ΣτΕ: Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για υγειονομικούς και εργαζομένους της ΕΜΑΚ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 3 Δεκεμβρίου 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΛΛΑΔΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

Συνταγματική και η αναστολή εργασίας σε περίπτωση άρνηση του εμβολιασμού.
Συνταγματικός κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για υγειονομικούς και εργαζομένους της ΕΜΑΚ, έπειτα από προσφυγές ακύρωσης αναστολών εργασίας.
Αντίστοιχα, συνταγματικά ανεκτή κρίθηκε και η αναστολή εργασίας των μη εμβολιασμένων υγειονομικών και μελών της ΕΜΑΚ.
Το ΣτΕ έκρινε πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν αντίκειται σε συνταγματικές ή υπερνομοθετικές διατάξεις, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για πιθανή επέκταση του μέτρου και σε άλλες επαγγελματικές ή ηλικιακές κατηγορίες πολιτών.
Παράλληλα, δεδομένου ότι αφορά κύριες αιτήσεις ακύρωσης, η απόφαση αυτή ενέχει πλέον και χαρακτήρα νομολογίας, που θα αποτελέσει πιλότο και στην περίπτωση προσφυγών για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ατόμων άνω των 60 ετών.
Οι προσφυγές ακύρωσης αναστολών εργασίας από υγειονομικούς και εργαζομένους της ΕΜΑΚ είχαν γίνει στις αρχές του Οκτωβρίου. Η τελική διάσκεψη για το θέμα έλαβε χώρα την περασμένη Παρασκευή (26/11), η ανακοίνωση της απόφασης έγινε σήμερα, ενώ η δημοσίευσή της θα γίνει έως τον ερχόμενο Απρίλιο.
Σύμφωνα με το dikastiko.gr, οι αποφάσεις αυτές δεν ήταν ομόφωνες, καθώς για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό διαφώνησαν τρεις δικαστές και για την αναστολή εργασίας πέντε δικαστές.
Πηγή Sputniknews.gr