28.8 C
Athens
Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΣε δημοπρασία κοσμήματα της Ζωής Λάσκαρη και σερβίτσια του Αλέξανδρου Ιόλα

Σε δημοπρασία κοσμήματα της Ζωής Λάσκαρη και σερβίτσια του Αλέξανδρου Ιόλα

VERGOS AUCTIONS: Δημοπρασία Ζωγραφικής, Λαϊκών Αντικειμένων αλλά και Πολύτιμων Κοσμημάτων
Σπάνια κοσμήματα από Zolotas και Lalalounis, Chopard και Chaumet

 

Η σπονδυλωτή δημοπρασία που ξεκινά το καλοκαίρι ο Οίκος Δημοπρασιών Βέργος κρύβει και εκπλήξεις που ο οίκος τις αποκαλύπτει σταδιακά. Η δημοπρασία όπως ανακοινώθηκε, εκτείνεται σε 3 βασικές θεματικές ενότητες και καλύπτει όλες τις κατηγορίες στις οποίες εξειδικεύεται ο Οίκος.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους συλλέκτες – επενδυτές αλλά και τους λάτρεις της υψηλής αισθητικής είναι η δημοπρασία ενός από τα σερβίτσια της οικογένειας Καποδίστρια, που φέρει το οικόσημό τους.
Επίσης το έργο του Barend Cornelis Koekkoek (1803-1862), “Μάχη Ελλήνων και Τούρκων”, το οποίο αγοράστηκε από τον Αλέξανδρο Ιόλα στο Παρίσι από αντικέρ που συνήθιζε να ψωνίζει μεταξύ 1948-1950. Έκτοτε κοσμούσε τους τοίχους του θρυλικού σπιτιού της Αγίας Παρασκευής για μεγάλο διάστημα και εκτέθηκε σε πολλές εγχώριες εκθέσεις, μεταξύ των οποίων στη Βουλή των Ελλήνων, στην Εθνική Πινακοθήκη και το Πολεμικό Μουσείο, όπου το έργο παρουσίασε ο τότε πρόεδρος της δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με αφορμή τις εκδηλώσεις για την επέτειο του 1821.
Στην κατηγορία πολύτιμα κοσμήματα ξεχωρίζει ένα ζευγάρι σκουλαρίκια τα οποία ανήκαν στην αείμνηστη ηθοποιό Ζωή Λάσκαρη και ήταν μία επιλογή και αγορά της ίδιας κατά τη διάρκεια ταξιδιού της σε χώρα της Μέσης Ανατολής, όπως φαίνεται και από το πιστοποιητικό που τα συνοδεύει.

Γιάννης Τσαρούχης
Καικίας και Ζέφυρος, ακρυλικό σε πλακάκι, 30 x 30 cm.

Η σπονδυλωτή δημοπρασία
Το πρώτο μέρος της δημοπρασίας, περιλαμβάνει 158 έργα ζωγραφικής και γλυπτικής τέχνης καταξιωμένων καλλιτεχνών που διαμόρφωσαν τη νεοελληνική εικαστική σκηνή.
Εμφαση δίνεται στους Ελληνες εικαστικούς μεταξύ των οποίων, Α. Ακριθάκης, Γ. Βαρώτσος, Γ. Γαΐτης, Απ. Γεωργίου, Δ. Διαμαντόπουλος, Ν. Εγγονόπουλος, Γ. Ζογγολόπουλος, Γ. Κόττης, Τ. Μαντζαβίνος, Χρ. Μπότσογλου, Χρ. Μποκόρος, Pavlos (Διονυσόπουλος), Γ. Ρόρρης, Π. Σάμιος, Εδ. Σακαγιάν, Β. Σπεράντζας, Π. Τέτσης, Takis (Βασιλάκης), Θ. Τσίγκος, Α. Φασιανός, Β. Φωτόπουλος, Τζ. Χριστοφόρου κ.ά.
Αντιπροσωπευτικά έργα μεγάλων δασκάλων όπως ο Σπ. Βασιλείου, Κ. Βολανάκης, Γ. Γουναρόπουλος, Φ. Κόντογλου, Γ. Μαλέας, Γ. Μπουζιάνης, Γ. Μόραλης, Σπ. Παπαλουκάς, Κ. Παρθένης, Γ. Τσαρούχης, Ν. Χατζηκυριάκος – Γκίκας, Γ. Ιακωβίδης εμπλουτίζουν τη δημοπρασία.
Ιστορικά, Φιλελληνικά και Λαϊκά Αντικείμενα
Στη συγκεκριμένη κατηγορία περιλαμβάνονται μία σειρά από πίνακες ζωγραφικής με θέματα εμπνευσμένα από τους αγώνες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, τοπογραφίες μέσα από το βλέμμα φιλελλήνων ταξιδιωτών και καλλιτεχνών της εποχής, ιστορικά πορτρέτα, αντικείμενα καθημερινής χρήσης με φιλελληνική ταυτότητα καθώς και πολλά άλλα είδη ιστορικής και πολιτιστικής αξίας. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζει ένα από τα σερβίτσια της οικογένειας Καποδίστρια που φέρει το οικόσημό τους και περιλαμβάνει πιάτα, φλιτζάνια, ποτήρια για διάφορες περιστάσεις, καράφες, φρουτιέρες, σαλατιέρες και άλλα είδη σερβιρίσματος.
Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει επίσης για το συγκεκριμένο έργο, το οποίο αγοράστηκε από τον Αλέξανδρο Ιόλα στο Παρίσι από αντικέρ που συνήθιζε να ψωνίζει μεταξύ 1948-1950. Εκτοτε κοσμούσε τους τοίχους του θρυλικού σπιτιού της Αγίας Παρασκευής για μεγάλο διάστημα και εκτέθηκε σε πολλές εγχώριες εκθέσεις.
Αρχικά, εκτέθηκε την περίοδο 2001-2002 στη Βουλή των Ελλήνων με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 180 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 με τίτλο “Η Μάχη στα Δερβενάκια”. Επίσης, εκτέθηκε στην εθνική πινακοθήκη τη δεκαετία του 1980, ενώ κατόπιν πέρασε στην κατοχή των σημερινών ιδιοκτητών μέσω δωρεάς του Αλ. Ιόλα. Τελευταία φορά εκτέθηκε το 2019 στο πολεμικό μουσείο με αφορμή τις εκδηλώσεις για την επέτειο του 1821 και το έργο παρουσίασε ο τότε πρόεδρος της δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Θανάσης Τσίγκος, Λουλούδια σε μαύρο φόντο,
λάδι σε μουσαμά, 200 x 200 cm.

Πολύτιμα Κοσμήματα
Τις γνωστές κατηγορίες ειδών που έχουν αναδείξει τον Οίκο ΒΕΡΓΟΣ ως τον μεγαλύτερο οίκο δημοπρασιών στην Ελλάδα, έρχεται να συμπληρώσει η κατηγορία πολύτιμων κοσμημάτων, που περιλαμβάνει μοναδικά, υψηλής αισθητικής και αξίας κομμάτια, τα οποία έχουν επιλεχθεί και εκτιμηθεί από εξειδικευμένη ομάδα του Οίκου. Πολλά δε από αυτά φέρουν την υπογραφή φημισμένων κοσμηματοποιών της Ελλάδας, όπως Zolotas και Lalalounis, καθώς και του εξωτερικού, όπως οι οίκοι Chopard και Chaumet.
Ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων, ένα ζευγάρι σκουλαρίκια τα οποία ανήκαν στην αείμνηστη ηθοποιό Ζωή Λάσκαρη. Ηταν μία επιλογή και αγορά της ίδιας κατά τη διάρκεια ταξιδιού της σε χώρα της Μέσης Ανατολής, όπως φαίνεται και από το πιστοποιητικό που τα συνοδεύει.
Δημοπρασία
ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ
Τετάρτη 1η Ιουνίου | Ωρα: 6.00 μ.μ.
Εκθεση (ανοιχτή για το κοινό)
ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ
Κυριακή, 29 Μαΐου, 12:00 μ.μ. έως 9:00 μ.μ.
Δευτέρα, 30 Μαΐου, 10:00 π.μ. έως 9:00 μ.μ.
Τρίτη, 31 Μαΐου, 10:00 π.μ. έως 9:00 μ.μ.

 

Στα έργα της Νεοελληνικής Ζωγραφικήςκαι Γλυπτικής εχωρίζουν:

– Θανάσης Τσίγκος, Λουλούδια σε μαύρο φόντο, Τιμή εκτίμησης: € 20.000 – 30.000
– Γιάννης Γαΐτης, Χωρίς τίτλο, Τιμή εκτίμησης: € 10.000 – 15.000
– Γιάννης Τσαρούχης, Καικίας και Ζέφυρος, Τιμή εκτίμησης: € 12.000 – 16.000
– Takis [Βασιλάκης], Triple signal, Τιμή εκτίμησης: € 70.000 – 90.000
– Pavlos [Διονυσόπουλος], Pot de fleurs, Τιμή εκτίμησης: € 25.000 – 35.000

 

Barend Cornelis Koekkoek (1803-1862), Μάχη Ελλήνων και Τούρκων,
λάδι σε μουσαμά, 205 x 160 cm.
Δαχτυλίδι Chopard, χρυσός 18 καρατίων, 13,69 grams με 3 round brilliant cut κεντρικά διαμάντια και 130 round brilliant cut πλευρικά διαμάντια, συνολικά 5,47 ct.
Καρφίτσες Chaumet, πλατίνα, 25,37 grams, με round brilliant, old european, baguette και rectangular cut διαμάντια συνολικά 12,7 ct.

 

 

Αρχική Φωτογραφία: Αλέκος Φασιανός , Ρεμβάζων καπνιστής, λάδι σε μουσαμά, 89,5 x 99,5 cm.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ