Qi Baishi: Η μυστηριώδης Ανατολή

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 7 Νοεμβρίου 2019

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ,

Για πρώτη φορά στην Ευρώπη παρουσιάζεται έκθεση έργων του επιφανούς Κινέζου ζωγράφου Qi Baishi, με τίτλο «Qi Baishi: Η μυστηριώδης Ανατολή». Πρόκειται για μια μοναδική συνεργασία της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Πεκίνου (Α.Κ.Τ.Π), του Ελληνοκινεζικού Συνδέσμου Οικονομικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης και του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη.
Στην Αθήνα θα εκτεθούν 126 πολύτιμοι αντιπροσωπευτικοί του πίνακες, αποκαλύπτοντας το στίγμα των προσωπικών του κατακτήσεων. Χαρακτηριστική παραμένει η επισήμανση της Εγκυκλοπαίδειας Μπριτάνικα, η οποία μαζί με τον Zhang Daqian τους αναφέρει ως τους τελευταίους μεγάλους παραδοσιακούς Κινέζους ζωγράφους.

Ειρήνη 6850 εκ. – 1952

Ο Διευθυντής Εικαστικού Προγράμματος του Ιδρύματος Θεοχαράκη γράφει στον ομότιτλο κατάλογο της έκθεσης: «Πολλοί ισχυρίζονται ότι αυτό που ονειρεύεται ο άνθρωπος δεν εκπληρώνεται ποτέ. Ο Qi Baishi γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1863 ως Τσι Χουάνγκ, στην Xiangtan της επαρχίας Χουνάν στην Κίνα, γενέτειρα πολλών γνωστών προσωπικοτήτων, ανάμεσα στους οποίους και ο Mao Zedong, σε μια φτωχή αγροτική οικογένεια. Αρχικά, εκπαιδευμένος ως ξυλουργός, λέγεται ότι πρωτοπροσέγγισε τη ζωγραφική χρησιμοποιώντας το εγχειρίδιο ζωγραφικής Ο κήπος του σιναπόσπορου, από την εποχή της ύστερης δυναστείας Qing.

Ευτυχισμένη γαλήνια ζωή 695345 εκ. χωρίς χρονολογία

Στα σαράντα του άρχισε να ταξιδεύει αναζητώντας τη γνώση και την αίσθηση του κόσμου. Η ζωγραφική του είναι όλο ζωή και αντανακλά αυτό που βρίσκεται μπροστά μας και που η ματιά μας το προσπερνά, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε την ομορφιά και το μυστήριο της ζωής, που έχουν τα απλά ζωγραφικά του θέματα, όπως οι γαρίδες και τα καβούρια, τα τριζόνια και οι λιβελούλες, οι λωτοί και τα ροδάκινα, έως τα τοπία με τα απέραντα βουνά και τους υπέροχους κήπους.

Ακρίδα και αμάρανθος 6834 εκ. – χωρίς χρονολογία

Το έργο του εντάσσεται στην συνέχιση της χιλιετούς παραδοσιακής εικονογραφικής τέχνης της χώρας του, η οποία επιδιώκει να εκφράσει την ψυχή, την εσωτερική κίνηση των όντων και τη σχέση τους με το σύμπαν. Επίμονα και σταθερά το έργο του αντανακλά τη χαρά της ζωής, δίνοντας προτεραιότητα στην πιστότητα, την αναπαράσταση, το σχέδιο και το χρώμα. Ο Qi Baishi είναι εξοικειωμένος με τη φύση, την οποία απεικονίζει με ακρίβεια και κατακτά την αρμονία με την πραγματικότητα και προτρέπει τον θεατή να αισθανθεί αμεσότερα αυτό που βλέπει. Η ζωγραφική του μας θέλγει και μας εμπνέει, αφού εκφράζει το νόημα της ζωής και εξακολουθεί να φωτίζει τον δρόμο, που μας οδηγεί στα θαύματα της φύσης, όπως ένα ανθισμένο ηλιοτρόπιο (Sunflower, 176.5X47.5 cm) ή ένα κόκκινο δαμάσκηνο (Red plum, 139.5X48 cm). Η ζωγραφική του παραμένει ένας φρέσκος σπόρος στον χώρο της τέχνης, αφήνοντας προς προβληματισμό τον στοχασμό του: «Πώς να ζωγραφίσεις αυτόν που επιθυμεί να γίνει πλούσιος;».

Ζώντας στο βουνό με τα μυριάδες μπαμπού 1025495 εκ. – χωρίς χρονολογία

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη.
Διάρκεια: 12 Νοεμβρίου 2019 – 12 Ιανουαρίου 2020.
Ιδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, Βασ. Σοφίας 9 και Μέρλιν 1, www.thf.gr.

Φωτογραφία:Ορεινό τοπίο 163048 εκ. – 1910 – φύλλο λευκώματος