ΣτΕ: Νόμιμο και συνταγματικό το υποχρεωτικό self test στο δημόσιο

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 22 Σεπτεμβρίου 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΛΛΑΔΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

Η υπόθεση με τα υποχρεωτικά self test στο Δημόσιο και την καταγραφή τους έφτασε στο ΣτΕ έπειτα από προσφυγή εργαζόμενης στις ένοπλες δυνάμεις.
Συνταγματικό και νόμιμο είναι το υποχρεωτικό self test στο Δημόσιο, όπως αποφάνθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας, έπειτα από προσφυγή εργαζόμενης στις ένοπλες δυνάμεις.
Το ΣτΕ έκρινε με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας ότι η υποχρεωτική δοκιμασία αυτοδιαγνωστικού ελέγχου COVID-19 στο Δημόσιο τομέα και η ηλεκτρονική καταγραφή του αποτελέσματός είναι συνταγματική, σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία, και δεν παραβιάζει τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα υγείας.
Η 7μελής σύνθεσης του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαρία Καραμανώφ και εισηγήτρια η πάρεδρος Δήμητρα Μαυροπόδη), με την υπ’ αριθμ. 1386/2021 απόφαση της απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς της υπαλλήλου, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι σύμφωνα με το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «η υποχρέωση υποβολής σε διαγνωστικό έλεγχο και σε μη νοσούντες, ως προϋπόθεση για την προσέλευση και παροχή της εργασίας, αποτελεί νόμιμο περιορισμό του δικαιώματος συναίνεσης σε ιατρικά θέματα, δεδομένου ότι τίθεται για την προστασία της δημόσιας υγείας ως κοινωνικό αγαθό, αλλά και ατομικώς της ζωής και υγείας όλων από τη διασπορά του COVID-19 και συνιστά αποτελεσματικό και αναγκαίο μέτρο, κατά την επιστημονική τεκμηριωμένη κρίση του νομοθέτη».
Επίσης, το ΣτΕ αναφέρει ότι δεν είναι απόλυτο το δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα αλλά εκτιμάται σε σχέση με τη λειτουργία του στην κοινωνία, σταθμιζόμενο με άλλα θεμελιώδη δικαιώματα και κοινωνικά αγαθά, σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας.
Πηγή Sputniknews.gr