Σκληρό πόκερ στο Αιγαίο

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 22 Ιουλίου 2020

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

Διπλωματικό και γεωπολιτικό θρίλερ στη θάλασσα του Αιγαίου. Με αντι-Navtex απαντούν Αθήνα και Λευκωσία. Μπαράζ συνομιλιών για τον Ελληνα πρωθυπουργό.
Σε εξέλιξη βρίσκεται το γεωπολιτικό θρίλερ στην ανατολική Μεσόγειο, μετά την αιφνίδια απόφαση της Τουρκίας να εκδώσει Navtex για τη διενέργεια σεισμογραφικών ερευνών σε θαλάσσια περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας – στα ανοικτά του Καστελόριζου.
Από την πρώτη στιγμή, η Αθήνα αντέδρασε με έντονο τρόπο, αναλαμβάνοντας σειρά πρωτοβουλιών. Ανάμεσα σ’ αυτές ήταν και η έκδοση αντι-Navtex στις ίδιες ακριβώς συντεταγμένες το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα. Μάλιστα, σ’ αντίστοιχη κίνηση προέβη και η Κύπρος.
Στο πλαίσιο αυτό, το μεσημέρι της Τετάρτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, ενόψει και της αυριανής (σ.σ. Πέμπτη) συνάντησης του τελευταίου (σ.σ. Αναστασιάδη) με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.
«Είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη για τη νέα παράνομη ενέργεια της Τουρκίας που παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα Κύπρου και Ελλάδας. Συζητήσαμε για από κοινού δράσεις αλλά και για την συνάντησή μου με τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν» έγραψε στο Twitter ο κ. Αναστασιάδης.
Πόλεμος νεύρων στο Αιγαίο
Στο μεταξύ, στη θάλασσα του Αιγαίου πραγματοποιείται ένα πόλεμος νεύρων, καθώς ο τουρκικός στόλος έχει απλωθεί εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, κατά μήκους των θαλάσσιων συνόρων, από τη Χίο έως το Καστελόριζο.
Ακριβώς απέναντι, ωστόσο, έχουν αναπτυχθεί και ισχυρές δυνάμεις του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες παρακολουθούν στενά τις τουρκικές κινήσεις.
Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει δοθεί εντολή για ανακλήσεις αδειών στα στρατιωτικά στελέχη και των τριών Σωμάτων (Στρατός Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία).
Η τουρκική Navtex
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική Navtex εκδόθηκε από την υδρογραφική υπηρεσία της Αττάλειας το μεσημέρι της Τρίτης και αφορά σεισμικές έρευνες από τα σκάφη Uruc Reis, Ataman και Cengiz Han.
Η περιοχή, η οποία δεσμεύεται από τις 21 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου, βρίσκεται στα ανοικτά του Καστελόριζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, την οποία ωστόσο δεν αναγνωρίζει η Αγκυρα.
«Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή» ανέφερε το βράδυ της Τρίτης το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης είχε σειρά διαβουλεύσεων και τηλεφωνικών συνομιλιών, ανάμεσα στους οποίους με τους κ.κ. Δένδια (ΥΠΕΞ), Παναγιωτόπουλο (ΥΠΕΘΑ), καθώς και με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ.
Πηγή: Sputniknews