Προς παράταση του lockdown – Παγώνει το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων συνεδριάζει σήμερα, Παρασκευή 26 Μαρτίου, εξετάζοντας το επιδημιολογικό προφίλ της χώρας μας, ώστε να προετοιμάσει τις εισηγήσεις προς την ελληνική κυβέρνηση.
Το διήμερο της 24ης-25ης Μαρτίου, με τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση του 1821, δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχνάμε πως την Τρίτη 23 Μαρτίου καταγράφηκε ρεκόρ στα κρούσματα της πανδημίας της COVID-19 με 3.586 νέα, ενώ και οι διασωληνωμένοι αυξάνονται κάθε μέρα φτάνοντας σε δυσθεώρητα ύψη (706), με αποτέλεσμα να θεωρείται δεδομένη η παράταση του lockdown για ακόμη μια εβδομάδα, δηλαδή μέχρι και τις αρχές Απριλίου.
Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση, αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επιθυμούσε το άνοιγμα της αγοράς να πραγματοποιηθεί στις 5 Απριλίου ή το αργότερα στις 12 ή 17 Απριλίου, ενώ όταν επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα θα είναι με τη μέθοδο του click away και με πολύ αυστηρά μέτρα, σύμφωνα με το STAR.
Πάντως, απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες δραστηριότητες, δηλαδή σε περίπτωση που τα μέτρα παραταθούν και μετά τα μέσα Απριλίου, τότε το άνοιγμα των σχολείων αναμένεται να μετατεθεί μετά τις διακοπές του Πάσχα.
Αβεβαιότητα επικρατεί και σχετικά με το εάν θα επιτραπούν εν τέλει οι μετακινήσεις από νομό σε νομό το Πάσχα.
Ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, χαρακτήρισε δύσκολη υπόθεση την άρση του lockdown, τονίζοντας πως τα επιδημιολογικά δεδομένα θα παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο για τρεις με τέσσερις εβδομάδες ακόμη.
Ερωτηθείς μάλιστα αν το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο σε σχέση με το περσινό, κατέστησε σαφές ότι η επιλογή είναι μία: ή θα κάνουμε Πάσχα ή θα κάνουμε καλοκαίρι.
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο MEGA, ζήτησε να πάμε σε άνοιγμα των εξωτερικών χώρων της εστίασης αλλά και των καταστημάτων, κρίνοντας πως έτσι θα σταματήσει η ενδοοικογενειακή διασπορά του κορονοϊού.
Χαρακτήρισε «ανάσα» το άνοιγμα των κομμωτηρίων, σημειώνοντας πως «αποστάσεις και ραντεβού τηρούνται».
«Αν ξεκινήσουν όλα σταδιακά και σιγά – σιγά, νομίζω ότι θα είναι καλύτερα, θα είναι μια ανάσα. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο, έχει περάσει ένας χρόνος. Υπάρχει μεγάλη ψυχολογική πίεση, και αυτό θα είναι μια ανάσα» συμπλήρωσε.
Για την εστίαση, στόχος είναι να ανεβάσει ρολά ως τις αρχές Μαΐου, ενώ το άνοιγμα του τουρισμού παραμένει για τις 14 Μαΐου, όπως είχε ανακοινώσει και ο αρμόδιος υπουργός, Χάρης Θεοχάρης.
Πηγή: Sputniknews