19.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΣύνδεση των «λιμένων της Εγνατίας» με το Βελιγράδι και την Βαλτική

Σύνδεση των «λιμένων της Εγνατίας» με το Βελιγράδι και την Βαλτική

Νέα δεδομένα για τους «λιμένες της Εγνατίας» διαμορφώνουν οι δύο νέοι Ευρωπαϊκοί Διάδρομοι, που προστίθενται στον χάρτη των οδεύσεων του εμπορίου της «γηραιάς ηπείρου», καθώς -όταν ολοκληρωθούν- εμπορευματικά αγαθά και ενέργεια θα μπορούν να διακινούνται ευχερέστερα μέσω Ελλάδας από και προς τα Βαλκάνια, την ανατολική Ευρώπη και τις χώρες της Βαλτικής.
Αναλυτικότερα, μιλώντας στην εκδήλωση με τίτλο «Λιμένες της Εγνατίας», που πραγματοποιείται σήμερα (σ.σ. Τετάρτη), στη Θεσσαλονίκη, ο αρμόδιος γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας, δρ Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, επισήμανε ότι όπως προκύπτει από τον υπό αναθεώρηση κανονισμό του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών, που συζητείται στις Βρυξέλλες, από την Ελλάδα θα διέρχονται δύο νέοι Ευρωπαϊκοί Διάδρομοι.
Ο πρώτος είναι ο Διάδρομος Δυτικών Βαλκανίων, ο οποίος -στην προτεινόμενη χάραξή του- θα συνδέει οδικά και σιδηροδρομικά τη Θεσσαλονίκη με το Βελιγράδι και ο δεύτερος ο Διάδρομος Βαλτικής- Μαύρης Θάλασσας- Αιγαίου, που θα «μπαίνει» στην Ελλάδα από τη Βουλγαρία και θα φτάνει στην Εγνατία Οδό μέσω Αλεξανδρούπολης.
«Κατά τη διάρκεια του τελευταίου άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Μεταφορών, επισημάνθηκε επίσης από τη χώρα μας η σημασία επέκτασης του Διαδρόμου Δυτικών Βαλκανίων και η σύνδεσή του -μέσω νέας κάθετης οδικής σύνδεσης- με την Ελλάδα, μέσω Αλβανίας (πρόκειται για τον διάδρομο που είναι γνωστός και ως Αδριατικής – Ιονίου). Η προτεινόμενη σύνδεση αναβαθμίζει τη σημασία της Εγνατίας Οδού στο σύστημα μεταφορών της Βαλκανικής, και δίνει νέα αναπτυξιακή προοπτική στις διεθνείς μεταφορικές ροές κατά μήκος αυτής» εξήγησε ο δρ Κυριαζόπουλος, από το βήμα της ημερίδας που διοργανώνει η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, στο πλαίσιο της κοινής συνεδρίασης της Επιτροπής με το διοικητικό συμβούλιο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε).
Ο «Μεσογειακός Διάδρομος»
Υπενθύμισε δε, πως πρόσφατη πρόταση της Γενικής Γραμματείας Λιμένων ήταν και η αναβίωση του αρχικού σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (το 2016) για τη σύνδεση της Ελλάδας με έναν ακόμα Ευρωπαϊκό Διάδρομο. Η πρόταση αφορούσε την επέκταση του λεγόμενου «Μεσογειακού Διαδρόμου» (ο οποίος ξεκινά από την Ιβηρική Χερσόνησο, διαπερνά νοτίως την Γαλλία και μέσω της Ιταλίας φθάνει στα σύνορα της Ουγγαρίας με την Ουκρανία), ώστε αυτός να φτάσει κάθετα μέσω των Δυτικών Βαλκανίων στα σύνορα της χώρας μας με την Αλβανία. Ο δρ Κυριαζόπουλος διευκρίνισε πάντως ότι η προαναφερθείσα πρόταση κανονισμού βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση και δεν αναμένεται να τεθεί σε ισχύ πριν το 2023. Ωστόσο, δημιουργεί νέα δεδομένα στις μεταφορικές ροές της Εγνατίας Οδού που πρέπει να αξιολογηθούν και να αξιοποιηθούν καταλλήλως.
Το εμπορευματικό έργο, που ενδεχομένως να προκύψει μέσω των νέων αυτών συνδέσεων της Ελλάδας με τους ευρωπαϊκούς διαδρόμους, θα προστεθεί σε αυτό που ήδη καταλήγει στη χώρα μας δια άλλων οδεύσεων: η Εγνατία Οδός, κατά μήκος της οποίας λειτουργούν τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Αλεξανδρούπολης, της Ηγουμενίτσας και της Καβάλας, λειτουργεί συγχρόνως ως συλλεκτήριος οδικός άξονας των μεταφορών της Βαλκανικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σ’ αυτήν καταλήγουν οι πανευρωπαϊκοί διάδρομοι 4 (Βερολίνο – Σόφια – Θεσσαλονίκη), 9 (Ελσίνκι με κατάληξη την Αλεξανδρούπολη) και 10 (Βιέννη – Βελιγράδι – Θεσσαλονίκη). Κατά τον δρα Κυριαζόπουλο, στο σκηνικό αυτό οι λιμένες της Εγνατίας Οδού μπορούν να δώσουν νέα αναπτυξιακή διάσταση στη χώρα μας.
Οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Ηγουμενίτσας για την προοπτική των λιμανιών κατά μήκος της Εγνατίας
Οταν οι υποδομές περιμένουν το πλοίο
Οπως είπε, τα περιφερειακά λιμάνια για πάρα πολλά χρόνια έμεναν αναξιοποίητα και η κυβέρνηση αποφάσισε να τα αξιοποιήσει στο πλαίσιο της ιδιωτικής οικονομίας, με αποτελέσματα ήδη απτά -σε όσα οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει- σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Πρόσθεσε πως οι υποδομές είναι μεν σημαντικές, αλλά δεν φτάνουν για την ανάπτυξη. «Υπάρχουν λιμάνια που έχουν υποδομές, αλλά περιμένουν να δουν το πλοίο να έρχεται» είπε και συμπλήρωσε ότι σημαντικοί είναι οι άνθρωποι, αλλά και η σύνδεση των λιμένων με το οδικό δίκτυο και τον σιδηρόδρομο, γιατί «αν δεν συνδεθούν, είναι σαν να μην υπάρχουν».
Τα χρονοδιαγράμματα των διαδικασιών για τέσσερα λιμάνια
Ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων υπογράμμισε ακόμα την ανάγκη να δημιουργηθούν κοντά στα λιμάνια υποδομές logistics και ελαφράς μεταποίησης, ώστε να δημιουργούνται στις ελληνικές πόλεις πρόσθετες θέσεις εργασίας και έσοδα, πέραν αυτών που προέρχονται από τον ελλιμενισμό εμπορικών πλοίων και μόνο. Αναφέρθηκε δε και στη θετική προοπτική για την κρουαζιέρα στη Θεσσαλονίκη, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι το 2023 θα καταγραφούν στην πόλη 75 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων.
Αλ.Γ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ