Στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων με επιπλέον μέτρα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 22 Ιανουαρίου 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

Δύσκολοι οι επόμενοι μήνες

Ο κ. Σταϊκούρας απάντησε στις επικρίσεις ότι το σχέδιο ανάκαμψης δεν είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης. «Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας τέθηκε σε διαβούλευση, η πρώτη φάση της οποίας ολοκληρώθηκε στις 20 Δεκεμβρίου.
Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, ως αρμόδιο θεσμικό όργανο, απέστειλε ήδη τη θετική γνώμη της και αναλυτικές προτάσεις δράσης σε κάθε έναν από τους τέσσερις Πυλώνες Στρατηγικών Κατευθύνσεων του Σχεδίου και επισημαίνει ότι «θα συνεχίσει να προωθεί τις διαδικασίες του κοινωνικού διαλόγου μεταξύ όλων των κοινωνικών εταίρων και της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών κατά τη διάρκεια τόσο της εκπόνησης του τελικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όσο και της εφαρμογής του.
Ταυτόχρονα, μέσω του opengov.gr ή κατόπιν πρόσκλησης, κατατέθηκαν σχόλια, παρατηρήσεις και προτάσεις από φυσικά και νομικά πρόσωπα και φορείς» είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης θα συντάξει σχετική έκθεση για τη διαβούλευση, που θα αξιοποιηθεί τόσο στη σύνταξη του τελικού σχεδίου, όσο και στη συνέχιση του σχετικού δημόσιου διαλόγου.
Επιπλέον, το επόμενο διάστημα αναμένεται η κατάθεσή του, προς συζήτηση, στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων, ο Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση έθεσε, ως πρώτη προτεραιότητα, τη διατήρηση θέσεων απασχόλησης και την προστασία, «όσο είναι εφικτό», των εισοδημάτων των εργαζομένων, «και τα κατάφερε ικανοποιητικά, καλύτερα από πολλές άλλες χώρες».
«Σε ό,τι αφορά τη διατήρηση θέσεων απασχόλησης, όλες οι εγχώριες και διεθνείς εκθέσεις και στοιχεία αναγνωρίζουν την αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών παρεμβάσεων. Ενώ, σε ό,τι αφορά τα εισοδήματα των εργαζομένων, πρόσφατη ευρωπαϊκή έρευνα αποδεικνύει ότι, μετά τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης αυτών, η απώλεια περιορίζεται σημαντικά, ιδιαίτερα για τα χαμηλά εισοδήματα», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Αλλά και στο σκέλος της στήριξης των επιχειρήσεων, ο υπουργός ανέφερε ότι «η επιτυχία του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής, αποτυπώνεται στον μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων που ωφελήθηκαν και ωφελούνται από τους διαδοχικούς κύκλους αυτής της κρατικής ενίσχυσης».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε, από τους 5 πρώτους κύκλους του χρηματοδοτικού εργαλείου, θα διοχετευτεί στην αγορά ρευστότητα συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ. Μέχρι σήμερα, έχουν ενισχυθεί 482.271 μοναδιαίοι δικαιούχοι. Εκ των οποίων, οι 439.200 – δηλαδή το 91% των ωφελούμενων – έλαβαν συνολικό ποσό – ο καθένας – έως 20.000 ευρώ, που ήταν, κυρίως, μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Και θα ακολουθήσει και 6ος κύκλος, τον Μάρτιο.
Αναφερόμενος στα χρήματα του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και του Ταμείου Επιχειρηματικότητα, ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι συνολικά, μέχρι στιγμής, έχουν διατεθεί στην αγορά 6,6 δισ. ευρώ από αυτά τα δύο εργαλεία.
Στηρίζουμε και θα στηρίζουμε την πραγματική οικονομία. Δεν στηρίζουμε και δεν θα στηρίξουμε την γκρίζα οικονομία
«Εμείς στηρίζουμε και θα στηρίζουμε την πραγματική οικονομία. Στηρίζουμε και θα στηρίζουμε τις υγιείς επιχειρήσεις. Κυρίως, τις μικρές και τις μικρομεσαίες. Δεν στηρίζουμε και δεν θα στηρίξουμε τη γκρίζα οικονομία», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επίκαιρης επερώτησης του Κινήματος Αλλαγής στη Βουλή. «Την υγιή επιχειρηματικότητα θα συνεχίζουμε να τη στηρίζουμε. Για παράδειγμα, δεν νομίζω να είναι φυσιολογικό κάποιες επιχειρήσεις να μην έχουν τζίρο αναφοράς 150 ευρώ το μήνα, το 2019. Είναι στοιχείο προβληματισμού και αυτό θα το δούμε στην πορεία. Αρα στηρίζουμε την υγιή επιχειρηματικότητα», επέμεινε ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας στις επικρίσεις ότι η κυβέρνηση δεν στηρίζει της μικρές επιχειρήσεις.
«Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε τον δρόμο της ανεύθυνης πλειοδοσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Δεν άκουσα το συνολικό ποσό των προτεινόμενων μέτρων»», σχολίασε ο Χρήστος Σταϊκούρας για τις προτάσεις που διατυπώθηκαν, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης του Κινήματος Αλλαγής. «Είπατε μια σειρά από μέτρα. Πείτε το συνολικό κόστος. Ενα νούμερο σας ζητώ. Εμείς λέμε ότι το συνολικό κόστος, αυτή τη στιγμή στον προϋπολογισμό, είναι 7,5 δισ. Εκεί που υπάρχουν κάποια μηδενικά, είναι γιατί δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε τη δυναμική της υγειονομικής κρίσης. Για παράδειγμα, βλέπετε ένα μηδενικό στην αποζημίωση των ακτοπλοϊκών γραμμών. Δεν ξέρουμε, τον Νοέμβριο του 2020, πώς θα είναι οι ακτοπλοϊκές γραμμές τον Ιούλιο του 2021. Ομως από το αποθεματικό των τριών δισ., θα κατανεμηθούν πόροι στις γραμμές. Αυτό θα γίνει όταν έχουμε εικόνα του βαθμού που πρέπει να ενισχύσουμε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας», είπε ο κ. Σταϊκούρας.
Αναφορικά με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να περιμένουν λίγες ημέρες τα στοιχεία. Πάντως, «η πρώτη ανάγνωση των στοιχείων δείχνει ότι πολλές χιλιάδες επιχειρήσεις που υπέβαλαν αιτήσεις έχουν αύξηση τζίρου το τελευταίο τετράμηνο του 2020, σε σχέση με το 2019. Πολλές εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις», είπε ο κ. Σταϊκούρας και προσέθεσε: «Θα περιμένουμε τα επικαιροποιημένα στοιχεία του ΦΠΑ προκειμένου να δούμε ποια είναι η πραγματικότητα». Σε κάθε περίπτωση, είπε ο υπουργός, «σκοπός είναι να εκταμιευθούν πόροι, από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας».
Αναφορικά με το χρονικό εύρος των μέτρων στήριξης και το ενδεχόμενο αυτά να ισχύσουν και το 2022, ο υπουργός επισήμανε: «Εμείς δεν αποφασίζουμε εν κενώ. Είμαστε μέλος της ΕΕ, είμαστε μέλος του Eurogroup. Οι αποφάσεις είναι συλλογικές» ενώ σχολιάζοντας την προτροπή του Κινήματος Αλλαγής, τα μέτρα να είναι μόνιμα, είπε: «Πώς θα δεσμευτώ ενώ η χώρα είναι σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας; Και ενώ υποχρεωνόμαστε όλα τα κράτη της ευρωζώνης να ακολουθούμε συγκεκριμένες πολιτικές στην χρονική παρένθεση του κορονοϊού; Εχουμε εφαρμόσει όμως πολλές μόνιμες πολιτικές μειώσεων φόρων, μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών».
Οπως, ωστόσο, υπογράμμισε, η κυβέρνηση δεσμεύεται, όταν κλείσει η παρένθεση της υγειονομικής κρίσης, να επανέλθει στην ορθή δημοσιονομική πολιτική των μόνιμων μειώσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, όπως έκανε και στο παρελθόν, με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας και τις δημοσιονομικές προτεραιότητες της κυβέρνησης.
Αναφορικά με το θεσμικό πλαίσιο της ρύθμισης οφειλών και της παροχής δεύτερης ευκαιρίας, ο υπουργός είπε ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο έχει ως στόχο την αποφυγή της πτώχευσης. Είπε δε ότι για την πρόληψη της πτώχευσης, έχουν προβλεφθεί μηχανισμοί έγκαιρης προειδοποίησης και την αντιμετώπιση μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών. «Υπάρχουν 240 δόσεις που σώζει ο πολίτης όλη την περιουσία του. Εάν ωστόσο ένας οφειλέτης αδυνατεί να εξοφλήσει τα χρέη του, ακόμα και με ευνοϊκή ρύθμιση, σε έως 20 έτη, τότε στην πράξη έχει πτωχεύσει και σε αυτή την περίπτωση ο νόμος μιλάει για απαλλαγή από όλες τις οφειλές, εφόσον δεν είναι δόλιος, ώστε να έχει δεύτερη ευκαιρία. Και φυσικά, προβλέπονται συγκεκριμένα μέτρα κοινωνικής πρόνοιας για τα ευάλωτα νοικοκυριά», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Για το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ, ο υπουργός είπε ότι για πρώτη φορά, η κυβέρνηση βοηθάει ενήμερους δανειολήπτες. Ο κ. Σταϊκούρας παρουσίασε στην εθνική αντιπροσωπεία στοιχεία σύμφωνα με τα οποία υποβλήθηκαν 160.477 αιτήσεις, μέχρι τέλους Οκτωβρίου. Εχουν ήδη λάβει έγκριση μέχρι τέλος Δεκεμβρίου 74.420 αιτήσεις, επιδοτήθηκαν 58.160 δάνεια και 39.338 δικαιούχοι. «Εμείς θα βοηθάμε τους πολίτες και όταν αρθεί η αναστολή», είπε ο κ. Σταϊκούρας και προσέθεσε ότι βοήθεια θα έχουν και οι επιχειρήσεις για να στηριχθούν στα επόμενα βήματά τους.
«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με νοικοκυροσύνη το ταμείο της χώρας, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με στιβαρότητα, με σεμνότητα και με υπευθυνότητα» είπε ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι στόχος είναι να επανέλθει η οικονομία το συντομότερο δυνατό και η κοινωνία να παραμείνει όρθια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ