Πρωθυπουργός: Η ανάπτυξη θα αφορά όλους τους Ελληνες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 13 Σεπτεμβρίου 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , , , ,

Πού θα γίνει το φράγμα Μητσοτάκη

Για ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα με πρωταγωνιστή τον πρωτογενή τομέα αλλά και ένα συνολικότερο πλαίσιο κυβερνητικής πολιτικής με αιχμή την ανάπτυξη για όλους τους Ελληνες, μίλησε ο πρωθυπουργός που βρέθηκε στα Φάρσαλα και μετείχε σε σύσκεψη με νέους αγρότες και εκπροσώπους των τοπικών φορέων στο Δημαρχείο της πόλης.
«Εχουμε την ευκαιρία να κάνουμε ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα. Και σε αυτό το αναπτυξιακό άλμα ο πρωτογενής τομέας θα πρέπει να είναι πρωταγωνιστής. Αυτή η κυβέρνηση κρίνεται περισσότερο από τα έργα και λιγότερο από τα λόγια. Δεν θα σας λέμε πράγματα τα οποία δεν μπορούμε να κάνουμε. Δεν θα μπορούμε να λέμε ναι σε όλα τα αιτήματα, αλλά στα δίκαια αιτήματα για τα οποία δεσμευόμαστε ότι θα υλοποιήσουμε να είστε σίγουροι ότι αυτό το οποίο λέμε είμαστε σε θέση να το κάνουμε» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Τηρήσατε τη δέσμευσή σας», είπαν στον πρωθυπουργό ο δήμαρχος Τυρνάβου, ο διευθυντής του σχολείου στο Δαμάσι και κάτοικοι
«Η ανάπτυξη θα αφορά όλους τους Ελληνες»
Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις στην ομιλία του στη ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξήγησε το συνολικότερο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής. «Η ανάπτυξη σημαίνει παραπάνω πλούτος για τη χώρα. Σημαίνει περισσότερα δημοσιονομικά περιθώρια και μας επιτρέπει να κάνουμε πράξη την κεντρική μας προεκλογική δέσμευση ότι η ανάπτυξη την οποία θα δρομολογήσουμε θα αφορά όλους τους Ελληνες. Και όλοι να έχουν ένα μέρισμα από αυτή τη νέα αναπτυξιακή δυναμική η οποία δρομολογείται στην ελληνική οικονομία. Είναι μέτρα τα οποία εντάσσονται σε ένα συνολικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο για το πώς θα εκσυγχρονίσουμε συνολικά τις υποδομές της ελληνικής οικονομίας. Και αυτό σε μεγάλο βαθμό αφορά και τον πρωτογενή τομέα» είπε χαρακτηριστικά.
«Κερδίζουμε το στοίχημα να θεραπεύσουμε τις πληγές του “Ιανού”»
Μιλώντας για τις περυσινές καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες και για την ανταπόκριση της κρατικής μηχανής, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Αμέσως μετά τον Ιανό πετάξαμε με ελικόπτερο πάνω από την περιοχή και συγκλονιστήκαμε τότε από την έκταση της καταστροφής. Και όταν προσγειωθήκαμε στην Καρδίτσα και κάναμε την πρώτη σύσκεψη, έβλεπα στα μάτια των πολιτών την απογοήτευση, την οργή, αλλά και τη δυσπιστία απέναντι στις προθέσεις μας να θεραπεύσουμε τις πληγές του Ιανού το συντομότερο δυνατόν και με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι αντιμετωπίζαμε στο παρελθόν τέτοιου είδους φυσικές καταστροφές. Πιστεύω ότι ένα χρόνο μετά, το στοίχημα αυτό το κερδίζουμε. Δεν θα πω το κερδίσαμε, ακόμα. Το κερδίζουμε. Οι Θεσσαλοί, όσοι επλήγησαν από τον Ιανό αισθάνθηκαν το κράτος δίπλα τους» είπε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαρίθμησε αναλυτικά τις ενέργειες αποκατάστασης που έχουν υλοποιηθεί. «Για πρώτη φορά εκταμιεύτηκαν αποζημιώσεις με τόσο μεγάλη ταχύτητα και η τοπική αυτοδιοίκηση, βέβαια, γνωρίζει καλά ότι ουδέποτε στο παρελθόν διαχειρίστηκε η ίδια πόρους τέτοιου ύψους με τόσο μεγάλη ταχύτητα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στο Δήμο Φαρσάλων χορηγήθηκε έκτακτη χρηματοδότηση που έφτασε τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στην Περιφέρεια μέχρι στιγμής έχουν δοθεί 55 εκατομμύρια ευρώ, 55 εκατομμύρια ευρώ για έργα υποδομής, όχι απλά για να διορθώσουμε αυτά τα οποία καταστράφηκαν, αλλά για να τα κάνουμε καλύτερα. Και βέβαια σε αυτό θα προσθέσω και τις αποζημιώσεις, οι οποίες δόθηκαν από τον ΕΛΓΑ, αλλά και την εκταμίευση ύψους 55% ως προς τις αποζημιώσεις που αφορούν τις επιχειρήσεις. Εχει δίκιο ο περιφερειάρχης να λέει, ότι για πρώτη φορά εκταμιεύτηκαν τέτοια ποσά, τόσο γρήγορα και σε αυτό το ποσοστό» τόνισε.


Ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης για τη δημιουργία ενός πλαισίου νομικής αρωγής το οποίο χρησιμοποιείται για την άμεση παροχή στήριξης σε περίπτωση φυσικών καταστροφών. «Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον Χρήστο Τριαντόπουλο. Και νομίζω ότι όλοι σας του οφείλετε ένα μεγάλο ευχαριστώ, διότι πέρα και πάνω από την τυπική του αρμοδιότητα, έσκυψε πάνω στο πρόβλημα και μας βοήθησε να έχουμε πια ένα νομικό πλαίσιο κρατικής αρωγής, το οποίο είναι σημαντικά βελτιωμένο σε σχέση με αυτό το οποίο κληρονομήσαμε και μάλιστα το οποίο βελτιώνουμε συνέχεια» ανέφερε.
«Παραδείγματος χάρη, στη μεγάλη καταστροφή της Εύβοιας, διαπιστώσαμε ότι είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να ενοποιήσουμε όλες τις πλατφόρμες σε μία και να εκταμιεύσουμε ένα ποσό πολύ γρήγορα στους ανθρώπους οι οποίοι έχασαν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους. Προσπαθούμε λοιπόν συνέχεια να γινόμαστε καλύτεροι, αλλά έχουμε πια έναν μηχανισμό, ο οποίος μας επιτρέπει να παρεμβαίνουμε και να θεραπεύουμε τις ζημιές οι οποίες προκαλούνται από φυσικές καταστροφές που δυστυχώς όπως διαπιστώνουμε θα μας επισκέπτονται «ολοένα και πιο συχνά», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Το φράγμα Μητσοτάκη
Παράλληλα, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση στο Δημαρχείο στάθηκαν ιδιαίτερα στην ανάγκη να προχωρήσει το έργο της κατασκευής του Φράγματος της “Σκοπιάς” λέγοντας στο πρωθυπουργό ότι «αν γίνει θα το ονομάσουμε φράγμα Μητσοτάκη» καθώς, όπως είπαν είναι το μόνο έργο που θα κρατήσει τους αγρότες στην περιοχή.
«Το φράγμα του Ενιπέα είναι φράγμα κομβικής σημασίας, εθνικής σημασίας. Και σας δίνω την προσωπική μου διαβεβαίωση ότι θα το παρακολουθώ ο ίδιος, θα τηρήσουμε τα σχετικά χρονοδιαγράμματα και η όλη διαδικασία του σχετικού διαγωνισμού, της ανάθεσης, της προκήρυξης και της ανάθεσης του έργου θα γίνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα» είπε ο πρωθυπουργός.
Το φράγμα της Σκοπιάς στον ποταμό Ενιπέα
Το σχεδιαζόμενο φράγμα της Σκοπιάς, στον ποταμό Ενιπέα, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 100 εκατομμύρια ευρώ, θα εξυπηρετήσει την αγροτική οικονομία των Φαρσάλων και τις ανάγκες υδροδότησης της περιοχής, ενώ θα έχει και πολύπλευρα «πράσινο» αποτύπωμα.
Κύριος σκοπός του έργου είναι η άρδευση περίπου 100.000 στρεμμάτων γης για την αποδοτική καλλιέργειά τους, με μικρότερο κόστος. Παράλληλα, το φράγμα θα παρέχει νερό στην πόλη των Φαρσάλων και σε σειρά οικισμών της περιοχής, πληθυσμού περίπου 10.000 κατοίκων.
Το φράγμα θα συμβάλλει στην αποκατάσταση των υπογείων υδάτων της περιοχής, περιορίζοντας την υπεράντληση, και θα εξυπηρετεί μικρές υδροηλεκτρικές μονάδες για την παραγωγή ενέργειας.
Το έργο, που θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ, έχει ήδη χαρακτηριστεί εθνικού επιπέδου, ειδικό και σημαντικό με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή. Βάσει του σχεδιασμού η πρώτη φάση του διαγωνισμού αναμένεται να προκηρυχθεί έως το τέλος του 2021.
Στην πλατεία των Φαρσάλων και τους κεντρικούς δρόμους της πόλης ο πρωθυπουργός
Αμέσως μετά τη συζήτηση στο Δημαρχείο, ο πρωθυπουργός πέρασε από τα καταστήματα στους κεντρικούς δρόμους των Φαρσάλων και συνομίλησε με καταστηματάρχες. Στη συνέχεια, στην κεντρική πλατεία οι κάτοικοι τον υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα και ο πρωθυπουργός μαζί με τον δήμαρχο Φαρσάλων Ιορδάνη Εσκίογλου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με νέους σε κεντρικό καφέ.
Στη συζήτηση που έγινε στο Δημαρχείο Φαρσάλων συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος καθώς επίσης οι βουλευτές Λάρισας της ΝΔ Χρήστος Κέλλας και Στέλλα Μπίζιου.

 

Γνωρίζω καλά την εξάρτηση των Φαρσάλων από το νερό σε όλα τα επίπεδα. Εχετε δίκιο να λέτε ότι αυτή τη στιγμή ο κάμπος των Φαρσάλων είναι το ένα τμήμα της Θεσσαλίας που δεν καλύπτεται από κάποιο ουσιαστικό έργο υποδομής. Γι’ αυτό και αποτελεί προσωπική μου δέσμευση ότι το φράγμα του Ενιπέα στη Σκοπιά θα γίνει, θα ολοκληρωθεί επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης. Οπως ξέρετε, με απόφαση της 1ης Μαρτίου 2021 το έργο αυτό έχει ήδη χαρακτηριστεί ως έργο εθνικού επιπέδου. Εχει ενταχθεί δηλαδή, με άλλα λόγια, στον προγραμματισμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Φεύγει δηλαδή από το επίπεδο της Περιφέρειας και έρχεται στο επίπεδο του κεντρικού κράτους.
Το έργο θα γίνει με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Εκτιμούμε τον προϋπολογισμό γύρω στα 100 εκατομμύρια. Θεωρούμε όμως ότι είναι μία επένδυση απολύτως απαραίτητη αφενός για να προστατεύεστε από πλημμυρικά φαινόμενα και αφετέρου για να εξασφαλίσουμε ότι θα μπορείτε να αρδεύετε για πάντα τα 100.000 στρέμματα τα οποία σήμερα πάσχουν αντικειμενικά από έλλειψη νερού. Και βέβαια έχουμε συζητήσει πολλές φορές τα ζητήματα της διαχείρισης του νερού στον Θεσσαλικό Κάμπο. Εχω πει πολλές φορές, πιστεύω με γενναιότητα, θυμάμαι μία φορά, δεν ξέρω πόσοι από εσάς, ίσως ο Χρήστος το θυμάται, μία φορά είχα μιλήσει σε μία κομματική εκδήλωση του 2006, νέος βουλευτής τότε στην Αγιά, και είχα πει και με είχαν στραβοκοιτάξει τότε λίγο οι φίλοι μου, είχα πει «μην βάζουμε όλα μας τα αυγά στο καλάθι της εκτροπής του Αχελώου».
Κυρ. Μητσοτάκης