Συνεργασία με γαλλικούς κολοσσούς για τη δημιουργία κλιματικά ουδέτερου ελληνικού νησιού

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 2 Μάρτιος 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , , ,

Η προώθηση καινοτόμων παρεμβάσεων για τη μετάβαση ελληνικών νησιών σε καθεστώς πλήρους ενεργειακής αυτονομίας, με ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και με την παράλληλη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στις πλωτές και χερσαίες μεταφορές ήταν το θέμα συζήτησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με γαλλικούς κολοσσούς όπως οι Citroen, Vinci Energie και Akuo Energy Greece.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας εκ μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης με τον πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, Patrick Maisonnave υπέγραψαν μνημονίου κατανόησης (ΜοU).


Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε ότι, μέσω του έργου, δρομολογείται ο εξηλεκτρισμός του στόλου του νησιού με την αντικατάσταση παλαιών οχημάτων από ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δίκυκλα και ποδήλατα και τη δημιουργία τοπικού δικτύου φόρτισης, ενώ προβλέπεται και η ενσωμάτωση «έξυπνων» συστημάτων ηλεκτροφωτισμού του νησιού. Για πρώτη φορά μέρος του εξηλεκτρισμού των μετακινήσεων θα αποτελέσει και η θαλάσσια μεταφορά, με πλωτά μέσα μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρέσβης εξέφρασε την πλήρη στήριξή του για την επιτυχή υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία, όπως σημείωσε, εναρμονίζεται πλήρως με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Clean Energy for EU Islands, αλλά και με την επίτευξη των στόχων της Ευρώπης για τη βιώσιμη ανάπτυξη, με την προώθηση των «πράσινων» μεταφορών και της σημαντικής μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος.

 

Το εγχείρημα θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε νησί του Αιγαίου, το οποίο θα προσδιοριστεί από το ΥΠΕΝ. Το έργο, σε πλήρη ανάπτυξη, προβλέπει την εγκατάσταση υβριδικού σταθμού με συνδυασμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και σταθμού αποθήκευσης της ενέργειας, με απώτερο στόχο την ενεργειακή αυτονομία του νησιού καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες των κατοίκων και των επιχειρήσεων. Πιθανολογείται το πρώτο «έξυπνο» νησί να είναι η Χάλκη.