Σενάρια για κλιμάκωση της έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ: Ο στόχος της Τουρκίας για το Nautical Geo

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 8 Οκτωβρίου 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΟΣΜΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

Προβληματίζει το σκηνικό έντασης που δημιουργούν οι Τούρκοι στην περιοχή εργασίας του Nautical Geo. Οι λόγοι διατήρησης του έντονου κλίματος.
Έπειτα από ένα ήρεμο καλοκαίρι στα ελληνοτουρκικά, το φθινόπωρο προβλέπεται μακράν πιο θερμό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Σε αυτό συγκλίνουν διπλωματικές πηγές και αναλυτές, μετά το σκηνικό έντασης που εξακολουθεί να διατηρεί η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ.
Όλα ξεκίνησαν όταν το ερευνητικό πλοίο Nautical Geo, που βρέθηκε στην κυπριακή ΑΟΖ στο πλαίσιο ερευνών για την κατασκευή του αγωγού EastMed, αποκλείστηκε από τρία τουρκικά πολεμικά πλοία.
Η Τουρκία επιθυμεί και διεκδικεί μερίδιο στους φυσικούς πόρους, διαφορετικά φαίνεται αποφασισμένη να το αποτρέψει.
«Είτε θα τα μοιραστούμε, είτε δεν θα κάνετε τίποτα φαίνεται να είναι το προκλητικό τουρκικό μήνυμα σε απλά λόγια» τονίζει στο Sputnik ο διεθνολόγος Πάμπος Χρυσοστόμου, διευθυντής Έρευνας και Διεθνών Σχέσεων στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
«Οι Τούρκοι επιχειρούν εκ νέου να γκριζάρουν περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ. Σε συνδυασμό με το μερίδιο που διεκδικούν από τους υδρογονάνθρακες αποτελούν ξεκάθαρα τους λόγους έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ».
Παράλληλα υπενθυμίζει ότι η ιστορία δείχνει πως η ENI TOTAL παρεμποδίστηκε από την Τουρκία και «είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο οι Ευρωπαίοι δεν είχαν προβλέψει κάτι τέτοιο για το Nautical Geo».
Το νέο σενάριο σύγκρουσης
Με αφορμή την πανδημία και με ουσιαστικότερη αιτία την πτώση της τιμής του πετρελαίου όλες οι εταιρείες εξόρυξης είχαν αποχωρήσει το προηγούμενο διάστημα από την Κυπριακή ΑΟΖ.
Όμως όπως έγινε γνωστό, η αμερικανική ExxonMobil αναμένεται να επιστρέψει στην περιοχή ως το τέλος του 2021.
«Ενδεχομένως οι Τούρκοι βρεθούν σε περιοχή που γειτονιάζει με τα αδειοδοτημένα οικόπεδα και πραγματοποιήσει δική της γεώτρηση» σύμφωνα με τον κ. Χρυσοστόμου.
Ο λόγος που κατά τη γνώμη του δεν θα συγκρουστούν με τους Αμερικανούς που θα πραγματοποιούν γεωτρήσεις στο διπλανό οικόπεδο αποτελεί το «ότι η Τουρκία προσπαθεί με κάθε τρόπο να προσεγγίσει τις ΗΠΑ».
Παραδοσιακά όμως όπως έχει αποδειχθεί Τούρκοι και Αμερικανοί βρίσκουν γραμμή συνεννόησης με την Ελλάδα και την Κύπρο να ζημιώνονται.
Το ερώτημα που παραμένει σύμφωνα με τον καθηγητή είναι αν τελικά οι Γάλλοι θα παρεμποδίσουν το τουρκικό γεωτρύπανο στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ελλάδα.
«Θα υπάρξει σύγκρουση με τους Τούρκους; Αν κρίνουμε από τη μέχρι στιγμής αντιμετώπιση του πλοίου που παρεμποδίζεται, πολύ πιθανό είναι να μην προβούν σε κάποια ενέργεια» καταλήγει ο καθηγητής.
Πηγή Sputniknews.gr