16.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠόσο επικίνδυνο είναι τα self tests να πετιούνται και να θάβονται μαζί...

Πόσο επικίνδυνο είναι τα self tests να πετιούνται και να θάβονται μαζί με τα κοινά σκουπίδια;

Για τα ζητήματα που προκύπτουν με την απόρριψη των self tests σε κάδους σκουπιδιών, μιλά στο Sputnik η Μαργαρίτα Καραβασίλη, πρώτη ειδική γραμματέας επιθεώρησης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Νοσοκομειακές μάσκες πεταμένες παντού. Σε πεζοδρόμια, δρόμους, κάδους, πάρκα, παγκάκια, ασανσέρ… Από εδώ και στο εξής, στους κάδους, μαζί με τα κανονικά απορρίμματα, θα «αναπαύεται» και το περιεχόμενο των εκατομμυρίων self tests που έφτασαν στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τις Οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την ορθή διαχείριση των αποβλήτων από τη χρήση των self tests, μετά τη διενέργεια των τεστ, το απόβλητό τους, στην περίπτωση που το τεστ είναι αρνητικό «απορρίπτεται μαζί με τα λοιπά αστικά απόβλητα, δηλαδή τοποθετείται σε πλαστική σακούλα και απορρίπτεται στον κοινό κάδο απορριμμάτων (πράσινο ή γκρι κάδο)».
Αν το τεστ είναι θετικό, «απορρίπτεται από κοινού με τα αναλώσιμα του ασθενούς, σε σακούλα καλά κλεισμένη η οποία τοποθετείται σε κλειστό κάδο εντός της οικίας και στη συνέχεια σε δεύτερη σακούλα, η οποία κλείνει το ίδιο σφιχτά, χωρίς να γεμίσει υπερβολικά για να αποφευχθεί τυχόν διάρρηξη αυτής και απορρίπτεται στον πράσινο ή γκρι κάδο. Τα απόβλητα των self tests δεν τοποθετούνται στους μπλε κάδους ανακύκλωσης και δεν απορρίπτονται στις αποχετεύσεις».
Για την αναγκαιότητα τα απόβλητα των self tests να αντιμετωπίζονται ως νοσοκομειακά, αλλά και τις βλαβερές συνέπειες που μπορεί να έχει η ρίψη τους στους κοινούς κάδους για τη δημόσια υγεία, αλλά και τον υδροφόρο ορίζοντα, μας μίλησε η Μαργαρίτα Καραβασίλη, η πρώτη ειδική γραμματέας επιθεώρησης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που έχει ασχοληθεί εξαντλητικά με ζητήματα για τον υδροφόρο ορίζοντα, έχει διενεργήσει ελέγχους σε βιομηχανίες και εργάζεται ως σύμβουλος κυκλικής οικονομίας.
«Κανένας έλεγχος στην τοξικότητα των self tests»
«Πραγματικά, δεν είναι δυνατόν να μην έχουν γίνει εκ των προτέρων μετρήσεις και να έχουν αναλυθεί τα συστατικά των νέων αποβλήτων του κορονοϊού, για να δούμε αν υπάρχει τοξικότητα στα self tests και αν πρέπει να χαρακτηριστούν “επικίνδυνα απόβλητα” προκειμένου να προφυλαχθούμε» είναι η πρώτη αντίδρασή της, όταν τη ρωτάμε κατά πόσο είναι ή όχι επικίνδυνο τα self tests να καταλήγουν στους κοινούς κάδους.
«Θα τα πετάνε στα φαρμακεία σε ειδικό χώρο για να καταλήξουν κάπου συγκεκριμένα;» αναρωτιέται κα Καραβασίλη. «Είναι κάτι που κανείς δεν ξέρει. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Το πιο ασφαλές θα ήταν να αντιμετωπίζονταν όπως τα υπόλοιπα νοσοκομειακά απόβλητα» αποφαίνεται.
Αυτό θα προϋπέθετε «σε κάθε φαρμακείο, να υπάρχει κι ένας ειδικός κάδος για να πετά κανείς τα self tests και να επιστρέφει και τις μάσκες» προσθέτει.
Θα έπρεπε να χορηγηθεί ειδικός κάδος από την Πολιτεία στα φαρμακεία, δηλαδή; «Με τόσα κόστη, θα έπρεπε να έχει προβλεφθεί κάθε φαρμακείο να διαθέτει ένα μικρό κάδο και να υπάρχει ένα σύστημα διαχείρισης που να τα μαζεύει τα συγκεκριμένα απόβλητα».
«Επικίνδυνο να πετάμε τα self tests παντού»
«Είναι αδύνατο να κατανοήσει κανείς γιατί το αρμόδιο υπουργείο δεν το έχει ψάξει το θέμα και δεν έχουν ενημερώσει τον κόσμο αν υπάρχει σχετική επικινδυνότητα» συνεχίζει η κα Καραβασίλη. «Είχε τους μηχανισμούς από την πρώτη μέρα να έχει αναλύσει τα συστατικά των self tests» συνεχίζει, εκτιμώντας ότι πιθανότατα «είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο να πετάμε τα απορρίμματα των self tests παντού».
Πού θα έπρεπε, επομένως, να θάβονται;
«Κανονικά θα έπρεπε να θάβονται με τα υπόλοιπα νοσοκομειακά απόβλητα. Κανένας δεν ξέρει πραγματικά τι μας παραμένει. Είναι πάρα πολύ επιπόλαιο αυτό που γίνεται. Έχουμε ήδη την μεγάλη επιβάρυνση από τους τόνους των μασκών, τις οποίες πλέον βλέπουμε παντού, χωρίς να ξέρουμε τι μπορεί να έχουν συγκεντρώσει ως υλικό και σίγουρα δεν πρέπει να πάνε για ανακύκλωση. Τώρα έρχεται να προστεθεί στην επιβάρυνση από τα απόβλητα της COVID-19 ο όγκος των εκατομμυρίων self tests. Όλα τα απόβλητα του κορονοϊού θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα, με αναλύσεις να δούμε τι απόβλητο είναι. Το ότι οι αρμόδιοι δεν το έψαξαν, μπορεί να στοιχίσει πάρα πολύ στην υγεία των ανθρώπων και να δημιουργήσει ζητήματα στον υδροφόρο ορίζοντα» καταλήγει η κα Καραβασίλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ