15.5 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠλούσιο το πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης

Πλούσιο το πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης

Ένα ταξίδι σε άλλους κόσμους και σε κύκλους συναισθημάτων, επιδιώκει να προσφέρει στο ακροατήριό της η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης το επόμενο διάστημα, μέσα από θεματικές ενότητες πάνω στις οποίες είναι δομημένο το νέο πρόγραμμα συναυλιών της. Στόχος είναι το κοινό να γνωρίσει άλλες εποχές, να φανταστεί και να αφουγκραστεί τη μουσική με συγκεκριμένες ισχυρές συνδέσεις.

Το πρόγραμμα συναυλιών της ΚΟΘ «Ιανουάριος – Ιούνιος 2023», παρουσίασε σήμερα ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης Σίμος Παπάνας, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρόεδρο του Δ.Σ. της ΚΟΘ Στάθη Γεωργιάδη και τον αντιπρόεδρο Αντώνη Κωνσταντινίδη.

«Μετά από μία ακόμη δύσκολη χρονιά, έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι για το 2023 γιατί έχουμε εξασφαλίσει τις υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού για αυξημένη χρηματοδότηση η οποία θα καλύψει -όχι μόνο τις πάγιες ανάγκες της ορχήστρας- αλλά και να χρηματοδοτήσει τις ιδέες που έχουμε για καινούργιες δραστηριότητες για διαβαλκανική συνεργασία. Επιπλέον εγκρίθηκε και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης ένα πρόγραμμα το οποίο θα οδηγήσει την ΚΟΘ σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, όπου θα έχει μία σειρά συναυλιών έως το 2025», δήλωσε ο πρόεδρος του φορέα Στάθης Γεωργιάδης.

Στον πολύ σημαντικό ρόλο που παίζουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα της ΚΟΘ όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και πέρα από αυτήν, στάθηκε ο αντιπρόεδρος Αντώνης Κωνσταντινίδης, ενώ υπογράμμισε ότι «η ΚΟΘ συνεχίζει να αποδεικνύει ότι αποτελεί την ψυχή του μουσικού πολιτισμού σε αυτήν την πόλη, με ιδιαίτερες συνεργασίες και πρωτότυπες ιδέες. Αυτό προσπαθούμε να το κάνουμε πράξη με ένα καλοσχεδιασμένο πρόγραμμα το οποίο θεωρούμε ότι θα καλύψει πολλές απαιτήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Το πρόγραμμα συναυλιών έως τον Ιούνιο

Ως την κορωνίδα των εκδηλώσεων της Κρατικής Ορχήστρας για το επόμενο εξάμηνο, παρουσίασε ο κ. Παπάνας τη συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, που αφορά την πρόσκληση στην πόλη μας του θρύλου του πιάνου Γεφίμ Μπρόνφμαν, ο οποίος θα ερμηνεύσει το διάσημο κοντσέρτο για πιάνο του Σούμαν, αλλά και την αριστουργηματική Πέμπτη Συμφωνία του Μπετόβεν.

Εξίσου σημαντική χαρακτήρισε τη συναυλία στις 18 Μαρτίου με τον Avi Avital, τον πρώτο υποψήφιο για Γκράμι μαντολινίστα, που θα ερμηνεύσει ένα κονσέρτο του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, αρχικά γραμμένο για πληκτροφόρο όργανο, σε ειδική μεταγραφή για μαντολίνο. «Είναι ένας άνθρωπος που κατέστησε το μαντολίνο σολιστικό όργανο, που έγινε ένας superstar σε έναν χώρο όπου δεν υπήρχε χώρος για superstar», είπε χαρακτηριστικά ο καλλιτεχνικός διευθυντής. Μάλιστα, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου παρουσιάστηκε βίντεο με τον ίδιο τον Avi Avital να εκφράζει την ανυπομονησία του να συμπράξει μαζί με την ΚΟΘ. «Είναι η πρώτη μου εμφάνιση στην Θεσσαλονίκη που πάντα ήθελα να επισκεφθώ λόγω της ιστορίας της, της κληρονομιάς της και των υπέροχων ανθρώπων της», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, με αφορμή τη χρονιά Ραχμάνινοφ, και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης θα τιμήσει το μεγάλο Ρώσο συνθέτη και ερμηνευτή, με μία τριλογία συναυλιών. «Ο κύκλος λέγεται “ στον κόσμο του Σεργκέι Ραχμάνινοφ” γιατί παρουσιάζουμε κατά κάποιον τρόπο μία μουσική βιογραφία του συνθέτη μέσα από τα τρία του κονσέρτα για πιάνο και μουσικές από συνθέτες ή περιοχές που σημάδεψαν και πλαισίωσαν τη ζωή του», τόνισε ο κ. Παπάνας.

Ο Σίμος Παπάνας αναφέρθηκε ακόμη στη σημασία να προτάσσει η ΚΟΘ ως καλλιτεχνικός φορέας τη νέα δημιουργία. Στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιαστεί στις 19 Μαΐου σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, ένα έργο του σπουδαίου Έλληνα δημιουργού Κώστα Χρηστίδη, αφιερωμένο στη γενοκτονία του ποντιακού Ελληνισμού. Στο ίδιο πλαίσιο, στην Πασχαλινή συναυλία που θα δοθεί στις 12 Απριλίου θα παρουσιαστεί το έργο «Confessional» του γνωστού Ελληνο-Καναδού συνθέτη Χρήστου Χατζή.

Όσον αφορά τα εκπαιδευτικά προγράμματα της ΚΟΘ ο κ. Παπάνας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη», αλλά στη «Συμφωνία της Άνοιξης» του συνθέτη Ρόμπερτ Σούμαν, που αφορά μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. «Είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, καθώς πρέπει να συνδέσουμε τα παιδιά της νέας γενιάς με το ρομαντικό πνεύμα. Είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να αγγίξουμε την ψυχή των εφήβων και να τους φυτέψουμε το σπόρο της υψίστης ρομαντικής τέχνης μέσα από τη συμφωνία του Σούμαν», υπογράμμισε ο κ. Παπάνας.

Ελληνοβουλγαρική συνεργασία και αναβίωση διαγωνισμού

Στην πρωτοβουλία συνεργασίας της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σόφιας αναφέρθηκε επίσης ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΘ, με στόχο τη δημιουργία μιας γέφυρας συνεργασίας η οποία θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές. «Στην Ευρώπη είναι δεδομένο ότι μεγάλες μητροπόλεις που είναι κοντά έχουν πολύ στενή επαφή, όπως οι Βρυξέλλες με το Παρίσι ή η Βιέννη με την Πράγα. Νομίζω ότι αυτό μπορούμε να το πετύχουμε και στα Βαλκάνια», είπε ο κ. Παπάνας, εξηγώντας ότι η ιδέα του συγκεκριμένου προγράμματος, είναι πιο βαθιά. «Η Ελλάδα και η Βουλγαρία έχουν 14 αιώνες ιστορίας η οποία βασίστηκε σε πολέμους, συγκρούσεις και αντιπαλότητες. Αυτή τη στιγμή όμως απολαμβάνουν άριστες σχέσεις σε πολλούς τομείς και μέσα από την Ευρωπαϊκή οικογένεια έλυσαν όλα τα προβλήματα του δύσκολου παρελθόντος τους. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για τις άλλες βαλκανικές χώρες», είπε χαρακτηριστικά.

«Η πρωτοβουλία αυτή φέρνει ακόμα πιο κοντά τους λαούς μας και τους καλλιτέχνες μας και στέλνει ταυτόχρονα ένα μήνυμα φιλίας και συνεργασίας», είπε από την πλευρά της σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα -μιλώντας στα ελληνικά, η αναπληρώτρια υπουργός σύγχρονου πολιτισμού της Βουλγαρίας Μπορισλάβα Τάνεβα, η οποία δίδαξε πιάνο στη χώρα μας και συνεργάστηκε στο παρελθόν ως σολίστ με την ΚΟΘ.

Επίσης, αναμένεται να αναβιώσει ένας από τους πιο διάσημους διαγωνισμούς διεύθυνσης ορχήστρας και σύνθεσης στον κόσμο, ο διαγωνισμός Δημήτρης Μητρόπουλος. «Όσο διάσημος είναι ο διαγωνισμός, τόσο διάσημη είναι και η απουσία του, η οποία θυμίζει τα μελανά χρόνια της οικονομικής κρίσης της χώρας μας. Εμείς προτιθέμεθα να διοργανώσουμε τον διαγωνισμό εδώ στη Θεσσαλονίκη με την ΚΟΘ», δήλωσε ο κ. Παπάνας.

Τέλος, τόνισε ότι η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης είναι η ορχήστρα της πόλης και των ανθρώπων της.

«Έχουμε απόλυτη επίγνωση ότι τα χρήματα που έχουμε για να επενδύσουμε στην τέχνη και στη διάδοση του πολιτισμού προέρχονται από το υστέρημα των Ελλήνων φορολογουμένων για αυτό έχουμε δουλεύουμε με απόλυτη συνέπεια για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο με φειδώ και σεβασμό κάθε δυνατότητα που μας προσφέρεται, το οποίο θέλουμε να το επιστρέψουμε στο πολλαπλάσιο στη χώρα μας, στο κοινό μας και στους ανθρώπους μας», είπε χαρακτηριστικά.

Βαρβάρα Καζαντζίδου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ