Σχέδια για την τεχνολογία στην εκπαίδευση

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 6 Αυγούστου 2020

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

Σε δηλώσεις του πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Χάλκη τόνισε: «Εάν κάτι μάθαμε από τον κορονοϊό είναι ότι η εξ αποστάσεως κατάρτιση, εκπαίδευση, επιμόρφωση, μας ανοίγει μία καινούργια πόρτα στο μέλλον. Δεν μπορεί ποτέ να είναι υποκατάστατο της παρουσίας των παιδιών στην τάξη. Για αυτό και πρόθεσή μας είναι -με όλα τα μέτρα ασφάλειας τα οποία θα μας υποδείξουν οι ειδικοί- τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά το Σεπτέμβριο και τα παιδιά να γυρίσουν στην τάξη, παρά την πρόκληση που αντιμετωπίζουμε τώρα με το ζήτημα του κορονοϊού, με άλλους κανόνες.
Αλλά στα ζητήματα της εκπαίδευσης μου άρεσε πάρα πολύ η ιδέα αυτή είναι απολύτως λογικό να μπορούμε να έχουμε ένα κέντρο υποστήριξης παιδιών, αλλά και δασκάλων εκεί που έχουμε δυσκολίες στελέχωσης σχολείων, είτε μιλάμε για δημοτικά, είτε μιλάμε για γυμνάσια, είτε μιλάμε για λύκεια. Προγράμματα επιμόρφωσης, συμπληρωματική εκπαίδευση, για παιδιά τα οποία θα δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις. Και αυτό θα μπορούσε να γίνει κάλλιστα κεντρικά, από μία κεντρική δομή που να υποστηρίζει νησιά ή ενδεχομένως και ακριτικά χωριά που έχουν αντίστοιχα ζητήματα με αυτά ενός μικρού νησιού, με τις ιδιαιτερότητες που έχει πάντα η παροχή εκπαίδευσης στις μικρές κοινότητες. Είναι εξαιρετική ιδέα θα κρατήσω το σχετικό υπόμνημα και θα το συζητήσω με την Υπουργό και την Υφυπουργό Παιδείας.
Εχουμε πολύ φιλόδοξα σχέδια για τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία στην εκπαίδευση και τώρα -όπως είπε και ο Περιφερειάρχης- έχουμε μία πολύ μεγάλη ευκαιρία. Και η μεγάλη ευκαιρία, είναι τα καινούργια χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία θα προστεθούν στο επόμενο ΕΣΠΑ -για να το πω με απλά λόγια- ύψους 40 δισ. ευρώ. Θα προστεθούν άλλα 32 δισ. ευρώ από το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης για το οποίο έχετε ακούσει πολλά, αλλά είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό όπλο για να μπορέσουμε να κάνουμε επενδύσεις στην κατεύθυνση που θέλουμε. Και η κατεύθυνση είναι να στηρίξουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος, τις ποιοτικές υποδομές, την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τις ψηφιακές δεξιότητες, τις ψηφιακές υποδομές. Πολλά από αυτά είναι ζητήματα τα οποία αφορούν και το δικό σας νησί.
Σε αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία βέβαια προστίθεται και το πρόγραμμα «Τρίτσης», το όποιο είναι ένα πολύ σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο για το οποίο είμαι βέβαιος ότι και το γνωρίζετε και προετοιμάζεστε, διότι, ήδη έχουν βγει και οι σχετικές προσκλήσεις για τη δεύτερη φάση του. Και βέβαια έχετε αυτή τη δυνατότητα. Εχω πει ότι δεν θέλω να υπάρχει Δήμος στην Ελλάδα ο οποίος να μην έχει εντάξει τουλάχιστον ένα έργο το οποίο θεωρεί -ο Δήμος, το δημοτικό συμβούλιο, η τοπική κοινότητα- ως εμβληματικό στο πρόγραμμα του «Τρίτση» ώστε να χρηματοδοτηθεί από εκεί.