37.1 C
Athens
Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΠούτιν σε επιχειρηματική ελίτ: Μην ζητιανεύετε για χρήμα στη Δύση, επενδύστε στη...

Πούτιν σε επιχειρηματική ελίτ: Μην ζητιανεύετε για χρήμα στη Δύση, επενδύστε στη Ρωσία

“Το να προσπαθείς να τρέχεις τριγύρω με απλωμένο το χέρι, δουλοπρεπώς, ζητιανεύοντας για χρήματα, είναι άσκοπο”

 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απευθύνθηκε και προς την επιχειρηματική ελίτ της Ρωσίας κατά το διάγγελμά του προς το έθνος, καλώντας αυτούς που “ζητιανεύουν” για χρήμα στη Δύση, να επενδύσουν αντ’αυτού στη Ρωσία και λέγοντάς τους ότι οι απλοί Ρώσοι δεν έχουν καμία συμπάθεια στις χαμένες θαλαμηγούς και τα μέγαρά τους.
“Το να προσπαθείς να τρέχεις τριγύρω με απλωμένο το χέρι, δουλοπρεπώς, ζητιανεύοντας για χρήματα, είναι άσκοπο”, σημείωσε ο Πούτιν κατά τη σημερινή του ομιλία προς την πολιτική, στρατιωτική και οικονομική ελίτ της Ρωσίας, η οποία μεταδόθηκε από τα ρωσικά τηλεοπτικά δίκτυα.

“Ξεκινήστε νέα πρότζεκτ, κάντε χρήματα, επενδύστε στη Ρωσία”, σημείωσε. “Έτσι θα πολλαπλασιάσετε το κεφάλαιό σας και θα κερδίσετε την αναγνώριση και την ευγνωμοσύνη του λαού για τις επόμενες γενιές”.

Οι Ρώσοι ολιγάρχες και οι επιχειρηματίες έχουν βρεθεί στο στόχαστρο σαρωτικών δυτικών κυρώσεων

Οι Ρώσοι ολιγάρχες και οι επιχειρηματίες έχουν βρεθεί στο στόχαστρο σαρωτικών δυτικών κυρώσεων σε απάντηση στην αποστολή από τη Μόσχα δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών στην Ουκρανία πριν από σχεδόν έναν χρόνο, με ιδιοκτησίες και πολυτελείς θαλαμηγούς να βρίσκονται μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει ή κατασχεθεί.
“Τα πρόσφατα γεγονότα έχουν δείξει πειστικά ότι η εικόνα της Δύσης ως ασφαλούς λιμανιού, ως καταφυγίου για κεφάλαια, είναι ανύπαρκτη, ψεύτικη”, σημείωσε.

Κανένας απλός πολίτης δεν τρέφει συμπάθεια γι’αυτούς που έχασαν χρήματα σε ξένες τράπεζες ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα γιοτ και τα μέγαρά τους στο εξωτερικό, πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος, ενθυμούμενος την τάση ιδιωτικοποιήσεων στη Ρωσία τη δεκαετία του 1990, που είδε κρατικές επιχειρήσεις να πωλούνται σε εξευτελιστική τιμή και την “προκλητική πολυτέλεια των λεγόμενων νέων ελίτ”.

Είναι επικίνδυνο για τις ρωσικές εταιρείες να είναι εξαρτημένες από τη Δύση

Ο Πούτιν χαιρέτισε εξάλλου την με μεγάλη καθυστέρηση αναδιάρθρωση της ρωσικής οικονομίας ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία και σημείωσε ότι ήταν επικίνδυνο για τις ρωσικές εταιρείες να είναι εξαρτημένες από τη Δύση.
Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της Ρωσίας Rosstat υπολόγισε 2,1% πτώση του ΑΕΠ της χώρας το 2022, ενώ η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι ήταν 2,5%. Και στις δύο περιπτώσεις, οι υπολογισμοί αυτοί απέχουν πολύ από τους πρώτους φόβους της Μόσχας για διψήφια πτώση από την επιβολή των κυρώσεων.

Ο Πούτιν εξήρε την περιορισμένη οικονομική συρρίκνωση της Ρωσίας πέρυσι ως απόδειξη της ανθεκτικότητας της χώρας. Σημείωσε ότι αντιδρά γρήγορα στις προκλήσεις και θέτει την οικονομία σε θέση να “ξεκλειδώσει το τεράστιο δυναμικό της Ρωσίας”.
Η εστίαση στις εγχώριες επενδύσεις αποτέλεσε στροφή προς τα μέσα, αλλά η Ρωσία στρέφεται επίσης σε νέες αγορές. Ο Πούτιν περιέγραψε την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού ως μια από τις νέες, πολλά υποσχόμενες παγκόσμιες αγορές.
Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας Ουάνγκ Γι αναμένεται να έχει συνομιλίες σήμερα στη Μόσχα. Η Κίνα και η Ρωσία σύναψαν πέρυσι μια σύμπραξη “άνευ ορίων”.
ΣΜ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ