“Στοπ” στα σενάρια για άνοιγμα της αγοράς από τις 29 Μαρτίου

Απομακρύνεται, οριστικά όπως φαίνεται, το σενάριο του ανοίγματος της αγοράς από την 29η Μαρτίου, καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν είναι τα κατάλληλα.
«Φρένο» στα σενάρια για άνοιγμα της αγοράς από την 29ης Μαρτίου βάζουν κυβέρνηση και ειδικοί, τονίζοντας πως η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας δεν επιτρέπει τέτοιο βήμα πριν «μετρηθούν» οι επιπτώσεις του μερικού ανοίγματος που έγινε την τρέχουσα εβδομάδα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, σε πρωινή του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ εμφανίστηκε ιδιαίτερα κατηγορηματικός σχετικά με το σενάριο περί αυτού του ανοίγματος.
«Πρωτεύοντα ρόλο για την κυβέρνηση έχει η δημόσια υγεία και στην παρούσα φάση το άνοιγμα των καταστημάτων είναι αδύνατο να συμβεί».
Αντίθεση και από τους ειδικούς για το άνοιγμα της αγοράς
Την ίδια γνώμη, «ασπάζεται» και μερίδα ειδικών που σημειώνει πως δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε αυτό το βήμα ακόμη.
Χαρακτηριστικά τα όσα δήλωσε ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων και αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Αθανάσιος Σκουτέλης, ο οποίος έκρινε «εκτός πραγματικότητας» τις σκέψεις για άνοιγμα της αγοράς.
Ωστόσο, ο ίδιος σημείωσε πως είναι καλύτερα ο κόσμος να είναι έξω ελεγχόμενος, παρά κλεισμένος μέσα που δεν έχουμε εικόνα του τι γίνεται.
Το ίδιο επεσήμανε σε πρωινή της συνέντευξη και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία εκτίμησε πως «είναι προτιμότερο να ανοίξουμε κάποια καταστήματα, καφετέριες να πηγαίνει ο κόσμος με μέτρα, παρά να πηγαίνει στα σπίτια και να έχουμε αυξημένη την ενδοοικογενειακή μετάδοση».
Ο ομότιμος καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Τάκης Παναγιωτόπουλος, έκρινε πως η συζήτηση για άνοιγμα στέλνει «λάθος μήνυμα».
«Δεν έχουμε φύγει από τη φάση που πρέπει να τηρούμε με μεγάλη συνέπεια τα μέτρα προφύλαξης. Αν δεν γίνεται αυτό, μεταφράζεται σε εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ. Η υπερβολική συζήτηση για το άνοιγμα ας μην μας αποτρέψει από αυτό που είναι κρίσιμο. Το άνοιγμα θα μπορεί να γίνει εφόσον συνδυαστεί με μέτρα και διαδικασίες που δεν ευνοούν τη διασπορά του ιού».
Αυτά είπε στο Mega και υπογράμμισε πως «το κρίσιμο των καιρών είναι η δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία, που βρίσκονται σε οριακό σημείο».
Άνοιγμα με ορίζοντα το Πάσχα
Παράλληλα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ζήτησε να πάμε σε σταδιακό άνοιγμα της χώρας από τις Αρχές του Απριλίου, με ορίζοντα το Πάσχα.
Στόχος, τόνισε, είναι ό,τι ανοίξει να μην ξανά κλείσει, για τον λόγο αυτό πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή.
Με βάση αυτό, λοιπόν, στο προσκήνιο έρχεται η 5η Απριλίου, η πρώτη Δευτέρα του επόμενου μήνα, κατά την οποία ενδέχεται να πάμε σε κάποια άρση του lockdown.
Πηγή sputniknews.gr