Ο ΠΟΥ δεν στηρίζει το πιστοποιητικό εμβολιασμού – Τι εξηγεί

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 6 Απρίλιος 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΚΟΣΜΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ,

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν στηρίζει προς το παρόν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ως προϋπόθεση για την πραγματοποίηση ταξιδιών, καθώς υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το εάν ο εμβολιασμός αποτρέπει την μετάδοση του ιού. Παράλληλα, εκφράζονται και ανησυχίες σχετικά με θέματα ισότητας, όπως τόνισε εκπρόσωπος του ΠΟΥ.
«Εμείς, ως ΠΟΥ, λέμε πως σε αυτή τη φάση δεν θα θέλαμε να δούμε τα πιστοποιητικά εμβολιασμού να γίνονται προϋπόθεση για την είσοδο ή έξοδο, καθώς δεν είμαστε σίγουροι, σε αυτό το στάδιο, πως το εμβόλιο εμποδίζει τη διασπορά του ιού» σημείωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Χάρις.
«Υπάρχουν τόσες ερωτήσεις, πλην αυτής περί διακρίσεων απέναντι σε άτομα που δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν το εμβόλιο για τον έναν ή τον άλλο λόγο» είπε η ίδια.
Σημειώνεται πως στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής αποφασίστηκε να υιοθετηθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού, που είχε αρχικά προταθεί από την ελληνική κυβέρνηση.
«Παίρνουμε ένα κοινό ευρωπαϊκό μονοπάτι για να επιστρέψουμε στον τρόπο ζωής μας. Να ανοίξουμε ξανά με ασφάλεια την οικονομία και την κοινωνία μας χωρίς διακρίσεις» έγραψε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Να αναφερθεί πως το συγκεκριμένο πιστοποιητικό θα είναι απόδειξη ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19, έλαβε αρνητικό αποτέλεσμα σε τεστ ή ανάρρωσε από την COVID-19. Θα είναι δωρεάν, σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή και θα περιλαμβάνει έναν κωδικό QR για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της αυθεντικότητας του πιστοποιητικού.
Πηγή: Sputniknews