Στις 29 Ιουνίου το πόρισμα της προανακριτικής για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 9 Ιουνίου 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

«Καθ’ ολοκληρίαν αβάσιμες και παντελώς αναπόδεικτες» χαρακτηρίζει τις σε βάρος του κατηγορίες ο πρώην υπουργός, Νίκος Παππάς, ο οποίος κατέθεσε το πρωί υπόμνημα με τις θέσεις του στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του 2016.
Στο 47 σελίδων υπόμνημά του, το οποίο κατατέθηκε μέσω του δικηγόρου του, Βαγγέλη Γεωργακόπουλου, ο κ. Παππάς τονίζει ότι (οι κατηγορίες) «διαψεύδονται όχι μόνον από τα στοιχεία και τις ένορκες καταθέσεις των εξετασθέντων μαρτύρων, αλλά και από την κοινή λογική». Καλεί μάλιστα τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής «να αποφασίσετε κατά συνείδηση σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας και της ενώπιον της Επιτροπής σας διαδικασία, και να μην προβείτε σε υλοποίηση αποφάσεων οι οποίες θα εκκινούν από πολιτικές σκοπιμότητες».
Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στο υπόμνημά του ο κ. Παππάς απαντά στα περί «μπροστινού» για τον κ. Καλογρίτσα επισημαίνοντας ότι ο επιχειρηματίας «κατέθεσε ότι έβαλε 14,5 εκατ. για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό». Τονίζει μάλιστα ότι «ούτε η CCC ούτε ο Καλογρίτσας μιλούν για «δώρο»», καθώς και ότι «η Δικαιοσύνη έχει αποφανθεί επ’ αυτού».
Για το θέμα της «ροής του χρήματος» ο κ. Παππάς μνημονεύει την έκθεση της ΤτΕ, η οποία «ξεκαθαρίζει ότι τα 3 εκατ. νομίμως κατέληξαν στις εταιρείες Καλογρίτσα και αναλώθηκαν σταδιακά για ανάγκες που προκύπτουν από το παραγωγικό της κύκλωμα».
Οσο για τη χρηματοδότηση της εφημερίδας Documento, τονίζει ότι «με βάση την έκθεση της ΤτΕ, είναι αδιαμφισβήτητο ότι το επίμαχο ποσό των 3.000.000 ευρώ δεν διατέθηκε για την έκδοση της».
Σε όσα του αποδίδονται, «ότι προέβην στον σχεδιασμό, καθορισμό των όρων και νομοθέτηση ενός διαγωνισμού, στον οποίο εξ αρχής επεδίωκα να λάβει άδεια ο Χρ. Καλογρίτσας, ο οποίος όμως εξ αρχής γνώριζα ότι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του σε αυτόν», υπογραμμίζει ότι «τόσο η νομιμότητα της διαδικασίας και των όρων του εν λόγω διαγωνισμού, όσο και η νομιμότητα της ίδιας της συμμετοχής της εταιρείας του υιού του Χρ. Καλογρίτσα στον διαγωνισμό κρίθηκε και επικυρώθηκε δικαστικώς με σωρεία δικαστικών Αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας».
Ο κ. Παππάς χαρακτηρίζει επίσης αυθαίρετη την ερμηνεία (από τη ΝΔ) των αναφορών «White House» και «White Porcha» ως «Λευκός Οίκος της Ελλάδος» και «ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος», και παραθέτει ως ορθή ερμηνεία το ότι ο Samer Khoury (βασικός μέτοχος και Προέδρος της «CCC – CONSOLIDATED CONTRACTORS GROUP SAL») «διαμένει σε μία λευκή οικία στην Κηφισιά, και ότι φράση «White Porscha» είναι το προσωνύμιο του αδελφού του Samer Khoury, Tawfiq Khoury, που του έχει προσδοθεί πιθανόν εξαιτίας του υπερπολυτελούς σπορ αυτοκινήτου, λευκού χρώματος, μάρκας «Porsche», που έχει στην κυριότητά του».
Τέλος, στο επιχείρημα της Ν.Δ. πως τα email αποκαλύπτουν ότι κυβερνητικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από την οικογένεια Χούρι να εμβάσει 3 εκατ. σε εταιρεία συμφερόντων Καλογρίτσα, τονίζει ότι «οι εκπρόσωποι του Ομίλου Χούρι ουδαμού και ουδόλως ισχυρίζονται ότι τους ζητήθηκε από εμένα να καταβάλλουν οποιοδήποτε ποσό, αντιθέτως ρητώς, σαφώς και κατηγορηματικώς ισχυρίζονται ότι το επίμαχο ποσό των 3.000.000 ευρώ τους ζητήθηκε από τον επιχειρηματία, Χρ. Καλογρίτσα».
Στις 29 Ιουνίου η συζήτηση των εισηγήσεων επί του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής
Ενημερώνοντας σχετικώς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής, Σταύρος Κελέτσης, είπε ότι, μετά την κατάθεση τη υπομνήματος Παππά, η επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου στις 29 Ιουνίου. Σκοπός της συνεδρίασης είναι η διεξαγωγή συζήτησης επί των εισηγήσεων των μελών της, επί του πορίσματος που θα καταθέσει η επιτροπή στην ολομέλεια της Βουλής. Η συγκεκριμένη συζήτηση θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία επί της εισήγησης της πλειοψηφίας της επιτροπής.
Ο κ. Κελέτσης σημείωσε πάντως ότι, σε περίπτωση που προκύψουν νέα έγγραφα μέχρι τις 29/6, θα ενημερωθεί ο κ. Παππάς ώστε να μπορέσει να καταθέσει συμπληρωματικά.
Σημειώνεται τέλος ότι, 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της προανακριτικής επιτροπής, το πόρισμά της θα εισαχθεί προς συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής.
Αντί των απαντήσεων ο κ. Παππάς επέλεξε την ένοχη σιωπή, σχολιάζουν πηγές προσκείμενες στην ΚΟ της ΝΔ
Το υπόμνημα του κ. Παππά «δεν απαντά σε τίποτα» τονίζουν πηγές προσκείμενες στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. «Αντί να παρουσιαστεί στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής και να απαντήσει στις βαρύτατες κατηγορίες που του καταλόγισε ο κ. Καλογρίτσας, καταθέτοντας έγγραφα και επικοινωνίες email & SMS που περιλάμβαναν διαδρομές χρημάτων, παρένθετα πρόσωπα, κρυφές ιδιοκτησίες μέσω εξειδικευμένων δικηγόρων Off -Shore, μυστικές συναντήσεις στο Μαξίμου και εν τέλει μεθοδευμένη απόπειρα χειραγώγησης του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, ο κ. Παππάς, κατέθεσε δια του δικηγόρου του ένα τυπικό υπόμνημα με το οποίο δεν απαντά σε τίποτα», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, οι οποίες κάνουν μάλιστα λόγο για «Λευκή Πετσέτα Παππά σε Καλογρίτσα».
Σύμφωνα με τις πηγές της ΚΟ της ΝΔ, ενώ «ο σύντροφος Καλογρίτσας» αποκαλούσε τον πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά «Νίκο μου! Λεβέντη μου! Καμάρι μου!», «ο ίδιος κ. Παππάς επέλεξε να μην απαντήσει στις προκλήσεις του».
Οπως τονίζουν, στο υπόμνημα Παππά δεν υπάρχει «ούτε κουβέντα για τους διαλόγους με τον κ. Καλογρίτσα. Καμία αναφορά στα επίμαχα μεταξύ τους μηνύματα που ο κ. Καλογρίτσας κατέθεσε. Ούτε λέξη για τον Αρτεμίου. Τίποτα για τις κλεισμένες από εκείνον συναντήσεις του κ. Καλογρίτσα με επιχειρηματίες. Για αυτά σιωπή. Προφανώς ο κ. Παππάς έλαβε το μήνυμα του κ. Καλογρίτσα. Υπάκουσε στις επιθυμίες του για να αποφύγει νέες πιθανές αποκαλύψεις. Τελικά, ο κ. Παππάς αντί των απαντήσεων επέλεξε την ένοχη σιωπή» καταλήγουν οι ίδιες πηγές.