20.2 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠρόσκληση στα παιδιά να δουν αρχαία τραγωδία από τον Δ. Λάλο

Πρόσκληση στα παιδιά να δουν αρχαία τραγωδία από τον Δ. Λάλο

Το νήμα που συνδέει την πρόσφατη παράδοση με την παράδοση που είχαν οι πρόγονοί μας 2.500 χρόνια πριν, προσπαθούν να βρουν οι συντελεστές της παράστασης «Βάκχες», που παρουσιάζεται απόψε στη Θεσσαλονίκη.

Την τραγωδία του Ευριπίδη πήρε στα χέρια της η σκηνοθέτιδα Έλενα Μαυρίδου και από κοινού με τον μουσικό -και αδερφό της- Γιώργο Μαυρίδη, που έχουν προσωπική εμπειρία και συμμετοχή στα δρώμενα των Αναστεναρίων, κατάφεραν να συνδυάσουν στοιχεία του δρώμενου που έχουν συγγένεια με τη Βακχεία, με τη σύγχρονη μουσική. Τη δυναμική εκδοχή των Βακχών, με τις ρίζες της βαθιά στην παράδοση, παρουσιάζουν σε όλη την Ελλάδα με αποψινό σταθμό στην περιοδεία τους, το Θέατρο Δάσους.

«Ερχόμαστε με τις Βάκχες, οι οποίες πιστεύουμε ότι είναι ένα έργο που περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ενώνει τη σύγχρονη με την παλιά παράδοση. Εδώ έχουμε μία παράδοση δύο ταχυτήτων: Αυτήν που καταλαβαίνουμε κι εμείς περισσότερο, με τα νταούλια, τις λύρες, την πυροβασία των Αναστεναρίων ή τα κουδούνια που βλέπουμε στις Απόκριες σε κάποια από τα χωριά μας, αλλά και την άλλη, μία παράδοση 2.500 ετών, γιατί μιλάμε για ένα έργο που γράφτηκε το 407 π.Χ.», δηλώνει στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρωταγωνιστής της παράστασης Δημήτρης Λάλος.

Ο ίδιος, υποδύεται τον Διόνυσο, το γιο του Δία και της Σεμέλης, κόρης του βασιλιά της Θήβας Κάδμου. Επειδή λοιπόν ούτε ποτέ αναγνωρίστηκε ως θεός, ούτε τιμήθηκε στην πατρίδα της μητέρας του, πηγαίνει στη Θήβα για να διαδώσει τη λατρεία του και να δώσει ένα μάθημα στους ασεβείς που τον αρνούνται. Τον συνοδεύει ένας όμιλος γυναικών που τον ακολουθούν πιστά, οι Βάχκες.

«Είναι πάρα πολύ δύσκολο να κάνεις έναν θεό, αλλά για μένα ήταν μία πολύ ωραία πρόκληση και μία ευκαιρία να εξερευνήσω καινούργια υποκριτικά μονοπάτια, τόσο σωματικά όσο και λεκτικά, βγαίνοντας από μία διετία που κάνω το Σασμό (σ.σ. καθημερινή τηλεοπτική σειρά)», σημειώνει ο δημοφιλής ηθοποιός.

Ο πιο άσπονδος από τους αρνητές του, είναι ο Πενθέας, εγγονός του Κάδμου και βασιλιάς πλέον της Θήβας. Πρόκειται για τον δεύτερο βασικό ρόλο της τραγωδίας, τον οποίο ερμηνεύει ο Γιώργος Χριστοδούλου. Μαζί τους είναι ακόμη οι ηθοποιοί Βίκυ Βολιώτη, Έλενα Μαυρίδου, Θανάσης Δόβρης, Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Στέργιος Κοντακιώτης και Δήμητρα Κούζα, σε ένα καστ συνολικά δεκατεσσάρων ατόμων. Αναπόσπαστο στοιχείο της παράστασης είναι η πρωτότυπη μουσική, που ερμηνεύεται επί σκηνής από τον συνθέτη Γιώργο Μαυρίδη και τον Βασίλη Κόκλα.

«Είμαστε …φλώροι με τα παιδιά μας, να έρθουν να δουν τραγωδία»

Στη διαχρονικότητα της αρχαίας τραγωδίας αναφέρθηκε ο Δημήτρης Λάλος, ο οποίος τόνισε ότι η θέασή της μπορεί να αποτελέσει οικογενειακή εμπειρία. «Αυτά τα έργα είναι τόσο ανοιχτά, τόσο πολύπλοκα και πολυδιάστατα και γι΄ αυτό έχουν αντέξει μέχρι τώρα. Επομένως, κατά τη γνώμη μου, οι Βάκχες δεν είναι ένα έργο το οποίο είναι επίκαιρο. Είναι ένα έργο διαχρονικό. Οι Βάκχες είχαν να πουν κάτι, έχουν να πουν κάτι και θα έχουν να πουν κάτι», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε, στη μέχρι τώρα περιοδεία της παράστασης ο κόσμος γεμίζει τα θέατρα και εκφράζει τον ενθουσιασμό του προς τους συντελεστές. «Η αγάπη που εισπράττουμε είναι κάτι ανεπανάληπτο, ο κόσμος ανταποκρίνεται φοβερά, καταλαβαίνει το έργο, όπως και την πρόθεσή μας να γίνουμε ένα μαζί του. Επίσης πιστεύω ότι αυτή, όπως και κάθε παράσταση που έχει το χαρακτήρα να ταξιδεύει ανά την Ελλάδα, δεν είναι μόνο ένα είδος θέασης αλλά είναι και ένα είδος εμπειρίας», τόνισε ο κ. Λάλος.

Δήλωσε βέβαιος μάλιστα, ότι θα μπορέσουν να την εκτιμήσουν και οι νεαροί θεατές και κάλεσε τον κόσμο να τη δει με τα παιδιά του. «Πολλές φορές φοβόμαστε ίσως ότι τα παιδιά μας δεν θα αντέξουν μία αρχαία τραγωδία ή ότι θα είναι αρκετά σκληρή γι’ αυτά. Εγώ πιστεύω το ακριβώς αντίθετο. Τι πιο ωραίο για ένα παιδί να ακούσει έναν ποιητικό λόγο, ένα ποιητικό κείμενο, μέσα από την αγριάδα του οποίου πολλές φορές φωτίζεται το καλό ή και το αντίθετο. Αν μου επιτραπεί η έκφραση, ίσως είμαστε λίγο …φλώροι με τα παιδιά μας. Θα ήταν ωραίος ο αντίποδας της καθημερινότητας των νέων, να ακούσουν και να δουν μια αρχαία τραγωδία», κατέληξε.

Οι «Βάκχες» του Ευριπίδη παρουσιάζονται από την Πέμπτη Εποχή σε συνεργασία με το Θέατρο του Νέου Κόσμου, σήμερα στις 21:30 στο Θέατρο Δάσους.

Βαρβάρα Καζαντζίδου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ