παρουσίες
Στην εκδήλωση για την παρουσίαση του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς, ο Υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος, η Υφυπουργός Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ Ευθύμιος Μπακογιάννης, ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Κωνσταντίνος Μαγουλάς, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Γεράσιμος Σιάσος, ανώτατοι δικαστικοί, ακαδημαϊκοί, στελέχη της δημόσιας διοίκησης, πολλοί εκπρόσωποι δημόσιων φορέων και οργανισμών, διευθυντικά στελέχη τεχνικών και μελετητικών εταιρειών και πολλοί μηχανικοί.

 

«Καλώ όλους τους μηχανικούς να συμμετέχουν στις εκλογές του ΤΕΕ της Κυριακής»
Στη συνέχεια, με αφορμή τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη ο Γιώργος Στασινός σχολίασε: «εμπνέομαι από το γεγονός ότι και όταν ξεκινήσαμε να μιλάμε για τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, κάποιοι μας πολέμησαν και κάποιοι μας έλεγαν ότι ονειροπολούμε. Ότι μιλάμε για μια άλλη χώρα. Λέω – και τότε – και σήμερα: είναι εφικτό, είναι δυνατό. Θα το δουλέψουμε, με σχέδιο, πρόγραμμα και αποτελεσματικότητα. Αυτό κάνουμε με συνέπεια τα τελευταία 9-10 χρόνια στο ΤΕΕ. Αυτό ευελπιστώ ότι θα συνεχίσουμε να κάνουμε και για τα επόμενα χρόνια. Καθώς έχουμε εκλογές την Κυριακή στο ΤΕΕ, καλώ όλους τους μηχανικούς να συμμετέχουν». Κλείνοντας ο Πρόεδρος του ΤΕΕ σημείωσε: «έχουμε την ευτυχή συγκυρία να παρουσιάζουμε τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη παράλληλα με τη συμπλήρωση των 100 ετών του ΤΕΕ. Δεν θα μπορούσα να σκεφθώ καλύτερο παράδειγμα από τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη για το πως το ΤΕΕ συμβάλλει στην πρόοδο όλης της κοινωνίας και της οικονομίας.100 χρόνια σχεδιάζουμε την Ελλάδα του Αύριο. Και συνεχίζουμε».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ