11 C
Athens
Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIAΠως μπορεί να επιτευχθεί η μείωση του ενεργειακού κόστους σε βιομηχανίες –...

Πως μπορεί να επιτευχθεί η μείωση του ενεργειακού κόστους σε βιομηχανίες – logistics – super market;

Την περασμένη χρονιά, οι τιμές του ρεύματος εκτινάχθηκαν και μέχρι και σήμερα διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, ανεβάζοντας το ενεργειακό κόστος για όλους, αλλά ιδιαίτερα για τις βιομηχανίες, logistics καθώς και το λιανεμπόριο.

Το γεγονός αυτό απείλησε και συνεχίζει να απειλεί τη βιωσιμότητα αυτών των επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα οδήγησε σε σημαντικές αυξήσεις στα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, αυξάνοντας τελικά για όλους μας το κόστος ζωής.

Πως μπορεί όμως να επιτευχθεί αυτή η επιθυμητή μείωση του ενεργειακού κόστους για τις προαναφερθείσες επιχειρήσεις η οποία με τη σειρά της θα μειώσει την τιμή των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, βελτιώνοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα τους και συνεπώς και την κερδοφορία τους;

Η προφανής απάντηση είναι η οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος, η οποία όμως μπορεί να φέρει μόνο περιορισμένα αποτελέσματα, στην περίπτωση κλάδων με ενεργοβόρα μηχανήματα, όπως ο μηχανολογικός εξοπλισμός στη βιομηχανία και τα επαγγελματικά ψυγεία και ο φωτισμός στο λιανεμπόριο. Μια εναλλακτική και ιδιαίτερα αποτελεσματική λύση αποτελεί το net metering.

Το net metering, δηλαδή ο συμψηφισμός παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας βοηθά τον καταναλωτή να καλύψει ένα μεγάλο τμήμα της κατανάλωσής του με μειωμένο κόστος. Ο όρος net σημαίνει ότι η χρέωση-πίστωση του καταναλωτή αφορά στη διαφορά μεταξύ καταναλισκόμενης και παραγόμενης ενέργειας.

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών είναι ο προσφορότερος τρόπος για την αξιοποίηση του net metering, καθώς δεν απαιτείται κάποια επιπλέον έκταση για την ανάπτυξή τους, εφόσον μπορούν να τοποθετηθούν στις ταράτσες ή στις στέγες υφιστάμενων κτιρίων, ενώ μπορούν να παράξουν σημαντική ποσότητα ενέργειας. Παράλληλα, τα κόστη συντήρησης των φωτοβολταϊκών είναι γενικά χαμηλά, το προσδόκιμο ζωής τους ξεπερνά τα 25 χρόνια, η τεχνολογία τους είναι πλέον δοκιμασμένη και η παραγωγή ενέργειας είναι εξαιρετικά προβλέψιμη.

Συγχρόνως, το net metering συμβάλει στην αύξηση της δυναμικότητας και την ενίσχυση της ευελιξίας του δικτύου αφού μέρος της ενέργειας καταναλώνεται επί τόπου στο σημείο παραγωγής, αλλά και στην ταχύτερη μετάβαση της χώρας στις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

 

Οι Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης

Το εύλογο ερώτημα είναι γιατί δεν υπάρχουν φωτοβολταϊκά συστήματα σε κάθε ταράτσα ή στέγη ενεργοβόρων επιχειρήσεων. Η προφανής απάντηση είναι λόγω κόστους και χρονοβόρων διαδικασιών, που οδηγεί συχνά τις επιχειρήσεις να διστάζουν να προχωρήσουν στην σχετική επένδυση. Το κενό αυτό έρχονται να καλύψουν οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών ενέργειας (ESCOs), εξειδικευμένες εταιρείες που μπορούν να αναλάβουν τόσο τη χρηματοδότηση, αδειοδότηση, προμήθεια, κατασκευή και τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών συστημάτων, όσο και τη λειτουργία και διαχείρισή τους για προσυμφωνημένο χρονικό διάστημα. Μετά το διάστημα αυτό, ο φωτοβολταϊκός σταθμός περιέρχεται στην πλήρη κυριότητα της επιχείρησης με μηδενικό κόστος επένδυσης.

Συνεπώς, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, επικεντρωμένες μόνο στο επιχειρηματικό τους αντικείμενο, με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στην οροφή του κτιρίου τους μπορούν να πετύχουν άμεση μείωση του ενεργειακού κόστους, μέσω Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης (Energy Performance Contract) και αυτό με μηδενική επένδυση, η οποία θα ολοκληρωθεί ταχύτατα από τους ειδικούς. Ταυτόχρονα, θα έχουν σημαντική βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της επιχείρησής τους και σημαντική συμβολή στην επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας και ESG κριτηρίων, που αποτελούν πλέον, μέρος των προαπαιτούμενων σε αρκετές μορφές, τραπεζικής και μη χρηματοδότησης.

net metering

Καταλήγοντας, αναμφίβολα το net metering είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος εξοικονόμησης ενεργειακών δαπανών και παράλληλα μεγιστοποιεί τη χρήση της πράσινης ενέργειας, ενώ τα φωτοβολταϊκά συστήματα στέγης είναι το καλύτερο εργαλείο για να αξιοποιηθεί το net metering. Το μόνο που χρειάζεται η ενδιαφερόμενη επιχείρηση είναι η επιλογή του κατάλληλου συνεργάτη που θα τα χρηματοδοτήσει και θα τα διαχειριστεί, επιτρέποντάς της να απολαύσει μόνο τα οφέλη από αυτή την επιλογή.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ