Τα σχέδια της Γερμανίας για τη Τουρκία από την Κυβέρνηση Σολτς

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 8 Δεκεμβρίου 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , , ,

Αναμένεται θεαματική μεταβολή στη στάση της Γερμανίας έναντι της Τουρκίας, ιδιαίτερα όσον αφορά σε εξοπλισμούς ή εμπορικές/οικονομικές σχέσεις;
Ο 63χρονος Σοσιαλδημοκράτης και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μέρκελ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, Ολαφ Σολτς, ορκίστηκε ως ο 9ος καγκελάριος της Γερμανίας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, παραλαμβάνοντας τα ηνία της χώρας από την προκάτοχό του, που παρέμεινε στην εξουσία επί 16 χρόνια.
Θα ηγηθεί ενός συνασπισμού μεταξύ SPD, Πράσινων και FDP, που διαθέτουν 416 από τα 736 μέλη στο νέο κοινοβούλιο. Για την εκλογή του καγκελάριου απαιτούνται 369 ψήφοι.
«Στην πρόσφατη ιστορία της Γερμανίας έχουν διαλάμψει ηγέτες της σοσιαλδημοκρατίας σε δύσκολες συνθήκες για την ίδια τη χώρα και την Ευρώπη. Τα παραδείγματα του Βίλλυ Μπραντ και του Γκέρχαρντ Σρέντερ έχουν ιστορική αξία. Ο Ολαφ Σολτς θα αξιολογηθεί και σε σύγκριση με την πρότερη διακυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ, αν και ο ίδιος ανέφερε το σύνθημα “τόλμη για περισσότερο πρόοδο” με ιστορική αναγωγή στο “τόλμη για περισσότερη δημοκρατία”, που είχε πει ο Βίλλυ Μπραντ στις δηλώσεις του ως πρώτος σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος. Φράση που έμεινε στην ιστορία και την επαναφέρει τώρα ένας άλλος σοσιαλδημοκράτης, ο Ολαφ Σολτς» είναι το πρώτο σχόλιο του Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και διευθυντή Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές», στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς κ. Πέτρου Λιάκουρα, που επισημαίνει ότι «Δεν είναι καινούργιο το εγχείρημα συνεργασίας Πρασίνων με Σοσιαλδημοκράτες, καθώς έχουν συνεργαστεί και σε προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως του Σρέντερ, με τη διακεκριμένη υπουργία του Γιόσκα Φίσερ στην εξωτερική πολιτική, καθώς και με τους Χριστιανοδημοκράτες της Ανγκελα Μέρκελ, με υπουργό εξωτερικών το σοσιαλδημοκράτη Φρανκ Βάλτερ Στάϊνμάιερ, σημερινό πρόεδρο».
Το καινούργιο στοιχείο αυτή τη φορά, προσθέτει ο καθηγητής, είναι ότι «ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει τρία κόμματα. Η πρόκληση είναι μεγάλη, το στοίχημα μεγάλο και μοναδική η ευκαιρία για τον Ολαφ Σολτς, ο οποίος θα πρέπει να συντονίσει μια κυβέρνηση έχοντας σε κρίσιμα πόστα για τους προσανατολισμούς της χώρας αυτής, την πράσινη υπουργό εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και τον φιλελεύθερο υπουργό οικονομικών Κρίστιαν Λίντερ».
«Οι τρεις παρατάξεις έχουν υιοθετήσει» υπογραμμίζει ο κ. Λιάκουρας, «ένα συμβόλαιο όπως το αποκάλεσαν και στις 177 σελίδες του, όπου έχουν μελετηθεί τα πάντα, το κάθε κόμμα έχει το δικό του αποτύπωμα».
Τρεις άξονες
Στους τρεις άξονες που υπάρχουν, «οι Σοσιαλδημοκράτες υπογράφουν την κοινωνική πολιτική, οι Πράσινοι την οικολογική διάσταση σε ένα momentum που η κλιματική κρίση προβληματίζει σε παγκόσμια κλίμακα και οι Φιλελεύθεροι τα της οικονομίας».
Τι αναμένεται από τα επιμέρους χαρτοφυλάκια; «Για τον φιλελεύθερο Κρίστιαν Λίντερ έχουν γραφτεί αρκετά σε σχέση με την αναμενόμενη πολιτική του, όσον αφορά στην αυστηρή τήρηση του συμφώνου σταθερότητας. Η “πράσινη” Αναλένα Μπέρμποκ, από τη θέση της υπουργού Εξωτερικών, με τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος της που την ανέδειξε υποψήφια για την καγκελαρία θα επιμείνει στα ζητήματα Δημοκρατίας, στο κράτος δικαίου, στα ανθρώπινα δικαιώματα, την προσήλωση στο διεθνές δίκαιο, τα οποία θα αναδείξει στη διάρκεια της θητείας της» απαντά ο καθηγητής. Τα ζητήματα αυτά «προφανώς θα έχουν μια επιρροή στη στάση της χώρας της έναντι της Τουρκίας» προβλέπει.
«Αντιμετώπιση της Τουρκίας μόνο σε λεκτικό επίπεδο»
Μολαταύτα, τονίζει ο κ. Λιάκουρας «δεν αναμένεται θεαματική μεταβολή στη στάση της Γερμανίας έναντι της Τουρκίας, ιδιαίτερα όσον αφορά σε εξοπλισμούς ή εμπορικές/οικονομικές σχέσεις. Η αντιμετώπιση της Τουρκίας περισσότερο σε λεκτικό επίπεδο και λιγότερο πρακτικό ίσως αποτελέσει το μότο της Γερμανίας σε συνέχεια της προηγούμενης εξωτερικής πολιτικής της. Η στάση να μην χαθεί η Τουρκία, αλλά να επιπλήττεται ως ισοδύναμο μέτρο, ίσως συνεχισθεί».
Πηγή Sputniknews.gr