33.2 C
Athens
Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2022
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑSelf test: Αντιδράσεις και φόβοι για λάθος αποτελέσματα

Self test: Αντιδράσεις και φόβοι για λάθος αποτελέσματα

Με τα self tests να βρίσκονται προ των πυλών της χώρας μας ως κομμάτι του κρατικού σχεδιασμού για την επιστροφή στην κανονικότητα, ερωτήματα προκαλούνται για τη χρήση αλλά και την αποτελεσματικότητά τους.
Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η χρήση των self tests, λίγες μέρες μόνο πριν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την προμήθειά τους από τις ελληνικές υπηρεσίες.
Φαρμακοποιοί, βιοπαθολόγοι αλλά και γιατροί άλλων ειδικοτήτων αντιδρούν στη χρήση τους από τον κάθε πολίτη.
Μια σημαντική μερίδα αντιδράσεων εκφράστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του Sputnik, στη συνεδρίαση της ολομέλειας των προέδρων των ιατρικών συλλόγων της Ελλάδας, το περασμένο Σάββατο, οι οποίοι μάλιστα εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις για την εργαλειοποίηση του self testing ως κυρίαρχο επιδημιολογικό εργαλείο. Στο ίδιο μήκος κύματος και η ελληνική εταιρεία βιοπαθολογίας.
«Λαθεμένη κίνηση η χρήση των self test. Απαράδεκτο, ανέντιμο και άδικο για τον Έλληνα πολίτη να τον κοροϊδεύουμε με αυτόν τον τρόπο» τονίζει στο Sputnik η Χρυσούλα Νικολάου, πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας βιοπαθολογίας.
Βασικό σημείο της κριτικής, όπως αναφέρει, είναι το ορατό ενδεχόμενο λανθασμένης εκτέλεσής τους, καθότι ο πολίτες δεν είναι εξιδεικευμένοι γιατροί, άρα δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν ιατρική πράξη.
«Επομένως, αυτή η ενέργεια είναι παράνομη, ενώ είναι πολύ πιθανό οι πολίτες να το πραγματοποιήσουν χωρίς να γνωρίζουν το σωστό τρόπο».
Πώς γίνεται το self test
Ας δούμε όμως πώς γίνεται το self test, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Η συσκευασία του τεστ περιέχει μια μπατονέτα, δοκιμαστικό σωλήνα, αμπούλα με υγρό και πίνακα ένδειξης ανίχνευσης αντιγόνου του κορονοϊού.
Ο πολίτης καλείται να φορέσει προστατευτικά γάντια. Με κυκλικές κινήσεις με την μπατονέτα στη μύτη του λαμβάνει το ρινικό επίχρισμα.
Στη συνέχεια παίρνει το διάλυμα και πρέπει να ρίξει έξι σταγόνες στο δοκιμαστικό σωλήνα. Έπειτα βάζει μέσα στον σωλήνα τη μπατονέτα με το επίχρισμα και κάνει δέκα περιστροφικές κινήσεις.
Μετά από αυτό, ρίχνει τρεις σταγόνες από τον σωλήνα στην ειδική υποδοχή του πίνακα ένδειξης. Ο πίνακας ένδειξης φέρει δύο γράμματα C και T.
Όταν παρουσιαστεί μια κόκκινη γραμμή στο γράμμα C σημαίνει ότι το τεστ είναι αρνητικό. Αν παρουσιαστεί μια δεύτερη γραμμή στο γράμμα Τ σημαίνει ότι είναι θετικό. Αν είναι θετικό πρέπει να δηλωθεί στην πλατφόρμα του ΕΟΔΥ.
«Εκτιμούμε ότι η λήψη του δείγματος δεν θα γίνεται με τον σωστό τρόπο, καθότι πρέπει να είναι βαθιά. Γίνεται στον αέρα και όχι σε εξειδικευμένο διαγνωστικό εργαστήριο, οπότε είναι πολύ πιθανό να υπάρξει διασπορά» επισημαίνει μεταξύ άλλων η πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας βιοπαθολογίας.
«Κάποιος, με τη χρήση ενός self test και ενός αρνητικού αποτελέσματος πάει να δει τον ηλικιωμένο γονιό του. Δεν γνωρίζει όμως ότι μπορεί να είναι η τελευταία φορά που θα τον δει, αν το αποτέλεσμα πρόκειται για ψευδώς αρνητικό» συμπληρώνει, τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες για ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα ειδικά σε ασυμπτωματικούς φορείς του ιού.
Χωρίς ευρωπαϊκή έγκριση
«Η Ελλάδα είναι το μοναδικό κράτος που εντάσσει κάτι τέτοιο στον εθνικό της σχεδιασμό. Στο εξωτερικό πωλούνται self tests στα φαρμακεία. Όμως στα Ευρωπαϊκά κράτη δεν αποτελεί εθνικό σχεδιασμό, καθότι δεν θεωρούνται αποτελεσματικά» προσθέτει η κα Νικολάου.
Σημαντικούς αστερίσκους θέτει στο πλαίσιο αυτό της πραγματοποίησης των συγκεκριμένων τεστ το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων μια ανεξάρτητη υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπενθυμίζει στο Sputnik η Άννα Μαστοράκου, Α’ αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.
«Δεν υπάρχει self test πιστοποιημένο από την Ευρώπη» συμπληρώνει.
Την ίδια στιγμή οι κ. Νικολάου και Μαστοράκου τονίζουν ότι η διαχείριση των υγειονομικών αποβλήτων υπόκειται σε εξειδικευμένους και αυστηρούς κανόνες σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Η μη τήρησή τους όπως αναφέρουν επιβαρύνει το περιβάλλον και την υγεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεστ που θα προμηθευτεί η χώρα μας θα διεξάγονται τόσο με βάση το σάλιο και με βάση το ρινικό επίχρισμα (σ.σ. από τη μύτη).
Οι δύο ιατροί αναφέρουν ότι το σάλιο μπορεί να διαχειριστεί μόνο από ιατρό και πρέπει να έχει συγκεκριμένη μορφή.
«Υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις για το αν θα δηλώνονται με αξιόπιστο τρόπο τα αποτελέσματα των τεστ από τους πολίτες και αν θα δημιουργηθεί μία στρεβλή επιδημιολογική εικόνα» τονίζει η κα Μαστοράκου.
Και συμπληρώνει: «Δεν είναι μόνο ότι ένας πολίτης μπορεί να το αποκρύψει, αλλά ότι αρκετοί δεν είναι εξοικειωμένοι με το internet».
Για τον λόγο αυτό αναφέρει η κα Νικολάου ότι τα τεστ δηλώνονται στην πλατφόρμα από διαπιστευμένους γιατρούς σύμφωνα με τη νομοθεσία κάτι που δεν θα γίνει στα self tests.
Πηγή: Sputniknews, Λάμπρος Ζαχαρής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ