Στους συλληφθέντες Τούρκους ναυάρχους και ο εμπνευστής του δόγματος «Γαλάζια Πατρίδα»

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 5 Απρίλιος 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , , ,

Ο εμπνευστής του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», ο απόστρατος ναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ, συνελήφθη τη Δευτέρα, από τις τουρκικές Αρχές. Ηταν ένας από τους 104 απόστρατους ναυάρχους που υπογράφουν κοινή δήλωση προς την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τα όσα μεταφέρει η ΕΡΤ, επικαλούμενη τουρκικό μέσο ενημέρωσης αλλά και μία ανάρτηση της συζύγου του στο Twitter, η αστυνομία έκανε έφοδο στο σπίτι τους περί τις 06:00 και τον συνέλαβαν.
Σημειώνεται πως υπό δίωξη είναι και άλλοι υπογράφοντες της κοινής δήλωσης. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχουν συλληφθεί συνολικά 10 άτομα, ενώ ακόμη τόσα έχουν κληθεί για εξηγήσεις.
Η κυβέρνηση Ερντογάν, με τα νεοοθωμανικά οράματα και τις πολιτικές αποκεμαλοποίησης της χώρας, χαρακτήρισε την κοινή δήλωση «πραξικόπημα» ανοίγοντας τον δρόμο για νέες διώξεις αυτή τη φορά στο Πολεμικό Ναυτικό.
Σημειώνεται πως η κυβέρνηση της Τουρκίας είχε «δει» την κοινή δήλωση ως πρελούδιο μίας απόπειρας πραξικοπήματος, ωστόσο ο Γκιουρντενίζ, σε συνέντευξή του την Κυριακή, ξεκαθάριζε πως είναι πολύ μεγάλο λάθος το ότι ερμηνεύτηκε η κοινή δήλωση των 104 ως «κάλεσμα για πραξικόπημα».
«Η δήλωσή μας έγινε για να προστατεύσει τα συμφέροντα της Τουρκία και της Γαλάζιας Πατρίδας» ξεκαθάρισε.
Ποιος είναι ο Γκιουρντενίζ
Ο Γκιουρντενίζ θεωρείται ο θεωρητικός του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» που ο Πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει υιοθετήσει κατά μεγάλο βαθμό.
Πρώτος αυτός μίλησε το 2006 για αυτή την έννοια που στη συνέχεια παρουσιάστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του (Mavi Vatan).
Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα
Γιατί ο Ερντογάν συνέλαβε τον «πατέρα» της Γαλάζιας Πατρίδας; Προσπαθεί να «αναγνώσει» πίσω από το νέο επεισόδιο πιθανές προεκτάσεις κι «απόνερα» στα Ελληνοτουρκικά και Τουρκοκυπριακά: «Το περιστατικό δεν έχει καμία σχέση με την τουρκική εξωτερική πολιτική, και επομένως δεν έχει σχέση ούτε με την Ελλάδα ούτε με την Κύπρο» καθησυχάζει ο πρώην αντιπρόεδρος της μείζονος αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσωπικός σύμβουλος του προέδρου του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικου Κόμματος CHP, Ουνάλ Τσέβικοζ. «Είναι καθαρά ένα εγχώριο ζήτημα. Ως συνήθως, το AKP προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από στο χάος της εσωτερικής ατζέντας» καταλήγει. Η δήλωσή μας έγινε για να προστατεύσει τα συμφέροντα της Τουρκία και της Γαλάζιας Πατρίδας.
Πηγή: Sputniknews, Ιωάννα Κλεφτόγιαννη