Στους δρόμους οι Τούρκοι, ζητούν τη παραίτηση της κυβέρνησης

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 24 Νοεμβρίου 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΚΟΣΜΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

Διαδηλώσεις για την οικονομική κρίση σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη.
Η άνοδος του δολαρίου και η κατρακύλα της τουρκικής λίρας προκάλεσαν έντονες διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη.
Το αμερικανικό δολάριο που ξεκίνησε σήμερα στα 11,42 έσπασε νέο ρεκόρ και ξεπέρασε το 13,46 κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αντίστοιχα, οι απώλειες της τουρκικής λίρας έφτασαν το 20%.
Οι πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους των δύο μεγάλων τουρκικών πόλεων, ζητώντας στα συνθήματά τους να παραιτηθεί το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ.
Στην Κωνσταντινούπολη, τα μέλη του Εργατικού Κόμματος Τουρκίας (ΤΙΡ) πραγματοποίησαν συνέντευξη Τύπου μπροστά από το κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας, ενώ είχε προηγηθεί πορεία.
Την πτώση της τουρκικής λίρας και την οργή των πολιτών προκάλεσαν οι χτεσινές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την οικονομία, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων ότι θα επιμείνει στην πολιτική του.
Όριο στις πωλήσεις λαδιού και ζάχαρης στην Τουρκία
Την ίδια ώρα, από την περασμένη εβδομάδα έχουν περιοριστεί οι πωλήσεις ζάχαρης και λαδιού στις αγορές τροφίμων της Τουρκίας λόγω της παγκόσμιας κρίσης και της περιορισμένης παραγωγής.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Εμπόρων Τροφίμων, Galip Aykac, ανέφερε ότι έχουν οι περιοριστεί οι πωλήσεις στα αγαθά αυτά για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν όλοι καταναλωτές, ενώ συζητείται να υπάρξει παρόμοιο μέτρο και για το ηλιέλαιο.
Ενώ τις προηγούμενες εβδομάδες η ζάχαρη και το λάδι παρουσίασαν ελλείψεις από τα ράφια, από την προηγούμενη εβδομάδα περιορίστηκαν οι πωλήσεις τους. Σε κάποιες αγορές, οι καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν μέχρι ένα λίτρο λάδι ή ηλιέλαιο.
Ενώ κάποιοι πολίτες παραπονιούνται ότι δεν μπορούν να βρουν συγκεκριμένες μάρκες ηλιέλαιου, άλλοι αναφέρουν ότι περιορίζονται στην αγορά 1-2 κουτιών με κύβους ζάχαρης.
Η κρίση της ζάχαρης, που υπάρχει τις τελευταίες μέρες στην Τουρκία, ξεκίνησε με τον περιορισμό της παραγωγής. Αυτό συνέβη γιατί εμφανίστηκε διπλή τιμή στην αγορά της ζάχαρης. To γεγονός δηλαδή ότι δεν αύξηθηκε η τιμή της ζάχαρης, παρά την αύξηση του κόστους από τα ιδιωτικά εργοστάσια κατά 40%, προκάλεσε τη μείωση της παραγωγής της.
Στην αρχή της εβδομάδας, η Turk Seker αύξησε κατά 25% την τιμή της. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Aykac, η παραγωγή και η προμήθεια δεν έχει φτάσει ακόμα σε κανονικά επίπεδα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πάλι ελλείψεις.
Πηγή Sputniknews.gr