23.2 C
Athens
Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΣι: «Να εκμεταλλευθούμε πλήρως» τις δυνατότητες συνεργασίας στο εμπόριο και την οικονομία

Σι: «Να εκμεταλλευθούμε πλήρως» τις δυνατότητες συνεργασίας στο εμπόριο και την οικονομία

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κάλεσε σήμερα τη χώρα του και τα κράτη της κεντρικής Ασίας “ να εκμεταλλευθούν πλήρως” τις δυνατότητες της μεταξύ τους συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου, της οικονομίας και της βιομηχανίας.

Απευθυνόμενος στους ηγέτες των πέντε πρώην σοβιετικών κρατών που συμμετέχουν σε μια άνευ προηγουμένου σύνοδο κορυφής, ο Σι τους κάλεσε να “ εκμεταλλευθούν πλήρως τις δυνατότητες της παραδοσιακής συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, των βιομηχανικών ικανοτήτων, της ενέργειας και των μεταφορών”, σύμφωνα με απόσπασμα της ομιλίας του που μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua.

Επίσης υπογράμμισε την ανάγκη να αναπτυχθούν “ νέες κινητήριες δυνάμεις ανάπτυξης (…) όπως τα χρηματοοικονομικά, η γεωργία, η μείωση της φτώχειας, η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η υγεία και η ψηφιακή καινοτομία”.

Ο πρόεδρος Σι υπογράμμισε εξάλλου ότι “ ο κόσμος χρειάζεται μια κεντρική Ασία που θα είναι σταθερή, ευημερούσα, αρμονική και καλά συνδεδεμένη”, κατά την παρουσίαση ενός φιλόδοξου κινεζικού σχεδίου που έχει στόχο οι χώρες της περιοχής να περάσουν στο επόμενο στάδιο της ανάπτυξής τους.

Παράλληλα οι έξι χώρες θα πρέπει να αντισταθούν “ στις εξωτερικές παρεμβάσεις” στα εσωτερικά τους ζητήματα και τις απόπειρες να υποκινηθούν “ επαναστάσεις των χρωμάτων”, αλλά και να επιδείξουν μηδενική ανοχή έναντι της τρομοκρατίας, των αποσχιστικών τάσεων και του εξτρεμισμού, προειδοποίησε ο Σι.

“ Η Κίνα είναι έτοιμη να βοηθήσει τις χώρες της κεντρικής Ασίας να βελτιώσουν τις δυνάμεις επιβολής της τάξης, την ασφάλειά τους και την ενίσχυση των αμυντικών τους ικανοτήτων”, σημείωσε ο ίδιος.

 

Εμπόριο και ενέργεια

Το Πεκίνο θα αναβαθμίσει τις διμερείς επενδυτικές συμφωνίες του με τις χώρες της κεντρικής Ασίας και θα αυξήσει τον όγκο των διασυνοριακών μεταφορών, εξήγησε ο Κινέζος πρόεδρος.

Παράλληλα η Κίνα θα ενθαρρύνει τις χρηματοδοτούμενες από το Πεκίνο επιχειρήσεις στην κεντρική Ασία να δημιουργήσουν περισσότερες ντόπιες θέσεις εργασίας, ενώ θα δημιουργήσει ειδική σιδηροδρομική υπηρεσία η οποία θα προωθεί τον πολιτιστικό τουρισμό με την κεντρική Ασία.

Το διμερές εμπόριο μεταξύ της Κίνας και της κεντρικής Ασίας έφτασε το ποσό ρεκόρ των 70 δισεκ. δολαρίων πέρυσι, με το Καζακστάν να ηγείται με 31 δισεκ. δολάρια, καθώς η Κίνα επιζητεί να αναπτύξει πιο στενούς οικονομικούς δεσμούς με τις χώρες της περιοχής στο πλαίσιο της αναζήτησης της για καλύτερη διατροφική και ενεργειακή ασφάλεια.

Παράλληλα ο Σι ζήτησε να ενισχυθεί το εμπόριο φυσικού αερίου και πετρελαίου, να αναπτυχθεί η ενεργειακή συνεργασία και να ενισχυθεί η συνεργασία στις νέες ενέργειες και την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας.

Στην ιστορική πόλη Σιάν της Κίνας διεξάγεται αυτή την εβδομάδα η πρώτη “ Σύνοδος κορυφής Κίνας- κεντρικής Ασίας”, μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του Πεκίνου και του Καζακστάν, του Κιργιστάν, του Τατζικιστάν, του Τουρκμενιστάν και του Ουζμπεκιστάν, το 1992, έπειτα από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

Η διήμερη σύνοδος χαρακτηρίζεται από τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης θρίαμβος της κινεζικής περιφερειακής διπλωματίας.

 

ΕΜ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ