Στο Μαξίμου ο Αλιβιζάτος μετά τα πυρά για παύση της επιτροπής για την αστυνομική βία

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 9 Μαρτίου 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , , ,

Ο πρόεδρος της άτυπης Επιτροπής για τη διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής βίας Νίκος Αλιβιζάτος διευκρίνισε χθες, στον απόηχο του περιστατικού ξυλοδαρμού στη Νέα Σμύρνη, ότι η επιτροπή έχει παύση μετά το περιστατικό Ινδαρέ.
Στο Μαξίμου μεταβαίνει εκτάκτως το απόγευμα ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος στον απόηχο του περιστατικού ξυλοδαρμού πολίτη από αστυνομικό στη Νέα Σμύρνη και τα βέλη που είχε εκτοξεύσει περί παύσης της επιτροπής διερεύνησης αστυνομικής βίας στην οποία είναι πρόεδρος.
Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα γίνει στις 18:30.
Είχε προηγηθεί δήλωση του κ. Αλιβιζάτου στην οποία απαντώντας στην κριτική για σιωπή της επιτροπής διερεύνησης περιστατικών αστυνομικής βίας, είχε διευκρινίσει ότι αυτή έχει παύσει εδώ και έναν χρόνο.
«Και τούτο γιατί, μετά το γνωστό περιστατικό στο Κουκάκι (υπόθεση Ινδαρέ) δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από πλευράς των αρμόδιων κρατικών αρχών να συνεχίσει το έργο της. Αυτό έδειξε και η τύχη που επιφυλάχθηκε στο από 4.5.2020 πόρισμά της Επιτροπής προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Στο πόρισμα αυτό, μετά από εις βάθος έρευνα είκοσι περιστατικών αστυνομικής βίας, η Επιτροπή είχε προβεί σε σειρά συστάσεων, με πρώτη την ανάγκη απόδοσης ευθυνών σε παρεκτρεπόμενα αστυνομικά όργανα» εξηγούσε.
Ειδικά για το περιστατικό στη Νέα Σμύρνη κάνει λόγο «για καθ’ όλα αυθαίρετη συμπεριφορά της ΕΛ.ΑΣ.».
Πολιτική θύελλα
Ο ξυλοδαρμός του νεαρού την Κυριακή (07/03) στη Νέα Σμύρνη, εκτός από θύελλα αντιδράσεων, προκάλεσε και πολιτική σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε μάλιστα επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό με θέμα την «πρωτοφανή αστυνομική βία εις βάρος των πολιτών με πρόσχημα την τήρηση υγειονομικών μέτρων που ο πρωθυπουργός και στελέχη της κυβέρνησης διαρκώς παραβιάζουν».
Σε αυτήν καταγγέλλει «κρεσέντο φαινομένων αστυνομικής βίας», ζητώντας να αποσυρθούν άμεσα από τους ελέγχους που αφορούν την τήρηση των μέτρων αποστασιοποίησης, αστυνομικοί με βαρύ οπλισμό.
Στην ερώτηση αυτή θα απαντήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή στη Βουλή.
«Φώναζε πονάω και συνέχιζαν να τον χτυπάνε»
Η αυτόπτης μάρτυρας, η οποία είναι μέλος της οικογένειας που οι αστυνομικοί διενήργησαν έλεγχο και «έκοψαν» πρόστιμα πριν ξεσπάσει η ένταση, αποκάλυψε πως ενώ δεν είχαν προλάβει καν να κάτσουν στο παγκάκι της πλατείας, πέρασαν άντρες της ΔΙ.ΑΣ. με μηχανές και τους έκαναν νόημα με το χέρι να φύγουν.
«Εξαφανιστείτε» τους φώναξαν, σύμφωνα με τη γυναίκα που μίλησε στο Star.
Όταν ρώτησαν για ποιο λόγο και τους παρέδωσαν κινητά και ταυτότητες, ο αστυνομικός, σύμφωνα με την ίδια, «μας είπε “θα σας γράψουμε γιατί έτσι θέλουμε”».
Η ίδια διευκρινίζει πως δεν επιτέθηκε κανένας σε αστυνομικό και όταν συνέχισαν να τους ρωτούν γιατί τους γράφουν, αστυνομικός τής είπε «έτσι θέλουμε, τα παράπονά σας στον Χαρδαλιά».
Τότε, ο νεαρός, που έπειτα ξυλοκοπήθηκε, «ζήτησε τον λόγο που μας επέβαλαν πρόστιμα και του είπε “εσένα θα σε κανονίσω”».
«Φώναζε πονάω και συνέχιζαν να τον χτυπάνε» λέει η γυναίκα περιγράφοντας τη στιγμή που ξυλοδαρμού.
Πηγή sputniknews.gr