Ταμείο Ανάκαμψης: Η ΕΕ δανείζεται για την έκδοση του πρώτου 10ετούς ομολόγου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 15 Ιουνίου 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , , ,

H Ευρωπαϊκή Ενωση προσέλαβε σήμερα Τρίτη τις τράπεζες BNP Paribas, DZ Bank, HSBC, IMI-Intesa Sanpaolo και Morgan Stanley ως από κοινού επικεφαλής διαχειριστές, ενώ η Danske Bank και η Santander θα λειτουργήσουν ως συν – επικεφαλής διαχειριστές, για την έκδοση του πρώτου 10ετούς ομολόγου της που θα χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα σχετικά με τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας από την κρίση του κορονοϊού.
Θα είναι η πρώτη μίας σειράς εκδόσεων, συνολικού ύψους 800 δισ. ευρώ από τώρα έως το 2026, οι οποίες θα στηρίξουν τις επιχορηγήσεις και τα δάνεια προς τα κράτη μέλη – μία χωρίς προηγούμενο πράξη δημοσιονομικής αλληλεγγύης της ΕΕ που μπορεί να τη μεταμορφώσει στον μεγαλύτερο δανειολήπτη της Ευρώπης.
Ως το απόγευμα της Τρίτης η ζήτηση διαμορφώθηκε πάνω από 107 δισ. ευρώ για το πρώτο 10ετές ομόλογο της Ευρωπαϊκής Ενωσης σύμφωνα με έναν επικεφαλής διαχειριστή της έκδοσης.
Το 10ετές ομόλογο είναι το πρώτο μίας σειράς εκδόσεων, συνολικού ύψους 800 δισ. ευρώ, που θα καλύψουν τις επιχορηγήσεις και τα δάνεια προς τα κράτη – μέλη έως το 2026, με στόχο την ανάκαμψη των οικονομιών τους από την κρίση του κορονοϊού.
O Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων είχε δηλώσει πρόσφατα ότι από την έκδοση θα αντληθούν 10 δισ. ευρώ. Η ΕΕ έχει εκδώσει ήδη χρέος ύψους 90 δισ. ευρώ από τον περασμένο Οκτώβριο για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα SURE για τη στήριξη της απασχόλησης. Ωστόσο, λόγω της πολύ μεγαλύτερης κλίμακας του Ταμείου Ανάκαμψης, η ΕΕ μπορεί να γίνει ο μεγαλύτερος εκδότης υπερεθνικού χρέους.
Η σημερινή έκδοση δείχνει ότι συνεχίζεται το ενδιαφέρον των επενδυτών που θέλουν να αγοράσουν χρέος πολύ υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης (ΑΑΑ), έχοντας ταυτόχρονα υψηλότερη απόδοση σε σχέση με αυτή που προσφέρουν τα γερμανικά ομόλογα.
Η ζήτηση που εκδηλώθηκε ήταν πολύ χαμηλότερη από το ποσό – ρεκόρ των 145 δισ. ευρώ κατά την πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου για το SURE, αλλά ήταν υψηλότερη από τις πιο πρόσφατες εκδόσεις του προγράμματος αυτού.
«Το μήνυμα που είχαμε από την κυρία Λαγκάρντ ουσιαστικά βάζει ένα όριο στις ανησυχίες που ίσως είχε η αγορά αναφορικά με το συνολικό ποσό της έκδοσης… που πρόκειται να κάνει η ΕΕ», δήλωσε αναλυτής της Rabobank, αναφερόμενος στην απόφαση της ΕΚΤ την περασμένη Πέμπτη να διατηρήσει τον υψηλό ρυθμό αγορών ομολόγων.
Το νέο 10ετές ομόλογο, που λήγει στις 4 Ιουλίου 2031, θα έχει επιτόκιο δύο μονάδες βάσης κάτω από το mid-swap, ανέφερε διαχειριστής της έκδοσης, που αντιστοιχεί σε μία απόδοση 0,06%, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.
Ενώ όλα τα ομόλογα για το πρόγραμμα SURE εκδόθηκαν ως «κοινωνικά», τα σημερινά ομόλογα ήταν συμβατικά. Ωστόσο, περίπου το 30% του χρέους του Ταμείου Ανάκαμψης θα καλυφθεί με πράσινα ομόλογα μόλις η ΕΕ ανακοινώσει το πλαίσιο για τις σχετικές εκδόσεις, κάτι που αναμένεται να συμβεί τον Σεπτέμβριο.
Η πώληση του ομολόγου θα αρχίσει επίσημα από την Τετάρτη, υπό την αίρεση των συνθηκών της αγοράς, σύμφωνα με ενημερωτικά υπομνήματα των επικεφαλής διαχειριστών που είναι σε γνώση του Reuters.
Μετά την πρώτη πώληση, η ΕΕ θα εκδώσει δύο ακόμη κοινοπρακτικά ομόλογα έως το τέλος Ιουλίου. Στη συνέχεια, η ΕΕ θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο ένα πρόγραμμα πώλησης βραχυπρόθεσμων τίτλων μέσω δημοπρασιών.

 

Η ζήτηση που εκδηλώθηκε ήταν πολύ χαμηλότερη από το ποσό – ρεκόρ των 145 δισ. ευρώ κατά την πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου για το SURE, αλλά ήταν υψηλότερη από τις πιο πρόσφατες εκδόσεις του προγράμματος αυτού.