14 C
Athens
Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΣύγχρονος άθλος: Ορειβάτες επιχειρούν να κατακτήσουν σε 5 μέρες τις 55 κορυφές...

Σύγχρονος άθλος: Ορειβάτες επιχειρούν να κατακτήσουν σε 5 μέρες τις 55 κορυφές στα Λευκά Όρη

Για την κατάκτηση ενός άθλου με κίνητρο την αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο και την κοινωνική παρέμβαση, αγωνίζονται μία ομάδα ορειβατών που ξεκίνησαν μία πολύ δύσκολη διαδρομή, ώστε να κατακτήσουν σε 5 ημέρες, τις 55 κορυφές στα Λευκά Όρη

Από την Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου οι ορειβάτες ξεκίνησαν την ανάβαση τους από το Καταφύγιο Καλλέργη στο πλαίσιο εθελοντικής δράσης του συλλόγου ΣυνΆνθρωπος, έχοντας στο μυαλό και την ψυχή τους, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρός του Σήφης Χιωτάκης, «…τη δύναμη που δίνει η κοινή συμπόρευση, η αλληλεγγύη και μία κοινωνία που ο ένας νοιάζεται για τον άλλον».

Πρόκειται για αθλητική-φιλανθρωπική δράση «ορΗβατώ» για την οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου και για τον λόγο αυτό υπήρξε συνεργασία με τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων. Οι ορειβάτες οι οποίοι θα διανύσουν συνολικά 240 χιλιόμετρα στα Λευκά όρη, θα αποτυπώσουν ηλεκτρονικά τα επακριβή ύψη των 55 κορυφών όπου σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούν τα 2.000 μέτρα υψόμετρο. Για το λόγο αυτό αγοράστηκε από το σύλλογο ΣυνΆνθρωπος ειδικό GPS για τις μετρήσεις των υψομέτρων. Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χιωτάκης: «Τα στοιχεία τα οποία θα καταγραφούν και θα αποτυπωθούν, θα διατεθούν στην Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, στην Πολιτική Προστασία, σε ορειβατικούς συλλόγους, στην επιστημονική κοινότητα και σε όποιον τα ζητήσει, ώστε να συνδράμουμε με τις μετρήσεις που θα έχουμε στη διάθεση μας, το έργο όσων τα έχουν ανάγκη».

Οι ορειβάτες έχουν να αντιμετωπίσουν τις καιρικές συνθήκες που συνεχώς σε αυτά τα ύψη εναλλάσσονται, όπως ομίχλη, άνεμος, υγρασία, και σύμφωνα με τον κ. Χιωτάκη, «…είναι ορειβάτες έμπειροι, εξοικειωμένοι με τα ύψη, τις κορυφές, την ταλαιπωρία. Υπήρξε σχεδιασμός εδώ και ένα χρόνο και όλα γίνονται για να αποδείξουμε ακόμη μία φορά πως, ο άνθρωπος αν το αποφασίσει, μπορεί να δώσει μεγάλους αγώνες για το περιβάλλον και τη φύση, μπορεί να αντέξει πολλά για να σταθεί δίπλα στους άλλους ανθρώπους. Η προσφορά, η αλληλεγγύη, η αγάπη και ο σεβασμός προς όλους είναι το όπλο που αξίζει να έχουμε πάντα στη φαρέτρα μας».

Πρόκειται πραγματικά για άθλο

Πρόκειται πραγματικά για άθλο δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα μέλη του συλλόγου ΣυνΆνθρωπος Μανούσος Καραβάνος και Βασίλης Καλοτεράκης, τονίζοντας πως μέσω αυτής της υπερπροσπάθειας, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι: «…δεν υπάρχουν εμπόδια, παρά μόνο κορφές ανθρωπιάς τις οποίες οι κοινωνίες και οι πολίτες οφείλουν να κατακτήσουν. Οι φίλοι μας ορειβάτες αυτές τις μέρες στέλνουν φωτογραφίες από τα Λευκά όρη, από τις διαδρομές τους συνδράμοντας επίσης στην ανάδειξη της ορεινής φύσης και της ανάγκης προστασίας του περιβάλλοντος».

Ο ΣυνΆνθρωπος, πλαισιώνοντας την προσπάθεια των ορειβατών, πραγματοποιεί αυτές τις μέρες παράλληλες δράσεις με θεατρικές παραστάσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Οι παραστάσεις ξεκινούν απόψε, Τετάρτη 20/09 στην Πλατεία Καστελλίου, και συνεχίζουν το Σάββατο 23/09 στο Θέατρο Μαχαιρών Αποκορώνου, την Τετάρτη 27/09 στο Θέατρο Λενταριανών και το Σάββατο 30/09 στο Θέατρο της Χώρας Σφακίων και ώρα 19.30 όπου η ομάδα ΚΔΑΠ ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ, πολιτιστική ομάδα ατόμων με αναπηρία, ανεβάζει τη θεατρική παράσταση «Νεράιδες και Παλικάρια». Επίσης ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης οργάνωσε Βραδιά Αστροπαρατήρηση “Μυθολογία των Αστερισμών” που πλαισιώθηκε με ποίηση και τραγούδια στο Ξυλόσκαλο Ομαλού, στην είσοδο του Φαραγγιού της Σαμαριάς στην οποία συμμετείχε πλήθος κόσμου.
Ο κ. Χιωτάκης υπενθυμίζει πως επιχειρήσεις και πολίτες που επιθυμούν να υποστηρίξουν τις δράσεις του ΣυνΆνθρωπος μπορούν να απευθυνθούν στο γραφείο του Συλλόγου ή να προσφέρουν χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ