21.3 C
Athens
Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟ πράσινος μονόδρομος για την Ενέργεια και το Κλίμα

Ο πράσινος μονόδρομος για την Ενέργεια και το Κλίμα

Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα “Επενδυτικές Ευκαιρίες – Ενεργειακή Μετάβαση” πραγματοποιήθηκε από το Ελληνογερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο.
Η Μελέτη εκπονήθηκε από την ICAP CRIF για λογαριασμό του και αναλύθηκε καθ’ ολοκληρίαν η Πράσινη Μετάβαση.

Επίκεντρο του ενδιαφέροντος ήταν:

• Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
• Φυσικό Αέριο
• Αποθήκευση Ενέργειας
• Πράσινο Υδρογόνο
δίνοντας έμφαση παράλληλα στις επενδυτικές προοπτικές της ελληνικής ενεργειακής αγοράς

Yπάρχει εθνικό σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα;

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας

Οι επενδυτικές δαπάνες για το σύνολο του ενεργειακού τομέα (χωρίς τις μεταφορές) θα ξεπεράσουντα €27,5 δισ. έως το τέλος του 2030.
Ο στόχος για συνολική ισχύ ΑΠΕ από 19 GW (ΕΣΕΚ 2019) αναβαθμίζεται στα 27,8 GW το 2030.
Η πρόβλεψη της συνολικής εγκατεστημένης ισχύς για τα έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας
είναι τα 23,8 GW το 2030 από 15,1 GW, που ήταν το 2019.
Ο στόχος για τα φωτοβολταϊκά αναβαθμίζεται στα 14,1 GW το 2030 και στα 34 GW το 2050.
Ο πήχης για τους υδροηλεκτρικούς – αντλησιοταμιευτικούς σταθμούς διαμορφώνεται στα 4 GW, παραμένοντας στα ίδια σχεδόν επίπεδα (3,9 GW) με τον ΕΣΕΚ του 2019.
Ο στόχος για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας από 1,5 GW αυξάνεται στα 8,1 GW, προερχόμενος κατά 5,6 GW από μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας και 2,5 GW από μονάδες αντλησιοταμίευσης .
Για τα χερσαία αιολικά προβλέπεται αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος από τα 5 GW στα 7 GW το 2030 και στα 10 GW μέχρι το 2050.
Στους στόχους προστίθενται και οι τεχνολογίες των υπεράκτιων αιολικών με 2,7 GW έως το τέλος της δεκαετίας και 17 GW έως το 2050

Εγκατεστημένη ισχύς μονάδων ΑΠΕ

Η εγκατεστημένη ισχύς μονάδων ΑΠΕ σε λειτουργία στο διασυνδεδεμένο σύστημα & Φ/Β στεγών 10KW στην χώρα κυμαίνεται στα 10 GW το 2022.
Μέσα σε λιγότερο από 8 χρόνια θα πρέπει να ενταχθούν στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος άνω των 18 GW, σχεδόν υπερδιπλάσια των υφισταμένων έργων ΑΠΕ που έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν.
To 96% περίπου της εγκατεστημένη ισχύς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ προέρχεται από φωτοβολταϊκά (49%) και αιολικά (47%), το 2022 .

Αιολική ενέργεια

Η εγκατεστημένη ισχύς των αιολικών πάρκων της χώρας ενισχύθηκε κατά 5,2% το 2022 έναντι του 2021.
Το 40% της εγκατεστημένης ισχύς βρίσκεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδας και ακολουθεί η Πελοπόννησος με μερίδιο συμμετοχής 14%
Οι εταιρείες ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και MORE είναι οι μεγαλύτερες του κλάδου βάσει δυναμικότητας, αποσπώντας μερίδια αγοράς 15,2% και 15,1% αντίστοιχα το 2022.
Οι εταιρείες VESTAS και Enercon αποτελούν τις κυριότερες από την πλευρά των κατασκευαστών αιολικών πάρκων.

Μερίδιο συμμετοχής των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας στην Ε.Ε
Η Ελλάδα κατατάσσεται 12η με μερίδιο συμμετοχής 21,9% μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.-27, το 2021
Οι βασικοί παίκτες στην αγορά ενέργειας
Η χρήση φυσικού αερίου θα παραμείνει αναπόσπαστο μέρος του ενεργειακού μείγματος της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Ενδεικτικό της σημαντικότητάς του για τη χώρα αποτελούν και τα ακόλουθα έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα
• ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – Αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στις εγκαταστάσεις στον Αγ. Νικόλαο στη Βοιωτία, ενισχύοντας το σύστημα με πρόσθετη ισχύ 826 MW. Με την συγκεκριμένη επένδυση ύψους €350 εκατ., η συνολική παραγωγή της Mytilineos θα ξεπεράσει τα 2.000 MW, χωρίς να υπολογίζεται η παραγωγή από ΑΠΕ.
•  ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. (ΔΕΗ Α.Ε. – 51%, ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ Α.Ε.- 29%, DAMCO ENERGY A.E. – 20%) – Η άδεια για την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, ισχύος 840 MW χορηγήθηκε από την ΡΑΕ στην Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου το 2019. Η νέα μονάδα θα έχει τη
δυνατότητα και καύσης μείγματος φυσικού αερίου με υδρογόνο.
ELPEDISON ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. – Η νέα μονάδα που συζητείται προβλέπεται να έχει ισχύ 826MW και η κατασκευή της συνδέεται επιπλέον με το project δημιουργίας νέου FSRU στη θαλάσσια περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου. Το συνολικό ύψος της επένδυσης υπολογίζεται στα €60,388 εκατ., ενώ η μονάδα FSRU προβλέπεται να αποκτηθεί υπό το καθεστώς της μακροχρόνιας μίσθωσης (leasing).
•  ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Α.Ε. – Υπεγράφη το 2021 και ξεκίνησε η κατασκευή του Αεριοστροβιλικού Σταθμού Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο στην Κομοτηνή από τους Ομίλους ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ανατέθηκε κατασκευή του Σταθμού στην ΤΕΡΝΑ, η οποία με τη σειρά της υπέγραψε σύμβαση προμήθειας με την Siemens Energy για το βασικό εξοπλισμό της μονάδας παραγωγής δυναμικότητας 877 ΜW. Η επένδυση εκτιμάται στα €375 εκατ.

 

Αποθήκευση ενέργειας

Σημαντική δραστηριότητα στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας (βάσει εκδοθέντων αδειών το 2022) αναπτύσσουν οι εταιρείες DISPATCH RENEWABLE ENERGY ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. (με τον διακριτικό τίτλο DIREEN Α.Ε.),
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΡΒΑΝΙΚΟΥ Ε.Π.Ε. (ανήκει στην EDP RENEWABLES),
GREEN PROGRESSIVE ARROW,
Χ.ΡΟΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε.,
ΔΕΗ Α.Ε. κ.ά.

 

Πράσινο υδρογόνο

Η νέα πράσινη βιομηχανική στρατηγική για την στήριξη της ευρωπαϊκής παραγωγής υδρογόνου προβλέπει την ίδρυση μιας Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου, η οποία θα διευκολύνει την επίτευξη του στόχου για παραγωγή 10 εκατ. τόνων επί ευρωπαϊκού εδάφους συν άλλων 10 εκατ. τόνων σε εισαγωγές από τρίτες χώρες.
Το φθινόπωρο του 2023 θα διεξαχθούν οι πρώτοι διαγωνισμοί για πράσινο υδρογόνο στην Ευρώπη.
Οι εταιρείες θα λάβουν επιδότηση για κάθε κιλό που παράγουν για μια περίοδο έως 10 ετών

Η παρουσίαση της μελέτης έγινε από την κα Ελευθερία Παραμερίτη Manager Οικονομικών &
Κλαδικών Μελετών, ICAP CRIF

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ