Σύνοδος Κορυφής χωρίς κυρώσεις σε Τουρκία

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 1 Οκτωβρίου 2020

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , , ,

Χωρίς κοινή στάση απέναντι στην Τουρκία εμφανίζονται οι 27 της ΕΕ, όπως αναφέρει το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, με την Κύπρο να διατηρεί το βέτο για κυρώσεις στην Λευκορωσία ως «μοχλό πίεσης» και με μία Μέρκελ να χαρακτηρίζει την Τουρκία πολύτιμο εταίρο.
Το γεγονός αυτό αποδίδεται από το Reuters στο ότι «η Γερμανία δεν θέλει να παρεμποδίσει τις συνομιλίες μεταξύ Αγκυρας και Αθήνας».
Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Ευρωπαϊκή Ενωση «αποδυναμωμένη στην εξωτερική πολιτική από την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ» δεν έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει ένα αρραγές μέτωπο απέναντι στην Τουρκία «λόγω της σκληρής στάσης της Γαλλίας απέναντι στην Αγκυρα και την ώθηση της Γερμανίας για διάλογο», καθώς η γειτονική χώρα: «παραμένει στρατηγικός εταίρος που δεν μπορεί να αγνοήσει η ΕΕ».
Μάλιστα, διπλωμάτες της ΕΕ αναφέρουν ότι μια λύση θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια υπόσχεση στην Κύπρο για αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία στο μέλλον.
«Η ιδέα είναι να απειλήσουμε την Τουρκία με κυρώσεις εάν συνεχίσει τις γεωτρήσεις και άλλες προκλήσεις σε κυπριακά και ελληνικά ύδατα», εξήγησε ένας ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης, συμπληρώνοντας πως: «αυτό έχει σκοπό να προσφέρει εγγυήσεις στην Κύπρο» και να πειστεί η Λευκωσία να άρει το βέτο της για τις κυρώσεις της Λευκορωσίας.
Ωστόσο, το ευρωπαϊκό προσχέδιο συμπερασμάτων που εκπονήθηκε για τη Σύνοδο Κορυφής αναφέρει ότι οι 27 ηγέτες καταδίκασαν «την απαράδεκτη βία εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών στη Λευκορωσία και δεν αναγνώρισαν τα εκλογικά αποτελέσματα».
Μάλιστα, αναμένεται να ληφθούν χωρίς καθυστέρηση «περιοριστικά μέτρα» εναντίον Λευκορώσων αξιωματούχων.
Μέρκελ: «Πολύτιμος εταίρος η Τουρκία»
Οι ηγέτες της ΕΕ συνέρχονται στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της Ειδικής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που, μεταξύ άλλων, θα εξετάσει και τη στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Πολύτιμο εταίρο» χαρακτήρισε την Τουρκία η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Οπως είπε χαρακτηριστικά η καγκελάριος, μιλώντας για την Ανατολική Μεσόγειο «η κατάσταση είναι πολύπλοκη, η Τουρκία είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ, είναι πολύτιμος εταίρος για τις υπηρεσίες της στο προσφυγικό».
Συνέχισε τονίζοντας ότι «η διπλωματία θα είναι το πιο δυνατό εργαλείο σε αυτήν την κατεύθυνση».
Νωρίτερα, στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θέλει καλές σχέσεις με τις γείτονες χώρες και αποφυγή των εντάσεων, ωστόσο «είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία θα είναι εκείνη που πρέπει να επιλέξει τη συνεργασία ή θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις της συμπεριφοράς της».
Πηγή: Sputniknews