Στο «κόκκινο» μπαίνει η Αττική σήμερα ή αύριο

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 28 Ιανουάριος 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΛΛΑΔΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

Την εκτίμηση ότι η Αττική θα μπει στο «κόκκινο» σήμερα Πέμπτη (28/01) ή αύριο, εξέφρασε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Αχιλλέας Γκίκας.
Η ανησυχία των ειδικών για την κατάσταση στην Αττική όπου το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει στα ύψη, παρά τους τόσους μήνες lockdown, είναι έκδηλη, ενώ ο προβληματισμός εντείνεται.
Η εικόνα στο Λεκανοπέδιο μόνο σταθεροποίηση δεν παρουσιάζει, καθώς τόσο τα κρούσματα, όσο και οι νοσηλείες κινούνται ανοδικά, «χτυπώντας» καμπανάκι.
Αυτό το «καμπανάκι» φαίνεται πως ακούει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, η οποία σύμφωνα με τον κ. Γκίκα, δεν αποκλείεται να επιβάλει στην Αττική σκληρότερα περιοριστικά μέτρα, προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της πανδημίας, με την μετάλλαξη του ιού να αποτελεί έναν επιπλέον «πονοκέφαλο» μαζί με το ταυτόχρονο άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων.
«Θα είναι δύσκολη μέρα η σημερινή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Αχιλλέας Γκίκας μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV, ενώ σύμφωνα με την πρόβλεψή του «η Αττική θα μπει στο κόκκινο σήμερα ή αύριο».
Σκέψεις να μην ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια
Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη της επιτροπής των λοιμοξιολόγων έχουν εκφράσει ήδη τις ανησυχίες τους για την πορεία της πανδημίας αν ανοίξουν τελικά και τα σχολεία (γυμνάσια και τα λύκεια), δεδομένου ότι λειτουργούν και τα καταστήματα του λιανεμπορίου.
Το άνοιγμα των σχολείων θα επανεξεταστεί εξάλλου στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων για τις «κόκκινες» περιοχές, ενώ η απόφαση θα ανακοινωθεί την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου.
Οι ειδικοί δεν αποκλείεται να πάρουν μάλιστα «πίσω» την απόφαση για το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων, όπως έχει αποφασιστεί, ενώ εξετάζεται και η επαναφορά του click away, μέθοδος που πλέον εφαρμόζεται μόνο στις περιοχές που είναι στο «κόκκινο».
«Μας ανησυχεί η Αττική. Είναι μια αστική ζώνη όπου η διασπορά είναι πολύ πιο εύκολη και η συγκράτησή της πολύ πιο δύσκολη», ανέφερε από την πλευρά του, μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.
Όπως εξήγησε πάντως το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, από τη στιγμή που στην Αττική ζει ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας, αν τα Γυμνάσια και Λύκεια σε αυτήν την περιφέρεια δεν ανοίξουν, θα δημιουργηθεί μια σημαντική εκπαιδευτική ανισότητα.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Σίσσυ Γκίκα, δήλωσε ότι «δεν έχει τεθεί θέμα στο υπουργείο ούτε στην Επιτροπή για το άνοιγμα ή όχι Γυμνασίων και Λυκείων».
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η κα Γκίκα διευκρίνισε πως «αυτό που θα συζητήσει σήμερα η Επιτροπή είναι οι «κόκκινες» περιοχές και πώς θα επηρεαστούν τα Λύκεια».
«Η συζήτηση θα γίνει επί των κόκκινων περιοχών», τόνισε σημειώνοντας πως «η απόφαση και ο προγραμματισμός είναι να ανοίξουν τη Δευτέρα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια».
Οι περιοχές στην Αττική που είναι στο «κόκκινο»
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικιλία, η Αττική και κυρίως ο Βόρειος, ο Ανατολικός και ο Κεντρικός Τομέας αποτελούν πηγή ιδιαίτερου προβληματισμού.
Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τετάρτη, ο Κεντρικός Τομέας της Αθήνας κατέγραψε για μία ακόμη φορά τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων (104), ενώ υψηλός είναι ο αριθμός και στον Βόρειο Τομέα με 76 νέες μολύνσεις.
Και μπορεί στη Δυτική Αττική τα 27 νέα κρούσματα να μην δείχνουν πολλά, ωστόσο τα 16,78 ανά 100.000 πληθυσμού, αποτελούν ανησυχητική ένδειξη, καθώς πλησιάζει τον «απαγορευτικό» αριθμό «20».
Τα κρούσματα ανά τομέα στην Αττική την Τετάρτη
Ανατολική Αττική 49
Βόρειος Τομέας Αθηνών 76
Δυτική Αττική 27
Δυτικός Τομέας Αθηνών 63
Επίσης:
Κεντρικός Τομέας Αθηνών 104
Νήσων 4
Νότιος Τομέας Αθηνών 38
Πειραιάς 48.
Πηγή: Sputniknews