Σοκ: Η Αγία Σοφία μετατρέπεται σε τζαμί – «Ναι» από το ΣτΕ της Τουρκίας

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 10 Ιουλίου 2020

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , , ,

Το πράσινο φως άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας, για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, καθώς αποφάσισε υπέρ της κατάργησης του διατάγματος του 1934 για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο.
Την ελπίδα του η Αγία Σοφία να ανοίξει ως τζαμί νωρίτερα από τις 15 Ιουλίου, είχε εκφράσει ο αναπληρωτής Πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία AKP, Νούμαν Κουρτούλμους.
Αξίζει να σημειωθεί πως πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, περισσότεροι από 3.727.000 άνθρωποι επισκέφτηκαν την Αγία Σοφία.
Όπως αναφέρει το τουρκικό ΣτΕ, η απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ ήταν άκυρη και τώρα ανοίγει ο δρόμος για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Νωρίτερα σήμερα, ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, έκανε λόγο για «νομική ανάγκη» να επαναλειτουργήσει η Αγία Σοφία ως τζαμί.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο TRT, «δεν έχουμε τη δυνατότητα να εκφράσουμε γνώμη για την υπό εξέλιξη προσφυγή σχετικά με την Αγία Σοφία. Όταν ανακοινωθεί η απόφαση, θα τη μάθουμε μαζί με όλους. Πέρα όμως από την υπό εξέλιξη υπόθεση, πιστεύω ότι είναι νομική ανάγκη να ανοίξει ξανά η Αγία Σοφία για λατρεία. Η Αγία Σοφία είναι ίδρυμα. Είναι νομικός όρος η Αγία Σοφία, η οποία ήταν τζαμί, να λειτουργήσει ξανά όπως ορίζει ο αρχικός σκοπός της».
Αντιδράσεις
Κατά της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί έχουν ταχθεί αρκετοί οργανισμοί και όχι μόνο.
Η Κρατική Δούμα του ρωσικού κοινοβουλίου υιοθέτησε μόλις την Τρίτη ψήφισμα προς το κοινοβούλιο της Τουρκίας και κάλεσε την Άγκυρα να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή πιθανών ζημιών που θα μπορούσαν να προκληθούν από τη βιαστική αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, ενώ και το Κρεμλίνο έχει ζητήσει από την Άγκυρα να λάβει υπόψιν το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας, Κύριλλος, κάλεσε να μην μετατραπεί σε τζαμί η Αγία Σοφία, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο αποτελεί «απειλή για ολόκληρο τον χριστιανικό πολιτισμό, ενώ από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος πήρε σαφή θέση εναντίον της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.
Και η Κομισιόν υπενθύμισε στην Τουρκία ότι είναι σαφές πως η Αγία Σοφία είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και ότι υπό αυτή την οπτική γωνία, θα πρέπει να εξεταστεί το ζήτημα.
Πηγή: Sputniknews