Ψήφος εμπιστοσύνης από MorganStanley, J.P. Morgan και Goldman Sachs στην Alpha Bank

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 29 Νοεμβρίου 2020

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

Θετική αξιολόγηση για τα αποτελέσματα που πέτυχε η Alpha Bank το τρίτο τρίμηνο 2020, παρά τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19. δίνουν οι Morgan Stanley, J.P.Morgan και Goldman Sachs.
Στις αναλύσεις τους και οι τρεις επενδυτικοί οίκοι, όπως και η Deutsche Bank σε πρόσφατη έκθεσή της, αποτιμούν θετικά στις επιδόσεις της τράπεζας, η οποία στο τρίτο τρίμηνο 2020 κατέγραψε κέρδη μετά από φόρους 44 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις των αναλυτών.
Παράλληλα, χαρακτηριστική της θετικής αξιολόγησης των οίκων, είναι η έμφαση που δίνουν στην ισχυρή κεφαλαιακή θέση της Alpha Bank, την οποία χαρακτηρίζουν best-in-class, με τον Δείκτη «Total CAD» να διαμορφώνεται στο 18.3%, γεγονός που, όπως σχολιάζουν οι οίκοι, της επιτρέπει να επιταχύνει την μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) και την καθιστά, την Τράπεζα με το καλύτερο κεφαλαιακό προφίλ στην Ελλάδα, με ισχυρή προοπτική να απορροφήσει με ευκολία τους «κραδασμούς» που προκαλεί η πανδημική κρίση.
Όπως επισημαίνουν αναλυτές, ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης το γεγονός ότι και οι τρεις εκθέσεις κάνουν ειδική θετική μνεία στην απρόσκοπτη εξέλιξη του Project Galaxy που βρίσκεται στην τελική του ευθεία, με τον προτιμητέο επενδυτή να έχει ήδη ανακηρυχθεί και την ολοκλήρωση της μεγάλης τιτλοποίησης ΜΕΑ ύψους 10,8 δισ. ευρώ να τοποθετείται εντός του πρώτου τριμήνου του 2021.
«Ελκυστική» η μετοχή της Alpha Bank – οι εκτιμήσεις των οίκων με μια ματιά
Κατά τη Morgan Stanley, η Alpha Bank αποτελεί τη μεγαλύτερη επενδυτική ευκαιρία με βάση την εξυγίανση του ισολογισμού, με «αιχμή του δόρατος» τη μείωση των εγχώριων MEA σε 8 δισ. ευρώ έως το 2021, έναντι 18,9 δισ. ευρωπ στα τέλη του 2019. Ο μεγάλος αμερικανικός επενδυτικός οίκος, δίνει τιμή-στόχο 0,90 ευρώ και τηρεί στάση overweight (καλύτερη της αγοράς με περιθώρια ανόδου).
Από την πλευρά της, η J.P. Morgan δίνει τιμή-στόχο 1,10 ευρώ, τηρώντας επίσης στάση overweight.
Τέλος, σύσταση αγοράς (Buy) δίνει η Goldman Sachs για την Alpha Bank με τιμή-στόχο 0,95 ευρώ και περιθώριο ανόδου (upside) 44,4%.
Υπενθυμίζεται ότι και η Deutsche Bank έχει δώσει σύσταση αγοράς (Buy) και τιμή-στόχο 1,2 ευρώ στην πρόσφατη ανάλυσή της με τις εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου 2020 της Alpha Bank.
Τα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου 2020
Κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 130,4 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2020, ανακοίνωσε η Alpha Bank έναντι 91,6 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο το 2019.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλειος Ψάλτης, σε δήλωση του με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων ανέφερε: «Η πανδημία εξακολουθεί να προκαλεί συνθήκες αυξημένης αστάθειας στην οικονομία. Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για ένα δεύτερο lockdown σε όλη τη χώρα, ακολουθήθηκε από νεότερες εξελίξεις αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις αισιοδοξίας για το μέλλον.
Σε αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες, παραμείναμε αταλάντευτοι στην πορεία υλοποίησης της Συναλλαγής Galaxy, την τιτλοποίηση Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων ύψους 10,8 δισ. ευρώ και τη συνακόλουθη πώληση της Cepal Hellas, εξ’ ολοκλήρου θυγατρικής μας εταιρίας διαχείρισης απαιτήσεων. Παρά την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, λάβαμε δύο δεσμευτικές προσφορές από διεθνείς επενδυτές υψηλού κύρους, ενώ πρόσφατα καταλήξαμε στον προτιμητέο επενδυτή, με στόχο την ολοκλήρωση της συμφωνίας εντός του τρέχοντος έτους. Η αντιμετώπιση της κληρονομιάς του παρελθόντος αλλάζει ριζικά την εικόνα του ισολογισμού μας, καθώς τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια στην Ελλάδα θα μειωθούν κατά 62% σε 4,8 δισ. ευρώ εντός του κεφαλαιακού πλαισίου που είχαμε προϋπολογίσει. Το πρόγραμμα λειτουργικού και ψηφιακού μετασχηματισμού της τράπεζας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς εξακολουθούμε να παρέχουμε έμπρακτη στήριξη στους πελάτες μας. Το επιβεβαιώνουν η αναστολή καταβολής εξυπηρετούμενων οφειλών ύψους 4,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα καθώς και οι νέες χορηγήσεις ύψους 4,6 δισ. ευρώ, στις οποίες προχωρήσαμε από την αρχή του έτους έως τον Οκτώβριο.
Η ισχυρή ρευστότητα και η κεφαλαιακή μας επάρκεια, με τον δείκτη CAD σταθερά στο 18,3%, αποτελούν το θεμέλιο ώστε να διαδραματίσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο υποστήριξης της προσπάθειας των πελατών μας για έγκαιρη επιστροφή στην ομαλή οικονομική δραστηριότητα. Στο εννεάμηνο του έτους, επιτύχαμε αύξηση του κύριου αποτελέσματος προ προβλέψεων κατά 4% σε ετήσια βάση, παραμένοντας προσηλωμένοι στον περιορισμό του λειτουργικού μας κόστους. Η ανθεκτικότητα των αποτελεσμάτων της τράπεζας, μας επιτρέπει αφενός να απορροφήσουμε τις ζημίες απομείωσης για κάλυψη πιστωτικού κινδύνου ύψους 737 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου το 40% σχετίζεται με την πανδημική κρίση, αφετέρου δε να επιτύχουμε ετήσια αύξηση 42% στα κέρδη μετά από φόρους, τα οποία ανήλθαν σε 130 εκατ. ευρώ. Θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό του Ομίλου για την αφοσίωση και τη σκληρή δουλειά με την οποία, σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες, συνεχίζει να εξυπηρετεί τους πελάτες μας, προκειμένου όλοι μαζί να υπερβούμε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και να αναδείξουμε την τράπεζά μας ως τον αδιαμφισβήτητο νικητή μετά την κρίση».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ