14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIAΣυμφωνίες 4 δισ. ευρώ και μνημόνια συνεργασίας με σαουδαραβικούς ομίλους

Συμφωνίες 4 δισ. ευρώ και μνημόνια συνεργασίας με σαουδαραβικούς ομίλους

Συμφωνίες σχεδόν 4 δισ. ευρώ για την ενέργεια και την ανάπτυξη υποθαλάσσιου καλωδιακού συστήματος μεταφοράς δεδομένων υπεγράφησαν κατά την επίσκεψη στη χώρα μας του πρίγκιπα διαδόχου του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ.
Επίσης υπεγράφησαν συνεργασίες στους τομείς των αερομεταφορών, των θαλάσσιων μεταφορών, της υδατοκαλλιέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, του πολιτισμού, των τροφίμων και των γεωργικών προϊόντων, των κατασκευών και της αμυντικής τεχνολογίας ενώ στο φόρουμ που πραγματοποιήθηκε σήμερα η επιχειρηματική αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας που περιελάμβανε ανώτερα στελέχη από 59 εταιρείες τα οποία δραστηριοποιούνται σε βασικούς τομείς της οικονομίας, όπως: ενέργεια, κατασκευές, τουρισμός και logistics πραγματοποίησε 234 συναντήσεις business-to-business (B2B) με ελληνικές εταιρείες.
Πιο αναλυτικά όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρείας Eπενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα, ο διάδοχος Σάλμαν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ, συνοδευόταν από αντιπροσωπεία ανώτατων αξιωματούχων και υψηλόβαθμων στελεχών. Κορυφαίες ελληνικές και σαουδαραβικές επιχειρήσεις υπέγραψαν σειρά διμερών συμφωνιών στους κλάδους των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, των τροφίμων και των μεταφορών.
Όπως σημειώνεται, η διήμερη επίσκεψη του πρίγκιπα διαδόχου αποδεικνύει την ολοένα στενότερη στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και κοινές πρωτοβουλίες στους τομείς των επενδύσεων, της άμυνας και του πολιτισμού και πραγματοποιήθηκε μετά από την επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας πέρυσι και τη συνάντηση της 5ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας που έλαβε χώρα στην Αθήνα, στα τέλη Μαΐου 2022.
Οι συμφωνίες
Μεταξύ των συμφωνιών είναι η ίδρυση κοινής επιχείρησης 1 δισεκατομμυρίου ευρώ (3,75 δισεκατομμύρια SAR) για την ανάπτυξη ενός υποθαλάσσιου καλωδιακού συστήματος μεταφοράς δεδομένων που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, το λεγόμενο East to Med data Corridor (έργο EMC). Το έργο θα εδραιώσει τη θέση της Ελλάδας ως τηλεπικοινωνιακής πύλης προς την Ευρώπη, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει τις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας να οικοδομήσει την ψηφιακή της οικονομία. Μια άλλη πολύ σημαντική συμφωνία, ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ (10 δισεκατομμύρια SAR), αφορά τον κλάδο της ενέργειας και καλύπτει τόσο τις συμβατικές όσο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η συμφωνία θα συσχετίσει την τεχνογνωσία της Σαουδικής Αραβίας στον ενεργειακό τομέα με το ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για την ευρύτερη περιοχή.
Οι υπόλοιπες συμφωνίες, οι οποίες υπεγράφησαν στις 27 Ιουλίου 2022 στο Greece – Saudi Business Meeting που συνδιοργάνωσε το υπουργείο Εξωτερικών και η Ελληνική Εταιρεία Eπενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), περιλαμβάνουν διμερείς επιχειρηματικές συνεργασίες στους τομείς των αερομεταφορών, των θαλάσσιων μεταφορών, της υδατοκαλλιέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, του πολιτισμού, των τροφίμων και των γεωργικών προϊόντων, των κατασκευών και της αμυντικής τεχνολογίας. Οι συμφωνίες έπονται του ελληνοσαουδικού επιχειρηματικού φόρουμ υψηλού επιπέδου που πραγματοποιήθηκε από τις 29 έως τις 31 Μαΐου στην Αθήνα. Η επιχειρηματική αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας στο φόρουμ περιελάμβανε ανώτερα στελέχη από 59 εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε βασικούς τομείς της οικονομίας, όπως: ενέργεια, κατασκευές, τουρισμός και logistics και οποίοι πραγματοποίησαν 234 συναντήσεις business-to-business (B2B) με ελληνικές εταιρείες.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, τόνισε ότι η χώρα μας διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την περιοχή του Κόλπου και συγκεκριμένα με την Σαουδική Αραβία, με την οποία μοιραζόμαστε τις ίδιες γεωπολιτικές προκλήσεις. Ο κ. Φραγκογιάννης συνέχισε λέγοντας: «Οι διαδοχικές επισκέψεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία και η ανάπτυξη επαφών με τον διάδοχο πρίγκηπα, οδήγησαν στην εδραίωση των ισχυρών δεσμών μας όπως πιστοποιείται και από τη στρατηγική εταιρική σχέση που εγκαινιάζεται μεταξύ των δύο χωρών με την υπογραφή εξαιρετικά σημαντικών διακρατικών αλλά και επιχειρηματικών συμφωνιών».
Ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, επικεντρώθηκε στην εντυπωσιακή πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην συνεργασία μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ελλάδας και επεσήμανε ότι «Από την ενεργειακή έως την επισιτιστική ασφάλεια, από τις θαλάσσιες μεταφορές έως την τεχνολογία, υπάρχουν πολλοί τομείς όπου οι ελληνικές και οι σαουδαραβικές επιχειρήσεις μπορούν να συνεργασθούν. Το 75% των ξένων επενδυτών πιστεύει ότι οι επενδυτικές προοπτικές της Ελλάδας θα συνεχίσουν να βελτιώνονται τα επόμενα τρία χρόνια, άποψη που τοποθετεί την Ελλάδα πρώτη μεταξύ των ευρωπαϊκών επενδυτικών προορισμών».
Οι ελληνικές εταιρείες
Δεκαέξι επιχειρηματικές συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας υπεγράφησαν, σήμερα, μεταξύ ελληνικών και σαουδαραβικών επιχειρηματικών ομίλων και εταιρειών στους τομείς της ενέργειας, των θαλάσσιων μεταφορών, της υδατοκαλλιέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, του πολιτισμού, των τροφίμων και των γεωργικών προϊόντων, των κατασκευών και της αμυντικής τεχνολογίας.
Ειδικότερα, από ελληνικής πλευράς, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, συμφωνίες υπέγραψαν οι εταιρείες/όμιλοι: Aegean, Mytilineos S.A., Dynacom Tankers Management Ltd, Sea Traders S.A., Hellenic Environmental Center S.A., Τheon Sensors S.A, RAYCAP, Greek Energy & Infrastructure Investment Corporation (GrEC Fund), Holroyd Holdings Ltd, Southpoint Maritime S.A., Chr. Stamatiou & Sons S.A., Highway Special Construction Systems S.A., Corinth Pipeworks Pipe Industry S.A..
«Η Ελλάδα με τη στρατηγική σχέση που “χτίζει” με το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και τις επενδύσεις που φέρνει από τον αραβικό κόσμο γυρίζει σελίδα», υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης κατά την ομιλία του στο υψηλού επιπέδου επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψης του Πρίγκιπα-Διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ στην Ελλάδα και της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο κ. Γεωργιάδης, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ανέδειξε «τις λαμπρές προοπτικές που, ανοίγει για τις διμερείς σχέσεις η επίσκεψη του Πρίγκιπα-Διαδόχου του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ και η συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη» και καλωσόρισε στην Αθήνα, για δεύτερη φορά σε διάστημα δύο μηνών, τον ομόλογό του υπουργό Επενδύσεων του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, Χαλίντ μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Φαλίχ.
«Η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων από τις Κυβερνήσεις και η άριστη συνεργασία μας τόσο με τον υπουργό Χαλίντ μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Φαλίχ, όσο και με το σύνολο της κυβέρνησης του Βασιλείου άνοιξε τον δρόμο για τις πολλές επιχειρηματικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί αυτό το διάστημα – 16 συνολικά συμφωνίες υπογράφηκαν μόνο σήμερα μεταξύ δυναμικών επιχειρήσεων των δύο χωρών – και τις πολύ περισσότερες που ακολουθούν καθώς το ενδιαφέρον τόσο για επενδύσεις στην Ελλάδα από τη Σαουδική Αραβία όσο και από την Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία είναι πολύ μεγάλο», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιάδης.
Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός και στη στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας με το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας στον τομέα της ενέργειας σημειώνοντας ότι «προσφέρει στην Ελλάδα φθηνή πράσινη ενέργεια και ενεργειακή αυτονομία καθιστώντας την διακριτό πόλο στην παγκόσμια αγορά ενέργειας».
Τέλος, υπενθυμίζεται στην ανακοίνωση ότι, χθες, στο πλαίσιο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Πρίγκιπα-Διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας και αντιπροσωπειών των δύο χωρών στο Μέγαρο Μαξίμου, ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης υπέγραψε διακρατικές συμφωνίες στους τομείς των αρμοδιοτήτων του.
Κ. Φραγκογιάννης: Επιτυχία η υπογραφή 16 επιχειρηματικών συμφωνιών Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας
«Η σημερινή ημέρα είναι μια ιδιαίτερη στιγμή στη σχέση μας με τη Σαουδική Αραβία» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, μιλώντας στην υψηλού επιπέδου επιχειρηματική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψης του πρίγκιπα-διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στην Ελλάδα.
Ο κ. Φραγκογιάννης εστίασε στην αναβάθμιση της εταιρικής σχέσης Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας ως αποτέλεσμα των εξαιρετικά σημαντικών διακρατικών αλλά και επιχειρηματικών συμφωνιών που υπεγράφησαν χθες και σήμερα, επισημαίνοντας ότι «με συστηματική και εντατική δουλειά, δημιουργήσαμε – το επιτελείο της Οικονομικής Διπλωματίας στο υπουργείο Εξωτερικών, με την υποστήριξη του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και σε στενή συνεργασία με τους Σαουδάραβες εταίρους μας – ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορείτε, εσείς, οι επιχειρηματίες των δύο χωρών, να αναπτύξετε τη δραστηριότητα και τα κοινά εγχειρήματά σας, προς όφελος των δύο χωρών μας». «Η σημερινή υπογραφή των 16 επιχειρηματικών συμφωνιών αποτελεί αναμφίβολα επιτυχία και είναι ενθαρρυντική ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση» υπογράμμισε.
Με τη σειρά του, και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και πρόεδρος της Enterprise Greece Ιωάννης Σμυρλής τόνισε την εντυπωσιακή πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και επισήμανε ότι από την ενεργειακή έως την επισιτιστική ασφάλεια, από τις θαλάσσιες μεταφορές έως την τεχνολογία, υπάρχουν πολλοί τομείς όπου οι ελληνικές και οι σαουδαραβικές επιχειρήσεις μπορούν να συνεργασθούν. Πρόσθεσε ότι «πάνω από 100 ελληνικές και περί τις 40 σαουδαραβικές επιχειρήσεις συναντήθηκαν σήμερα στην Αθήνα συνεχίζοντας τις επαφές των επιχειρηματικών κοινοτήτων, με τη διαφορά ότι σήμερα αυτή η σχέση επισφραγίστηκε με τις πρώτες 16 ιδιωτικές συμφωνίες».
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία έπεται των δύο επιχειρηματικών φόρουμ που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2022, στο Ριάντ στις 13-14 Μαρτίου και στην Αθήνα στις 30-31 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε τελετή υπογραφής/ανταλλαγής 16 υπογεγραμμένων επιχειρηματικών συμφωνιών και μνημονίων συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και σαουδαραβικών ιδιωτικών ομίλων στους τομείς της ενέργειας, των θαλάσσιων μεταφορών, της υδατοκαλλιέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, του πολιτισμού, των τροφίμων και των γεωργικών προϊόντων, των κατασκευών και της αμυντικής τεχνολογίας.
Ειδικότερα, από ελληνικής πλευράς, συμφωνίες υπέγραψαν οι εταιρίες/όμιλοι Aegean, Mytilineos S.A., Dynacom Tankers Management Ltd, Sea Traders S.A., Hellenic Environmental Center S.A., Τheon Sensors S.A, RAYCAP, Greek Energy & Infrastructure Investment Corporation (GrEC Fund), Holroyd Holdings Ltd, Southpoint Maritime S.A. , Chr. Stamatiou & Sons S.A., Highway Special Construction Systems S.A., Corinth Pipeworks Pipe Industry S.A.
Παρόντες στη συνάντηση, σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας, ήταν πέραν του Κ. Φραγκογιάννη και του Ι. Σμυρλή, οι οποίοι είχαν την πρωτοβουλία και ευθύνη οργάνωσης της εκδήλωσης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και από τη σαουδαραβική πλευρά, ο υπουργός Επενδύσεων Χαλίντ μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Φαλίχ, ο υπουργός Εμπορίου δρ Μαγίντ μπιν Αμπντουλάχ Αλ Κασάμπι και ο υπουργός Επικοινωνιών, Πληροφορικής και Τεχνολογίας Αμπντουλάχ μπιν Αμερ Αλ-Σουάχα. Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ανώτερα στελέχη 36 σαουδαραβικών επιχειρήσεων και περισσότερων από 80 ελληνικών, καθώς επίσης οι συμπρόεδροι του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, Λούμπνα Αλ-Ολαγιάν και Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ