13.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΣε αναζήτηση συμμάχων για την αναγνώριση των Κατεχόμενων ο Ερντογάν

Σε αναζήτηση συμμάχων για την αναγνώριση των Κατεχόμενων ο Ερντογάν

Σενάρια που διακινούνται τις τελευταίες ημέρες θέλουν τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να κινείται διπλωματικά για να αναγνωριστεί το Ψευδοκράτος από ξένους «παίκτες» φιλικά προσκείμενους προς την Τουρκία.
Μια σειρά δημοσιευμάτων από ΜΜΕ της Λιβύης είδε τις προηγούμενες ημέρες το φως της δημοσιότητας αναφορικά με επικείμενες κινήσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας περί φερόμενης «αναγνώρισης» της Κατεχόμενης Κύπρου από κράτη που πρόσκεινται φιλικά προς την Τουρκία.
Μεταξύ άλλων, λιβυκά ΜΜΕ (libya24 και 218-news) μετέδιδαν ότι ο Φαγέζ αλ Σάρατζ σχεδιάζει επίσκεψη στα Κατεχόμενα, με σκοπό την επίσημη αναγνώρισή τους ως κρατική οντότητα.
Διπλωματικές πηγές της Κυπριακής Δημοκρατίας που μίλησαν στο Sputnik, εκτιμούν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αναγνώρισης του Ψευδοκράτους από φιλοτουρκικά κράτη, όπως το Αζερμπαϊτζάν, το Πακιστάν και τη Λιβύη, το Μπαγκλαντές, την Γκάνα και τη Σομαλία.
«Υπάρχει πρόβλημα στη σωστή εκτίμηση της κατάστασης από τις κυπριακές Αρχές»
Αμφιβολίες ως προς αυτό εκφράζει, ωστόσο, ο διεθνολόγος Πάμπος Χρυσοστόμου μιλώντας στο Sputniκ:
«Γενικά υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα στις κυπριακές Αρχές να εκτιμηθεί σωστά η κατάσταση. Η ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας υποστήριζε ότι δεν θα ανοίξουν τα Βαρώσια και ότι η ΑΟΖ είναι θωρακισμένη. Οτι δηλαδή ο Ερντογάν δεν έχει τη δυνατότητα ούτε την τεχνογνωσία να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Πρόκειται για την κραυγαλέα επιφανειακή προσέγγιση των πραγμάτων. Την ίδια στιγμή, ενώ περίμεναν την εφαρμογή των κυρώσεων της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, κάτι τέτοιο δεν ήρθε ποτέ» δηλώνει ο κ. Χρυσοστόμου, διευθυντής Ερευνας και Διεθνών Σχέσεων στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
«Μόνο η παρέμβαση της Ρωσίας μπορεί να σταματήσει μια επικείμενη αναγνώριση των Κατεχομένων από το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και τη Λιβύη. Τα ψηφίσματα που υιοθετεί η Ρωσία κάνουν λόγο για Ομοσπονδία. Οι Τούρκοι θέλουν να εισάγουν στις διαπραγματεύσεις τη λύση των δύο χωριστών κρατών. Και αυτή είναι μια ειδοποιός διαφορά της Τουρκίας και της Ρωσίας στην άσκηση της εξωτερικής τους πολιτικής για το Κυπριακό» προσθέτει ο καθηγητής.
Ρώσος πρέσβης στην Κύπρο: Απαράδεκτη η απόφαση για το άνοιγμα των Βαρωσίων
Την ίδια στιγμή, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ρώσος πρέσβης στην Κύπρο, Στανισλάβ Οσάτσι, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την απόφαση για το άνοιγμα των Βαρωσίων, τονίζοντας πως «οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δημιουργούν επιπρόσθετες δυσκολίες για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας».
«Η θέση μας για το Κυπριακό είναι καλά γνωστή. Κάποιοι μας κατηγορούν ότι επαναλαμβάνουμε τις ίδιες θέσεις για πολλά χρόνια» είχε προσθέσει.
Επίσης, ο Ρώσος πρέσβης υπογράμμισε ότι η έλλειψη προόδου στη διαπραγματευτική διαδικασία οδηγεί στην αποδόμηση της κατάστασης γύρω από το νησί και στη δημιουργία τετελεσμένων.
«Σπρώχνει κάποιους από τους συμμετέχοντες σε αυτήν σε μονομερείς ενέργειες που είναι αντίθετες με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» σχολίασε.
Πηγή: Sputniknews, Λάμπρος Ζαχαρής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ