10.4 C
Athens
Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ«Συναντήσεις» στο Τελόγλειο με το ζεύγος Κατζουράκη

«Συναντήσεις» στο Τελόγλειο με το ζεύγος Κατζουράκη

Ζευγάρι στη ζωή αλλά και την εργασία, ο Μιχάλης και η Αγνή Κατζουράκη παρουσιάζουν από τις 4 Οκτωβρίου το έργο τους στη Θεσσαλονίκη

 

Ζευγάρι στη ζωή αλλά και την εργασία, ο Μιχάλης και η Αγνή Κατζουράκη παρουσιάζουν από τις 4 Οκτωβρίου το έργο τους στη Θεσσαλονίκη, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, σε μία έκθεση με τίτλο «Μιχάλης Κατζουράκης – Αγνή Κατζουράκη: Incontri-Συναντήσεις». Οι δυο τους έχουν ενώσει τη γραφιστική με την …καθαρή τέχνη, πετυχαίνοντας μία συνεργασία υψηλού επιπέδου, αγωγής, καλλιέργειας, ποιότητας, αλλά και χιούμορ, θεμελιώνοντας τις προϋποθέσεις για μια εντελώς ασυνήθιστη ατμόσφαιρα δημιουργίας στον εργασιακό χώρο. Περισσότερα από 170 έργα, ζωγραφικά, γλυπτά και αφίσες θα εκτεθούν στον ισόγειο χώρου του Ιδρύματος, ενώ τον εξωτερικό χώρο θα κοσμήσουν γλυπτά μεγάλων διαστάσεων.
Η ταυτόχρονη παρουσίαση του έργου ζευγαριών καλλιτεχνών είναι μία πρακτική που αποτελεί παράδοση για το Τελλόγλειο Ίδρυμα, αφού πριν από τον Μιχάλη Κατζουράκη και την Αγνή Μεγαρέως Κατζουράκη, είχαν προηγηθεί εκθέσεις του Πάρι Πρέκα και της Μερόπης Στεφανάτου-Πρέκα, του Άγγελου Βλάσση και της Μαρίας Ζιάκα, αλλά και του Εδουάρδου Σακαγιάν και της Άννας Μαρίας Τσακάλη.

«Ο Μιχάλης, πρωτεργάτης της γεωμετρικής τέχνης, που εμφανίζεται στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’60, διακρίνεται για τη σταθερή και συνεπή του παρουσία στον ελληνικό και διεθνή χώρο από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 με το πολύπλευρο έργο του (ζωγραφική, επιτοίχια, γλυπτά). Μετά τη μεγάλη αναδρομική του έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη το 2015 βρίσκουμε τον Μιχάλη Κατζουράκη στο Τελλόγλειο, να επανέρχεται σε παλιότερες θεματικές και να πειραματίζεται με νέα φρεσκάδα σε κάποια υλικά: ο καθρέφτης, τα σπασμένα μπουκάλια, φώτα νέον, led, τυπογραφικοί σφιγκτήρες, μεταλλικές περσίδες και σωλήνες με φως, χαρτί οντουλέ, επανεμφανίζονται τώρα σε νέες σχέσεις και συνδυασμούς», σχολιάζει η Γενική Διευθύντρια του Τελλογλείου Ιδρύματος Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά.

«Η Αγνή μπήκε από νωρίς στον χώρο της γραφιστικής και του αφιερώθηκε αυτοδίδακτη, όπως δηλώνει, μαθαίνοντας στο πεδίο. Ασχολήθηκε με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων και έχει να επιδείξει σπουδαίες επιδόσεις στην αφίσα με εξαιρετική στόχευση στο μήνυμα, με λιτότητα, φαντασία και πνευματώδες χιούμορ. Η ζωγραφική της είναι ένα ξέσπασμα που εκφράζει τις αγωνίες, τους φόβους της καθώς περνάει ο χρόνος, το άγχος για τη φθορά και τον θάνατο, ενώ επανέρχονται στην επιφάνεια παιδικά τραύματα που επιτείνουν σύγχρονες τραγωδίες, καταστροφές, το προσφυγικό», συμπληρώνει η κ. Βουτυρά για την κ. Κατζουράκη.

«Τόσο ο Μιχάλης, όσο και η Αγνή, διακρίνονται για τη συνέπεια των προβληματισμών τους στην εφαρμοσμένη γραφιστική δουλειά τους που συνδέεται απόλυτα και δεν πρέπει να διαχωρίζεται από την εικαστική παραγωγή του. Το έργο τους συνολικά προσφέρει τη γνωριμία με ποιότητες και πολιτισμικές αξίες που χρειαζόμαστε σήμερα περισσότερο από ποτέ», καταλήγει.

«Καλλιτεχνικές προσωπικότητες, ευγενικές φυσιογνωμίες σπάνιας ποιότητας, ο Μιχάλης και η Αγνή Κατζουράκη, εκλεκτοί φορείς της απροσποίητης σεμνότητας, γνωρίζουν από πολύ νωρίς πώς να εκφράζονται χωρίς τα περιττά και τα ανούσια, πέτυχαν με το σύνολο της εικαστικής τους κατάθεσης να προσφέρουν αισθητική συγκίνηση και να μεταπλάσουν με καθαρά προσωπικό κώδικα τις καλλιτεχνικές τους δημιουργίες σε αέναη ομορφιά, σε παντοτινό όραμα ζωής» γράφει στην έκδοση της έκθεσης η Επίτιμη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού Μαίρη Μιχαηλίδου.

«Δύο διαφορετικά δέντρα -αλλά μία ιδέα: η φύση, η μητέρα γη- ενώνουν τους δύο καλλιτέχνες. Δύο άνθρωποι, συνοδοιπόροι στη ζωή για εβδομήντα ολόκληρα χρόνια, δίνουν έτσι τα χέρια και γίνονται σάρκα μία», συμπληρώνει ο Χριστόφορος Μαρίνος, Ιστορικός τέχνης και επιμελητής.

Η προετοιμασία της έκθεσης έγινε από τους ίδιους τους καλλιτέχνες. Τα εγκαίνιά της θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου στις 18:30, ενώ η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10 Ιανουαρίου 2024. Στο διάστημα αυτό θα γίνονται οργανωμένες ξεναγήσεις. Ωράριο λειτουργίας εκθεσιακού: Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 & 17:00-21:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00-18:00.
Β. Καζ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ