Ποιες δραστηριότητες ανοίγουν την ερχόμενη εβδομάδα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 20 Ιανουάριος 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

«Φουντώνουν» οι συζητήσεις για το ποιες δραστηριότητες ενδέχεται να ανοίξουν από την επόμενη εβδομάδα. Τα θέματα που έχουν μπει στο τραπέζι.
Το άνοιγμα των υπόλοιπων βαθμίδων εκπαίδευσης προκρίνει μερίδα ειδικών ως το επόμενο βήμα χαλάρωσης των μέτρων του lockdown, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων αυτής της εβδομάδας φαίνεται πως είναι κι άλλα ζητήματα, όπως το άνοιγμα των χιονοδρομικών.
Κυβέρνηση και επιστήμονες έχουν επαναλάβει, πολλές φορές, τις τελευταίες ημέρες πως είναι απαραίτητη η αξιολόγηση των επιπτώσεων που έχει το ταυτόχρονο άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων με δραστηριότητες της οικονομικής ζωής.
Μετά το άνοιγμα της αγοράς τα μέτρα, στην πλειονότητά τους, φαίνεται πως τηρούνται, όπως είπε στο MEGA ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης. «Υπήρχαν σε κάποια καταστήματα ουρές, αλλά και οι επαγγελματίες και οι συμπολίτες μας τήρησαν απόλυτα τα μέτρα. Νομίζω ότι σιγά σιγά θα χτίσουμε την κίνηση, αλλά για να έχουμε διάρκεια πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα και τους κανόνες. Ουρές θα έχουμε και είναι φυσικό αφού έχουμε περιορισμένο αριθμό ατόμων εντός των καταστημάτων. Αλλά και εκεί πρέπει να υπάρχουν αποστάσεις και να τηρούνται τα μέτρα».
Τι θα συζητηθεί αυτή την εβδομάδα
Παράλληλα και σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, στις συσκέψεις των επόμενων ημερών αναμένεται να εξεταστούν τα εξής:
* Ανοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων.
* Λειτουργία χιονοδρομικών κέντρων από τις 25/1.
* Λειτουργία πρακτορείων ΟΠΑΠ.
* Να επιτραπεί το ψάρεμα και το κυνήγι από την επόμενη εβδομάδα.
Προτεραιότητα τα σχολεία
Ο ίδιος τόνισε πως προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η επιστροφή και των άλλων μαθητών στα θρανία, ωστόσο όλα θα κριθούν από την έκβαση των πραγμάτων και τις εισηγήσεις των ειδικών.
Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, διαμήνυσε πως γίνεται προσπάθεια να λάβει χώρα αυτή την εβδομάδα η συζήτηση για τα σχολεία.
Σε πρωινή της συνέντευξη στην ΕΡΤ, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, τόνισε, επίσης, την ανάγκη επιστροφής των μαθητών στις τάξεις.
Τις τελευταίες ημέρες ακούγεται έντονα η ημερομηνία 1η Φεβρουαρίου, σχετικά με το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων, ωστόσο τίποτα δεν είναι δεδομένο.
«Γρίφος» η εστίαση
Οσον αφορά στην εστίαση, υπάρχουν φωνές που αναφέρουν πως μπορεί να ανοίξουν οι εξωτερικοί χώρου.
«Η εστίαση στον εξωτερικό χώρο, με υπαίθριες θερμάστρες, και με πολύ προσοχή στους εργαζομένους, θα μπορούσε να ανοίξει. Με συχνά τεστ στους εργαζομένους και μόνο στους εξωτερικούς χώρους» είχε σημειώσει, χαρακτηριστικά, η κα Αθηνά Λινού στο MEGA.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.) και μέλος της Επιτροπής, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο Sputnik, ζήτησε να «σταματήσουμε τη συζήτηση για τα παραπέρα, ας δούμε ποια είναι τα στοιχεία, να μην θεωρούμε ότι κάθε εβδομάδα θα έχουμε και ένα άνοιγμα, και στη συνέχεια να προχωρήσουμε. Η άποψή μου είναι ότι θα πρέπει να πηγαίνουμε αργά. Δεν είναι απαραίτητο ότι θα κάνουμε ένα βήμα σε κάθε εβδομάδα».
Διατηρείται η απαγόρευση κυκλοφορίας
Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενημέρωσε πως θα παραμείνει σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες, εξηγώντας πως έτσι ελαττώνονται «οι ευκαιρίες» του ιού να μεταδοθεί στην κοινότητα.
Μετακινήσεις από νομό σε νομό και χιονοδρομικά
Σχετικά με το πιθανό άνοιγμα των χιονοδρομικών, ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για μία ενδεχόμενη αναζωπύρωση των κρουσμάτων.
Αντίθετος εμφανίστηκε στο να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, στάση που τηρεί και ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος.
Οπως είπε στο MEGA ο τελευταίος, η απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων πρέπει να υπάρχει οριζόντια ύφεση της πανδημίας.
«Οι μετακινήσεις από νομό σε νομό θέλουν μεγάλη προσοχή».
Πηγή: Sputniknews