Πώς θα είναι Πειραιάς και Θεσσαλονίκη στο μέλλον, αν δεν αποτρέψουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 13 Οκτωβρίου 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , , ,

Πόσο απειλούνται ελληνικές παραθαλάσσιες πόλεις, όπως ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη από την υπερθέρμανση του πλανήτη; Οι εικόνες από το μέλλον τρομάζουν.
Η γη στην οποία ζει το 10% του πληθυσμού παγκοσμίως θα μπορούσε να χαθεί από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας εάν συνεχιστούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, δείχνουν νέοι χάρτες και οπτικοποιήσεις από τον πλανήτη… του μέλλοντος.
Συνολικά 50 μεγάλες πόλεις, κυρίως στην Ασία, και τουλάχιστον ένα μεγάλο έθνος σε κάθε ήπειρο εκτός από την Αυστραλία και την Ανταρκτική κινδυνεύουν.
Έτσι, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Climate Central με μία συλλογή από εικόνες και βίντεο δείχνει τη μελλοντική άνοδο της στάθμης της θάλασσας εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης των εκπομπών.
Από το παραπάνω δεν θα μείνει ανεπηρέαστη η Ελλάδα, με τις εικόνες από Πειραιά και Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, να τρομάζουν.
Οι προβλέψεις των ερευνητών δείχνουν πως σε πόλεις στην Καλιφόρνια, το Τέξας, τη Φλόριντα, τη Λουιζιάνα, καθώς και σε πολλές πόλεις της ανατολικής ακτής θα σημειωθεί έντονη άνοδος της στάθμης της θάλασσας τους επόμενους αιώνες.
«Μια εικόνα αξίζει όσο 1.000 λέξεις, ή 1.000 χρόνια σε αυτή την περίπτωση», δηλώνει ο επικεφαλής της εργασίας, Μπεν Στράους, σύμφωνα με τη Guardian. Ο Στράους είναι Διευθύνων Σύμβουλος και επικεφαλής επιστήμονας στο Climate Central.
Ενώ θα χρειαστούν αιώνες για να φτάσουμε στα τρομερά σενάρια των «υποβρύχιων πόλεων», οι ενέργειες που θα γίνουν τώρα και τις επόμενες δεκαετίες θα καθορίσουν πόσο από την ακτογραμμή θα χαθεί στο μέλλον.
«Οι αποφάσεις που παίρνουμε στη Γλασκώβη και οι ενέργειες που κάνουμε αυτή τη δεκαετία θα έχουν συνέπειες για εκατοντάδες και χιλιάδες χρόνια», είπε ο Στράους και πρόσθεσε πως «Αυτή η γενιά θα μείνει στην ιστορία για αυτό που επέλεξε: επιλέξατε ένα ακμάζον μέλλον με βιώσιμο κλίμα ή επιλέξατε να “πνίξει” τα παράκτια μέρη του κόσμου;».
Πηγή Sputniknews.gr