18.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΠωλούν τα νεφρά τους για να ξεπληρώσουν χρέη: Η φτώχεια οδηγεί τους...

Πωλούν τα νεφρά τους για να ξεπληρώσουν χρέη: Η φτώχεια οδηγεί τους Αφγανούς στο εμπόριο οργάνων

Για να ξεχρεώσουν και να μπορέσουν να ταΐσουν τα παιδιά τους, ο Αχμάντ και η Μπίμπι Γκουλ πούλησαν τα νεφρά τους. Το χειρότερο από όλα είναι ότι αυτή είναι μόνο μία από τις δεκάδες οικογένειες στο Αφγανιστάν που πωλούν τα όργανά τους για να καταφέρουν να επιβιώσουν.
Η εκτεταμένη φτώχεια και οι φιλόδοξες ιδιωτικές κλινικές στο Αφγανιστάν συμβάλλουν στην τροφοδοσία μιας παράνομης αγοράς – μια πύλη για τη δυστυχία των πιο ευάλωτων της χώρας.
Το παράνομο εμπόριο νεφρών «ανθίζει» στη δυτική πόλη Χεράτ, τροφοδοτούμενο από την εκτεταμένη φτώχεια και τον ατελείωτο πόλεμο.
Οι ντόπιοι, εξουθενωμένοι από τα χρέη, την εξαθλίωση και την έλλειψη αξιοπρεπών θέσεων εργασίας, καταφεύγουν στην πώληση των νεφρών τους στη μαύρη αγορά και είναι πρόθυμοι να πάρουν οποιοδήποτε ρίσκο.
Και στα ιδιωτικά νοσοκομεία που πραγματοποιούν τις επεμβάσεις αυτές, κανείς δεν κάνει πάρα πολλές ερωτήσεις.
Αν και μπορούν να περιμένουν μόνο περίπου 250.000 Αφγάνι για το νεφρό (περίπου 3.000 δολάρια), με μέσο μισθό λιγότερο από δύο δολαρια την ημέρα (200 αφγάνι), αυτό φαίνεται σαν ένα τεράστιο χρηματικό ποσό.

 

Όμως οι συνέπειες αυτών των επεμβάσεων πολύ συχνά έχουν πολύ μεγαλύτερο κόστος. Διεξάγονται με ακατάλληλες διαδικασίες και χωρίς καμία μετεγχειρητική επίβλεψη και μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμα προβλήματα υγείας ή ακόμα και σε αναπηρία.
Οι άνθρωποι που δεν είχαν σχεδόν καμία πιθανότητα να βρουν δουλειά όταν ήταν υγιείς είναι τώρα άνεργοι.
Η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι η Χεράτ έχει γίνει δημοφιλές μέρος για αγορά νεφρού. Μία ιδιωτική κλινική, η οποία είναι ύποπτη ότι εμπλέκεται σε εμπορία οργάνων, μπορεί να βρει έναν δότη σε πέντε ημέρες.
Πολλοί φτωχοί από την περιοχή προσφεύγουν οι ίδιοι στο νοσοκομείο, βγάζοντας τα όργανά τους προς πώληση. Ένα νεφρό κοστίζει 350.000 Αφγάνι, με άλλα 100.000 για το χειρουργείο.
Πελάτες από την Ευρώπη και την Αμερική πηγαίνουν εκεί γιατί μια επέμβαση είναι πιο προσιτή οικονομικά.
Το γραφείο του κυβερνήτη αρνείται το ενδεχόμενο μαύρης αγοράς νεφρών και επισημαίνει την έλλειψη στοιχείων.
Ωστόσο, όλο και περισσότεροι άνθρωποι οδηγούνται στο σημείο που είναι πρόθυμοι να αποχωριστούν τα ζωτικά τους όργανα, ανεξάρτητα από τις συνέπειες. Αυτές είναι οι τραγικές ιστορίες που έχουν να πουν.
Πηγή sputniknews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ