21.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΠόσα κερδίζει η Ελλάδα από τους υδρογονάνθρακες

Πόσα κερδίζει η Ελλάδα από τους υδρογονάνθρακες

Η Ελλάδα με Ρηματική Διακοίνωση του Eλληνα πρέσβη στα Ηνωμένα Eθνη γνωστοποίησε από τις 8 Μαΐου 2012 και στη συνέχεια στις 20 Φεβρουαρίου 2013, τη νέα ελληνική νομοθεσία για τα εξωτερικά όρια της ΑΟΖ, δηλ. σε χρόνο πολύ πρωθύστερο της δημοσιοποίησης της παράλογης και παράνομης «Γαλάζιας Πατρίδας» της Τουρκίας. Ταυτόχρονα, τον Ιούνιο του 2013 νομοθετήσαμε, με βάση το Νορβηγικό πρότυπο, τη δημιουργία του Εθνικού Λογαριασμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών (Ν.4162/2013) σύμφωνα με τον οποίο το σύνολο των εσόδων από υδρογονάνθρακες δεν μπορεί να διατεθεί σε καταναλωτικές δαπάνες, αλλά προορίζεται για στήριξη του εθνικού ασφαλιστικού συστήματος, των ερευνητικών προγραμμάτων από ελληνικά ερευνητικά ιδρύματα ή ΑΕΙ, καθώς και δράσεων πράσινης ανάπτυξης στις Περιφέρειες όπου εντοπίζονται κοιτάσματα. Για τη λειτουργία του Λογαριασμού συστήνεται Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Ηθικής για τη ρύθμιση όλων των θεμάτων που σχετίζονται με την διαχείριση της περιουσίας του.
Αξιοποίηση των θαλάσσιων οικοπέδων στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης
Το Νοέμβριο 2014, προκηρύχθηκε ο μεγάλος διαγωνισμός για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Μέχρι σήμερα με συμβάσεις που κυρώθηκαν όλες από την Βουλή των Ελλήνων και προωθήθηκαν από τις τρεις τελευταίες Ελληνικές Κυβερνήσεις, δώδεκα (12) θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές της χώρας έχουν ανατεθεί σε κοινοπραξίες μεγάλων εταιρειών έρευνας και αξιοποίησης υδρογονανθράκων με τη συμμετοχή πάντα και των ελληνικών εταιρειών Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ) και Εnergean. Τα τελευταία χρόνια, μεγάλο μέρος των εταιρειών αυτών έχουν επιστρέψει τις προς έρευνα περιοχές στο Ελληνικό δημόσιο για μια σειρά από λόγους. Η πιο πρόσφατη κύρωση σύμβασης από τη Βουλή, αφορούσε στα δύο (2) μεγάλα θαλάσσια οικόπεδα, Νότια και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, που έχουν ανατεθεί στην κοινοπραξία ExxonMobil – Total – ΕΛ.ΠΕ. Πρόσφατα, στο Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ), αναβλήθηκε για τέταρτη συνεχόμενη φορά η εκδίκαση προσφυγής κατά της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του 2019, με πρόβλεψη να συζητηθεί τον Οκτώβριο 2022.
Στα 250 δισ. ευρώ εκτιμάται η δυνητική αξία των ελληνικών κοιτασμάτων
Η διοίκηση της Εθνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), σε διεθνές συνέδριο το 2020, ανακοίνωσε τα επίσημα πορίσματά της δημόσιας εταιρείας για τις εκτιμήσεις κοιτασμάτων της Ελλάδας. Στη θαλάσσια περιοχή που έχει ερευνηθεί και ανατεθεί έχουν εντοπισθεί πάνω από τριάντα (30) υποψήφιοι «στόχοι». Σύμφωνα με την ίδια επίσημη ανακοίνωση ‘’υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι επιτυχείς το ένα τέταρτο των γεωτρήσεων στις γεωλογικές δομές που έχουν εντοπιστεί στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νότια και δυτικά της Κρήτης, αυτές οι δομές θα μπορούσαν να φιλοξενούν αποθέματα της τάξης των 12 δισεκατομμυρίων βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου ή 70 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών αερίου. Η ανάπτυξη εγχώριας παραγωγής φυσικού αερίου, είναι πλήρως συμβατή με την πράσινη ατζέντα, καθώς συμβάλει στην επίτευξη των στόχων και στην επιτάχυνση της ανάπτυξης τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Δεδομένου ότι το φυσικό αέριο αποτελεί την καλύτερη από τις διαθέσιμες επιλογές μας για να μεταβούμε άμεσα σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, είναι ασφαλές να εκτιμήσουμε ότι θα παραμείνει επίκαιρο για τις επόμενες δεκαετίες’’. Ανάλογες εκτιμήσεις έχουν εκφραστεί πρόσφατα από τη σημερινή διοίκηση της ΕΔΕΥ (2021) σύμφωνα με τις οποίες, ‘’οι μελέτες μας δείχνουν ότι η δυνητική αξία των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα είναι της τάξης των 250 δις ευρώ’’. Αναφορικά με τον χρόνο αξιοποίησης, υπενθυμίζεται ότι η Αίγυπτος αξιοποίησε το γιγαντιαίο κοίτασμα φυσικού αερίου Zohr, μέσα σε μόλις 2,5 χρόνια από την ανακάλυψή του και μάλιστα κατασκεύασε και τον αγωγό μεταφοράς του στα παράλια της Αιγύπτου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ