Πολύ απαιτητική η Αγκυρα στις διερευνητικές

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 25 Ιανουαρίου 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ,

Το πρωί της Δευτέρας άρχισε ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μετά από μία διακοπή πέντε ετών και έπειτα από πρόσκληση της τουρκικής πλευράς.
Στην Αθήνα αναμένεται η επόμενη συνάντηση των εκπροσώπων Ελλάδας και Τουρκίας, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών που άρχισαν και πάλι, μετά από πέντε χρόνια, στην Κωνσταντινούπολη.
Η πρώτη συνάντηση στο Ντολμά Μπαχτσέ διήρκησε κάτι περισσότερο από τρεις ώρες, με την πλευρά της γείτονος χώρας να θέτει στο τραπέζι σωρεία θεμάτων, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ επικαλούμενη πηγές από την τουρκική πλευρά.


Ειδικότερα, η Αγκυρα έθεσε στο τραπέζι πολλά ζητήματα, όπως το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών, γκρίζες ζώνες, Θράκη, εναέριο χώρο, ενώ πρότειναν και μηχανισμό για το μεταναστευτικό.
Πλέον το επόμενο ραντεβού, σύμφωνα με κύκλους από την ελληνική πλευρά που επικαλείται η ΕΡΤ, θα γίνει στην Αθήνα.
Οπως έχει υπογραμμίσει όλο το τελευταίο διάστημα η Αθήνα, αντικείμενο της συζήτησης μπορεί να είναι μόνο η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών (ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα).
Οι συζητήσεις ξεκίνησαν στις 11:00 το πρωί της Δευτέρας, μια ώρα αργότερα από το προγραμματισμένο, στο γραφείο της προεδρίας στην περιοχή του Ντολμά Μπαχτσέ και ενώ στην αρχή είχε ανακοινωθεί ότι θα διεξαχθεί σε ξενοδοχείο. Της ελληνικής αποστολής ηγείται ο διπλωμάτης Παύλος Αποστολίδης, ενώ στην τουρκική επικεφαλής είναι ο Σεντάτ Ονάλ, υφυπουργός Εξωτερικών και ο Τσαγατάι Ερτσιγές, διευθυντής αεροναυτιλιακών του τουρκικού ΥΠΕΞ. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, παρών στη συνάντηση θα είναι και ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.


Πηγή: Sputniknews