14 C
Athens
Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΟ αντίκτυπος στη Γερμανία από τον πόλεμο Ρωσίας Ουκρανίας

Ο αντίκτυπος στη Γερμανία από τον πόλεμο Ρωσίας Ουκρανίας

To 52% των Γερμανών δεν συμφωνεί με την αποστολή στην Ουκρανία πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς τύπου Taurus, οι οποίοι θεωρούνται εξοπλιστικό σύστημα αιχμής διότι μπορούν πλήξουν στόχους σε εμβέλεια έως και 500 χιλιομέτρων. Τα νέα στοιχεία προκύπτουν από τη νέα δημοσκόπηση-πολιτικό βαρόμετρο για λογαριασμό του δημόσιου δικτύου ZDF.

Αν αναλύσει κανείς τα δημοσκοπικά ευρήματα, οι περισσότεροι πολίτες που αντιτίθενται στα σχέδια, όπως φαίνεται, της γερμανικής κυβέρνησης είναι ψηφοφόροι των Πρασίνων: κατά 68% αντιτίθενται στην παράδοση των συγκεκριμένων πυραύλων γερμανο-σουηδικής κατασκευής στο Κίεβο. Διχασμένοι εμφανίζονται ωστόσο οι ψηφοφόροι των Σοσιαλδημοκρατών του Όλαφ Σολτς καθώς και οι ψηφοφόροι των κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών.

Eνδιαφέρον έχει επίσης ότι οι πολίτες στη δυτική Γερμανία διαφωνούν με μια τέτοια ενδεχόμενη αποστολή εξοπλιστικών συστημάτων αυτού του επιπέδου κατά 40% έναντι 21% στα κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας.
Θα κρίνουν οι εκλογές στις ΗΠΑ το τέλος του πολέμου;

 

Την ίδια ώρα ενδιαφέρον προκαλούν οι εκτιμήσεις του Γκούσταβ Γκρέσελ, κορυφαίου Γερμανού στρατιωτικού αναλυτή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Βερολίνο για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα tagesschau.de, προς το παρόν όλα συντείνουν στο ότι «πόλεμος θα διαρκέσει σίγουρα ως το 2025». Για τον ίδιο κρίσιμες είναι οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2024.

«Από τη σκοπιά της Ρωσίας, εάν κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να προσφέρει ένα ντιλ τον Ιανουάριο του 2025, καθιστώντας έτσι την άνοιξη του 2025 το νωρίτερο χρονικό σημείο για τη λήξη αυτού του πολέμου, με τους όρους της Ρωσίας. Αν όμως κερδίσει ο Τζο Μπάιντεν, κάτι που φαίνεται προς το παρόν πιθανότερο, ο πόλεμος αναμένεται να διαρκέσει και μετά το 2025» εκτιμά ο Γκρέσελ.

Σύμφωνα με τον Γκρέσελ τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία επιθυμούν πράγματι να λήξει ο πόλεμος, όμως έχουν προφανώς εκ διαμέτρου αντίθετη πρόσληψη της πραγματικότητας. «Η Ρωσία εξακολουθεί να μάχεται για τον πλήρη αφανισμό της Ουκρανίας ως ανεξάρτητου κράτους και δεν διαπραγματεύεται τίποτα λιγότερα από αυτό. Από την άλλη πλευρά, η Ουκρανία κάνει λόγο για πόλεμο ανεξαρτησίας και επιδιώκει να λάβει από τη Ρωσία μια αναγνώριση της ύπαρξής της ως ανεξάρτητου κράτους».

Όσο για τις διαβουλεύσεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για το τέλος του πολέμου ο στρατιωτικός αναλυτής θεωρεί ότι «έχει χαθεί πολύς χρόνος σε ανούσιες συζητήσεις». Για τον Βλάντιμιρ Πούτιν οι δυτικές δημοκρατίες φαντάζουν «αδύναμες» και «διχασμένες». Και όπως λέει, «δεν υπάρχει κανένα σημάδι από την Ουάσιγκτον ή το Βερολίνο που να κλονίζει αυτήν την πεποίθησή του».

Σχεδόν τα δύο τρίτα των Γερμανών θέλουν μια νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση .

Συγκεκριμένα το 64% των Γερμανών πολιτών επιθυμεί μια νέα κυβέρνηση.

Το 70% είναι δυσαρεστημένο με τις ενέργειες του Όλαφ Σολτς. Ο Σολτς και η κυβέρνηση του κατηγορούνται διότι εφάρμοσαν πολιτικές που δημιούργησαν την αρχή της αποβιομηχάνισης της Γερμανίας και βύθισαν την οικονομία σε ύφεση.

Η Γερμανία επέβαλε πλήρεις κυρώσεις κατά της Ρωσίας που ουσιαστικά μετατράπηκαν σε κυρώσεις στην ίδια τη Γερμανία, καθώς η χώρα απώλεσε όλους τους φθηνούς φυσικούς πόρους που ήταν ο κύριος μοχλός της γερμανικής βιομηχανίας.

Σε όλα αυτά συνετέλεσε και η ανατίναξη του αγωγού φυσικού αερίου North Stream.

Η Γερμανία αρχίζει να αγοράζει υγρό αέριο από τις ΗΠΑ που είναι 4 φορές πιο ακριβό. Αυτό οδήγησε σε τεράστια αύξηση των τιμών της ενέργειας, η οποία ήταν η αιτία για το κλείσιμο 50.000 επιχειρήσεων και εταιρειών μόνο φέτος.

Η πολιτική του Σολτς προκάλεσε επίσης τεράστια ζημιά στην αυτοκινητοβιομηχανία, όπου η Γερμανία έχασε μια τεράστια αγορά όπως η Ρωσία, και η Κίνα κατάφερε να καταλάβει πολλές άλλες αγορές λόγω των υψηλών τιμών και κατέβασε τη Γερμανία ήδη στην τέταρτη θέση όσον αφορά τις εξαγωγές αυτοκινήτων.

Αυτό οδήγησε στην αρχή της αποβιομηχάνισης και βύθισε την οικονομία σε ύφεση. Όλα αυτά, οδήγησαν στην κατάρρευση της δημοτικότητας της γερμανικής κυβέρνησης και την ταυτόχρονη άνοδο της ακροδεξιάς η οποία μπορεί να καταγράφει ιστορικό υψηλό στις επόμενες εκλογές .

Πηγή: Deutsche welle

Δημοσιογράφος: Δήμητρα Κυρανούδη Βερολίνο

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ